Schlumbergera, Grudnik . Kaktus Bożonarodzeniowy- uprawa,problemy cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p
Od: 4 lip 2007, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Grudnik, kaktus bożonarodzeniowy - Schlumbergera

Post »

Witam,
w lutym pokazywałem zdjęcie kwitnącego grudnika. Wyobraźcie sobie, że od tamtej pory bez przerwy kwitnie i teraz wygląda tak:
Zdjęcie trochę nieostre, ale robiłem komórką.
Obrazek
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p
Od: 18 cze 2013, o 14:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Andrzej ;:138 Gratulacje, zastanawiam się co Ty takiego robisz, że on tak ciągle kwitnie ;:oj
Pozdrawiam,
Kasia
Awatar użytkownika
basiaamatorka
200p
200p
Od: 12 lip 2013, o 14:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Andrzej - no świetnie, i w zasadzie razem zakwitły, a te paczki z tyłu z prawej to białego? jakieś żółtawe?; mój parę tylko miał po raz drugi i już mu przeszło;

sylvik - a to odcień jeszcze inny niż u Gaber;

wystawiacie swoje na zewnątrz? ja wystawię, ale może w maju jednak.
Basia
radocha
200p
200p
Od: 16 lut 2008, o 03:04

Grudnik nie chce rosnąć - czy coś robię nie tak?

Post »

Witam, mamy już kwiecień czyli wszystkie kwiaty już dawno ruszyły ze wzrostem, a tymczasem Grudnik nie chce mieć przyrostów do tej pory mimo ze już od marca jest nawożony co drugie podlewanie czasem rzadziej.
Mam to samo z Geranium ale to nie ten temat.
Czy cos robię nie tak ze nie chce rosnąć i tak od jesieni stoi?
Ma lekki cień od innych kwiatów bo nie mam za dużo miejsca już na rośliny ale miał tak w tamtym roku i do jesieni rósł. To młodziutki Grudnik zrobiony ze szczepek w tamtym roku koło czerwca i miał na jesieni jeden paczek kwiatowy ale opadł dość szybko także nie kwitł do tej pory. Nie wygląda na zmarnowany jaśniejszy czy przywiędły co by mogło sugerować okres spoczynku a jednak nie rusza ze wzrostem. O co mu chodzi?
Czy Grudniki zaczynają okres wegetacji później niż inne kwiaty?
Gbr___
100p
100p
Od: 22 wrz 2011, o 00:37

Post »

basiaamatorka pisze: wystawiacie swoje na zewnątrz? ja wystawię, ale może w maju jednak.
Bez względu na aurę pod koniec kwietnia po przekwicie wystawiłem na południowy balkon.
Obecnie kwiatek ma duży przyrost.
Awatar użytkownika
meluzyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sie 2009, o 10:43

Post »

Robię tak samo jak Gaber każdego roku.
Awatar użytkownika
niewielkazelka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 2 mar 2014, o 14:45

Post »

Witam wszystkich, przybywam tu w związku z nurtującym mnie problemem. Mój grudnik rok temu pierwszy raz zakwitł. Miał piękne białe kwiaty. Jego liście teraz zrobiły się czerwone/różowe zamiast być zielone i on w ogóle nie wypuszcza nowych liści. Stoi w miejscu. Przesadziłam go w doniczkę z ziemią od sukulentów, ale nadal nic. Pomóżcie proszę, bo bardzo bym chciała, aby jeszcze rósł... Wygląda tak: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4d5 ... 880fa.html
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p
Od: 4 lip 2007, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

niewielkazelka pisze:... Jego liście teraz zrobiły się czerwone/różowe zamiast być zielone i on w ogóle nie wypuszcza nowych liści. Stoi w miejscu. Przesadziłam go w doniczkę z ziemią od sukulentów, ale nadal nic. Pomóżcie proszę, bo bardzo bym chciała, aby jeszcze rósł... Wygląda tak: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4d5 ... 880fa.html
Moim zdaniem wszystko jest OK. Chociaż doniczka taka jakaś mała. Teraz ja bym podlewał oszczędniej, czasami dodał nawozu do kaktusów a późną jesienią do kwitnących i powinno być dobrze. My tak robimy.

Kasienkar - ...zastanawiam się co Ty takiego robisz, że on tak ciągle kwitnie ... właśnie tak jak wyżej, a przy okazji ten ze zdjęcia powyżej teraz znowu kwitnie na biało ale to juz chyba na ten sezon końcówka kwiatów i ... do grudnia.

basiaamatorka -te kwiaty nie sa jakieś żółtawe tylko oświetlenie wieczorem wszystko zmienia - są białe uwierz mi :D
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Próbowały zakwitnąć od jesieni, tym razem donosiły pąki :)

Obrazek
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p
Od: 18 cze 2013, o 14:38

Post »

Andrzej dziękuję za informację :D
Pozdrawiam,
Kasia
Awatar użytkownika
Meir
100p
100p
Od: 17 maja 2013, o 14:42
Kontakt:

Post »

niewielkazelka pisze:Jego liście teraz zrobiły się czerwone/różowe zamiast być zielone i on w ogóle nie wypuszcza nowych liści.
Taka zmiana koloru oznacza, że ma za dużo światła. W chwili obecnej grudniki nie powinny stać na oknie, chyba że ostatecznie północnym. W zimie oczywiście parapet jest jak najbardziej wskazany. Mojemu nawet przesunięcie o 15cm w stronę firanki o tej porze się nie spodobało :) Jeżeli masz wschodnie lub południowe okna, postaw go daleko za firanką, niech ma dużo rozproszonego światła.
Czy w tym sezonie kwitł? Jeżeli tak to kiedy? Jeśli niedawno, to teraz ma chwilę spoczynku. Później wegetacji i spróbuj go nawozić. Doniczkę ma w porządku. Pamiętaj też o miękkiej wodzie do podlewania.

Lucynko, śliczne! ;:138 Czy to wielkanocnik ten bardziej koralowy ?
Awatar użytkownika
niewielkazelka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 2 mar 2014, o 14:45

Post »

Dziękuję za odpowiedzi! Długo zastanawiałam się czy napisać, napisałam, i wczoraj zaczął wypuszczać nowe liście :) Wg Twojej wskazówki ściągnę go z parapetu bo u mnie mocno świeci słońce.. Chyba muszę namówić faceta, żeby zrobił mi półkę na kwiaty na ścianę. ;)
Awatar użytkownika
basiaamatorka
200p
200p
Od: 12 lip 2013, o 14:09

Post »

Dobry wieczór, to popatrzcie proszę na moje - maluchy posadzone w lutym, na zewnętrznym parapecie loggi już ze 2 tygodnie, stary od kilku dnie tez na zewnętrznym, okiennym - już widać przyrosty:
Obrazek Obrazek
Basia
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

niewielkazelka pisze:Długo zastanawiałam się czy napisać, napisałam, i wczoraj zaczął wypuszczać nowe liście
Mała uwaga w kwestii formalnej. Te roślinki nie mają typowych liści - to co po nich pozostało to czasem pojawiające się szczątkowe ciernie. Funkcję liści przejęły tutaj pędy=łodygi i to właśnie one wyglądają jakby tymi liśćmi były. Zatem w przypadku tych roślin możemy pisać o pędach, członach, łodygach, nowych przyrostach itp. ale nigdy o liściach.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Meir pisze:Lucynko, śliczne! ;:138 Czy to wielkanocnik ten bardziej koralowy ?
Dzięki :D

I wiesz co, że ja już sama nie wiem ;:131 Pączki pojawiały się na nim już od listopada kilkakrotnie, ale tylko raz zakwitł, teraz po raz drugi.
Na zdjęciu widać, jak bardzo różnią się oba kwiaty. Gdzieś tutaj, dużo wcześniej, Tomek bodajże, szczegółowo opisywał, na czym polega różnica w kwiatach i członach grudników/wielkanocników, ale przyznam szczerze, że nie zapamiętałam wszystkiego, więc się nie wypowiadam, bo nie chcę nikogo wprowadzać w błąd.

W sumie fajnie, że w ogóle im się chciało zakwitnąć :D
Mają rok od ukorzenienia, a ukorzeniały się strasznie długo, bo "stały" dosłownie kilka miesięcy - od końca listopada przez calutką zimę nic się nie działo, ruszyły z wiosną zeszłego roku.
Na żółtego i białego przyjdzie pewnie czekać do następnej jesieni/zimy...
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”