Bukszpan
- pull
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 kwie 2012, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Bukszpan
Olenkazz Nareszcie udało mi się "coś" sprzedać.
Michał
Te bukszpany rosną w doniczkach (już ładnych kilka lat), by zachować ich mobilność, tzn. żebym mógł w każdej chwili je wykorzystać do realizacji jakiegoś pomysłu. Oczywiście tak zimują. Podobnie jak selli7, przycinam raz w roku i ewentualnie korekcja. Pisząc o obfitym cięciu miałem na myśli takie cięcie, żeby roślina rok do roku nie zwiększała swej objętości korony. Nie chcę tu lansować jakiejś filozofii bo to proste czynności są.
Wymyśliłem jeszcze taką formę.
Chciałem coś stworzyć tutaj, ale ta odmiana przyrasta tak wolno, że chyba życia nie wystarczy.
Te bukszpany rosną w doniczkach (już ładnych kilka lat), by zachować ich mobilność, tzn. żebym mógł w każdej chwili je wykorzystać do realizacji jakiegoś pomysłu. Oczywiście tak zimują. Podobnie jak selli7, przycinam raz w roku i ewentualnie korekcja. Pisząc o obfitym cięciu miałem na myśli takie cięcie, żeby roślina rok do roku nie zwiększała swej objętości korony. Nie chcę tu lansować jakiejś filozofii bo to proste czynności są.
Wymyśliłem jeszcze taką formę.
Chciałem coś stworzyć tutaj, ale ta odmiana przyrasta tak wolno, że chyba życia nie wystarczy.
- Od: 23 paź 2009, o 12:33
Racja - koniec gadania i bierzemy się do roboty."Nie chcę tu lansować jakiejś filozofii bo to proste czynności są. "
"Urok" bukszpanów ogólnie rzecz biorąc"Chciałem coś stworzyć tutaj, ale ta odmiana przyrasta tak wolno, że chyba życia nie wystarczy."
Dzięki za rady Piotr - jak mi za kilka lat coś ciekawego urośnie to wrzucę fotki
a tak na marginesie - masz ciekawe godziny urzędowania przy komputerze
pozdrawiam
Michał
Michał
- ONA-NINA
- 200p
- Od: 10 lip 2012, o 22:09
pull boskie te Twoje drzewka! aż mi się zachciało takiego swojego.Mam 40 sztuk krzaczków młodziaków.Pózniej wstawię fotkę i może mi napiszesz łopatologicznie jak je zacząć formować na takie drzewko.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 mar 2014, o 02:27
Piotrek dzięki za te wszystkie rady.Będę próbował,zobaczymy czy dam rade stworzyć takie cudeńka jak Twoje.
Pozdrawiam Mirek.
Pozdrawiam Mirek.
Ładne ten żywopłocik z bukszpanu , marzy mi sie także , tylko czy teraz w kwietniu można pobrać sadzonki do ukorzenienia ? Czy może to dopiero w sierpniu zrobić ?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 9 lis 2010, o 10:49
Moja babcia zawsze bukszpan sadzi po Wielkanocy. Gałązki z koszyczka ( którymi się przyozdabia) wstawia do wody i po paru dniach w ziemię
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przycinam bukszpan w czerwcu i po tym cięciu większe gałązki ukorzeniam w gruncie lub doniczkach. Większość bukszpanów w moim ogródku mam z własnych sadzonek.
- PiotrekP
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Wyciągnij jedną sztukę i zobacz. Kiedy ukorzeniane i w jaki sposób?
Ukorzenione były tak na próbę przełom wrzesień październik, woda / ukorzeniacz / doniczka.
Wyciągałem jakiś czas temu, mają malutkie korzonki!!
Czy minusowa temperatura im nie zaszkodzi ???
Wyciągałem jakiś czas temu, mają malutkie korzonki!!
Czy minusowa temperatura im nie zaszkodzi ???
- PiotrekP
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Minusowa nie, zaszkodzi zimny wiatr + słońce. Solidnie okryj i do wiosny. Moje ukorzenione zimują normalnie w polu pod gałązkami świerka w multipaletach.