Kompostownik i jego rola.

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
motocros
50p
50p
Od: 3 wrz 2013, o 19:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kompostownik i jego rola.

Post »

Nic im się nie dzieje, nie przemarzly ani sie w nim nie "gotuja" kompostowniki oczywiśćie mam umiesczone pod wiatą w całkowitym cieniu.
Wolfik
200p
200p
Od: 15 lis 2012, o 17:17

Post »

Czujnik temperatury się popsuł. Żaden samozapłon, w środku było dużo całkowicie suchych miejsc, a to oznacza,że przy zakładaniu kompostu -lać wodą ostro i często. Na zimę muszę skombinować świeżego obornika końskiego,coby temperaturę podniósł,bo inaczej dżdżownice nie mają najmniejszych szans na przeżycie. Kompost przerzuciłem,dodałem saletry amonowej i Triggera-4. I zobaczymy co dalej. Dużo,dużo kokonów dżdżownic,ale nie widzę młodych. Za zimno czy coś je wyżera?
motocros
50p
50p
Od: 3 wrz 2013, o 19:19

Post »

A zabezpieczyłeś kompostownik od spodu? Ja już mam robaki kilka lat i jeszcze ani razu kompost nie przemarzl na tyle żeby robaki zgineły. Jednak zauważyłem że najlepiej zimą im jest na pryzmie niż w kompostowniku "kupnym". One są w pewnien sposób inteligentne, schodzą tam gdzie kompost nie przemarzł i ważne też jest to żeby ich na zime zbytnio nie przelewać wodą bo wtedy komposto zamarza.
Aniakak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 sie 2013, o 08:57

Post »

Cóż ja także mam taki prowizoryczny kompostownik wszystka tam wrzucam co mam . Mam króliki, to wrzucam tam słomę z króliczymi odpadami , do tego rożne trawy, chwasty i odpadki zielone i z warzyw. Na razie dokładam wciąż świeże odpadki spod królików. Czym można przyspieszyć rozkładanie kompostu :?:
Pozdrawiam Anna
Awatar użytkownika
zbyszko
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 28 paź 2013, o 17:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

motocros masz rację dżdżownice wraz ze spadkiem temperatury schodzą coraz niżej,unikając zamarżnięcia,dlatego najlepsza jest zwykła pryzma kompostowa lub kompostownik zagłębiony w ziemi.Moj kompostownik zbudowany jest z kamieni polnych.Ziemię poniżej pozomu gruntu wybrałem na głębokość dwóch sztychów,następnie założyłem siatkę przeciw kretom.Potem na dno wsypałem starego kompostu,a wyżej świeżego.Jeżeli już miałbym kupić kompostownik to taki w którym nie ma dna,a dżdżownice mają możliwość ucieczki wgłąb kompostu.
''Mylić się jest rzeczą ludzką''-Lucius annaeus Seneca
szaman
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 kwie 2014, o 16:45

czy łodygi słonecznika można kompostowac

Post »

Witam
Prosze o porade czy łodygi słonecznika można kompostowac??

Pozdrawiam
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2013, o 19:13

Re: czy łodygi słonecznika można kompostowac

Post »

szaman
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 kwie 2014, o 16:45

Re: czy łodygi słonecznika można kompostowac

Post »

Dziekuje bardzo:)
Zaczynam dopiero przygode z tym wszystkim i nie bardzo wiedzialem co zrobic z tymi lodygami:)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
spagusia
200p
200p
Od: 4 maja 2010, o 21:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Prosze o porade-niechciany kompostownik??

Post »

Witam, chciałabym odświeżyć wątek, bo mam podobny problem. Działkę wzięliśmy w kwietniu i staramy się ją w miarę możliwości ogarnąć. Działka była nieużytkowana przez ok 5 lat. Znajduje się na niej spora pryzma kompostowa, zarośnięta obecnie podagrycznikiem, pokrzywą i kokoryczką. Znalazłam tam jakiś złom, ale więcej śmieci w sumie nie widzę. Pytanie brzmi- co dalej z tym zrobić? Chciałabym produkować własny kompost, bo ogólnie nie uznaję chemii na działce itp. Nie mam też miejsca, by założyć nowy kompostownik, a ten np czymś obsiać czy zadarnić. Co radzicie? Przekopać? Odkazić jakoś? Pomocy!!!!
Agnieszka/Adzia
Duc in altum!
Adziowa Chwaszczoria
Bixxx
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 gru 2011, o 07:54

Post »

Odpowiedź na pierwszy post w tym wątku jest również odpowiedzią na twoje pytanie: przesiać i dać pod ozdobne.
Zielonym do góry!!!
Giaur
50p
50p
Od: 27 kwie 2013, o 07:27

Post »

Takie stare sterty niewiadomoczego też mogą się przydać w nowym ogrodzie ;:132
Np. pod przyszłe nasadzenia drzew czy krzewów,; jeżeli fobicznie ktoś boi się szkodliwości orzecha włoskiego, to pod d. i k. ozdobne, chociażby pod magnolię , lilak, rododendron. Uważam, że posadzenie jabłoni czy śliwy też nie jest wykluczone, zanim drzewka urosną/zaczną owocować , to co tam złego byłoby i tak zdąży się rozłożyć; czyli wykopać duży dół/ zakopać starą stertę / zasypać i jesienią ( po uleżeniu się ziemi) posadzić "Coś" pięknego ;:65
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tylko radzę najpierw usunąć wszystkie części podagrycznika, bo walka z nim na rabatach będzie raczej niemiła.
Ja sobie tak załatwiłam rabaty gwiazdnicą pospolitą (wyrzucałam na kompost)- czasami myślę, że jest gorsza od perzu. :evil:
Giaur
50p
50p
Od: 27 kwie 2013, o 07:27

Post »

Wybieranie kawałeczków podagrycznika, powojnika, perzu itd. podobnie jak zapobieżenie rozsiewaniu się gwiazdnicy ... - niewykonalne ;:14
Wszystkie razem czy osobno, zakopane na 40 cm, zginą!

Oczywiście, nie wszystkie od razu;
1. wybrać, z grubsza, ile się da i j.w.
2. plewić systematycznie, gwiazdnica itp. nie mogą zdąży zakwitnąć/rozsiać się.
Nie przebierałbym starej kupy "kompostu" - :idea: - zakopać !

zmod./pomid.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”