Bazylia (Ocimum basilicum) wysiew nasion
- sachel
- 100p
- Od: 14 lut 2014, o 14:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Bazylia - Ocimum basilicum wysiew nasion
Oto bardzo pomocny link jest tam wszystko:
http://bit.ly/1ohMB4V
A jeśli pozostawi to niedosyt jest o tym w tym wątku i to stronę wcześniej!
Lub tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=32&t=3917
Kermiter Leń leń i jeszcze raz leń !
http://bit.ly/1ohMB4V
A jeśli pozostawi to niedosyt jest o tym w tym wątku i to stronę wcześniej!
Lub tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=32&t=3917
Kermiter Leń leń i jeszcze raz leń !
- cuxia
- 200p
- Od: 7 maja 2012, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Bazylia w mieszkaniu na własny użytek - wskazówki.
Oj sie nabiegam z ta bazylią! rano na okno w "dużym", jak świeci słońce wystawiam ją na słońce, a popołudniami na parapety z drugiej strony mieszkania... Ale zauważyłam ze 3-4 ziarenka chyba to lubią bo zaczynają kiełkować:D Jupiiiii !!! I to by było na tyle w temacie mojego siania.. Nic innego się nie rusza jak na razie, tylko ta moja wyczekana bazylia:D
Pozdrawiam, Kamila
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
U mnie również nowo wysiana bazylia zaczyna kiełkować
- Kermiter
- 10p - Początkujący
- Od: 30 mar 2014, o 19:38
Przeczytałem obydwa watki jednak nie znalazłem odpowiedzi jak podlewać takie male sadzoneczki, wiec wsadzam je do większego naczynia z woda na jakiś czas.
Pikowanie chyba się udało, poniżej zdjęcia po, a także reszta parapetu
PS. czy myślicie ze rozmaryn można już delikatnie od góry poprzycinać aby się rozkrzewił? Ma około 15 cm.
Posiałem jeszcze natkę pietruszki (z ringa) w tym samym czasie co kolendrę (ok 2 tyg temu), jednak do tej pory nic...
Pikowanie chyba się udało, poniżej zdjęcia po, a także reszta parapetu
PS. czy myślicie ze rozmaryn można już delikatnie od góry poprzycinać aby się rozkrzewił? Ma około 15 cm.
Posiałem jeszcze natkę pietruszki (z ringa) w tym samym czasie co kolendrę (ok 2 tyg temu), jednak do tej pory nic...
Czy ziemia do paproci nada się do uprawy bazylii, oregano oraz tymianku ???
Posiadam taka ziemie i warto było by wykorzystać, chyba że się nie nada ??
Posiadam taka ziemie i warto było by wykorzystać, chyba że się nie nada ??
- sachel
- 100p
Zależy jaka to ziemia, ile ma nawozu itd.
Zioła nie lubią zbyt zasobnego podłoża, kup ziemie uniwersalną hollas sterlux 16zl/80l przyda się, a jest dobra i sprawdzona
Lub mniejsza to siewu i pikowania tez sterlux, można spotkać za niecałe 6zł/20l
I tu pytanie: po co kombinować?!
O 6zł? nie warto.
Zioła nie lubią zbyt zasobnego podłoża, kup ziemie uniwersalną hollas sterlux 16zl/80l przyda się, a jest dobra i sprawdzona
Lub mniejsza to siewu i pikowania tez sterlux, można spotkać za niecałe 6zł/20l
I tu pytanie: po co kombinować?!
O 6zł? nie warto.
Witam wszystkich bardzo serdecznie! w związku z tym, że po raz 1 w życiu postanowiłam zasadzić jakąkolwiek roślinę, mam do Was, doświadczeni ogrodnicy pytanie. Moja bazylia, wysiana ok tydzień temu, wygląda tak (opakowanie wyższe, to pudełko po dużym jogurcie, obcięte w pół, niższe opakowanie, to pudełko po pastelli):
Wyczytałam, że pikować należy, kiedy bazylia ma już 2 pary listków, ale w moich 'doniczkach' powoli zaczyna brakować miejsca. W tym mniejszym powoli zaczyna być widać korzenie na spodzie. Moje pytanie brzmi: czekać, czy pikować już?
Z góry dziękuję na odpowiedzi
Wyczytałam, że pikować należy, kiedy bazylia ma już 2 pary listków, ale w moich 'doniczkach' powoli zaczyna brakować miejsca. W tym mniejszym powoli zaczyna być widać korzenie na spodzie. Moje pytanie brzmi: czekać, czy pikować już?
Z góry dziękuję na odpowiedzi
No oczywiście zgadzam się, taka ziemia nie jest zbyt dobra do bazyli.
Chociaż ja akurat mieszam ziemie torfową z gruboziarnistym piaskiem, i wszystko rośnie suuuper, dodam tylko że mam taką możliwość bo rodzice mieszkają na wsi, inaczej w mieście to nie ma się gdzie, i dwa to prościej kupić ze sklepu
Chociaż ja akurat mieszam ziemie torfową z gruboziarnistym piaskiem, i wszystko rośnie suuuper, dodam tylko że mam taką możliwość bo rodzice mieszkają na wsi, inaczej w mieście to nie ma się gdzie, i dwa to prościej kupić ze sklepu
- sachel
- 100p
Kermiter
Poza tym napisałem że jest o tym stronę wcześniej (czyli 19 strona tego wątku), widać jesteś zbyt dużym leniem żeby poszukać samemu więc cie oświecę i wyręczę :
wisniowa witam serdecznie !
Ja poczekałbym do takiego stanu jak poniżej z 2 str. tego wątku:
i wtedy pikował jak autor powyższego zdjęcia
Jak możesz takie głupoty pisać że przeczytałeś, gdyby tak było nie pytałbyś o to !Przeczytałem obydwa watki jednak nie znalazłem odpowiedzi jak podlewać takie male sadzoneczki, wiec wsadzam je do większego naczynia z woda na jakiś czas.
Poza tym napisałem że jest o tym stronę wcześniej (czyli 19 strona tego wątku), widać jesteś zbyt dużym leniem żeby poszukać samemu więc cie oświecę i wyręczę :
eh.. szkoda słów.sachel pisze:Ja podlewam tak często jak trzeba, czyli jak podłoże całkiem przeschnie, do tej pory skarg nie miałem a zdjęcia z pokrewnym wątku jeśli ktoś chciałby zerknąć http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=224
Bazylie podlewamy do podstawki, najlepiej koło południa jak jest dużo słońca, a ile wody - tyle aż przestanie pić - i tak do lekkiego przesuszenia
Zresztą to nie apteka, coś inaczej zrobimy - tragedii nie będzie
wisniowa witam serdecznie !
Ja poczekałbym do takiego stanu jak poniżej z 2 str. tego wątku:
i wtedy pikował jak autor powyższego zdjęcia
- Kermiter
- 10p - Początkujący
- Od: 30 mar 2014, o 19:38
Ok dzięki, widać przeoczyłem bo późno było, a co dy pytania o tymianek?
-
- 10p - Początkujący
- Od: 15 mar 2014, o 22:36
Ja bazylię posiałam do zwykłej ziemi i obie ładnie wykiełkowały. Tylko szkoda, że na razie niczym się nie różnią i nie wiem która to cytrynowa, a która zwykła, bo oczywiście zapomniałam zaznaczyć.
- sachel
- 100p
Spokojnie, taki problem to nie problem, pojawią się liście właściwe to łatwo je rozróżnisz