Wilec purpurowy ( Ipomoea purpurea )

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
ogrodniczka100
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 kwie 2014, o 11:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wilec purpurowy ( Ipomoea purpurea )

Post »

kiedy trzeba stosowac podpore odrazu czy jak troche podrosną

Proszę pisać poprawnie./Iwona
atkaxxx
100p
100p
Od: 25 cze 2012, o 21:38

Post »

Mój wilec na balkonie przyciągnął przędziorki, a te zaatakowały resztę kwiatów i tego, co miałam na balkonie, a nawet przeniosły się na domowe kwiaty. W tym roku już nie powtarzam, choć pięknie się rozrósł i kwitł dość obficie.

a podpórkę do wilca zastosuj od razu, przyczepi się do niej nawet mały, 10-centymetrowy wilec:)
Pozdrawiam, Anna
passi
200p
200p
Od: 19 mar 2014, o 08:31

Post »

Witam.
Kurcze kupiłam nasiona i czekają na wysianie w maju, czytając ów wątek tak mnie odstrasza ten atakujący je przędziorek (uprawa balkonowa w moim przypadku) że chyba z niego zrezygnuję .Boję się o atak na innych roślinach a szczególnie domowych.
Pozdrawiam Ania.
zielone co nieco http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=75814" onclick="window.open(this.href);return false;
atkaxxx
100p
100p
Od: 25 cze 2012, o 21:38

Post »

w domu zaatakował wszystkie "liściaste" i one padły, poszły do wyrzucenia niestety.. Nic nie działo się z kaktusami i storczykami.
Ja już nie ryzykuję w tym roku. W miejsce wilca na balkonie zasadziłam w skrzyni wiciokrzew. Zobaczymy...
Pozdrawiam, Anna
Awatar użytkownika
Marcin01988
500p
500p
Od: 23 gru 2010, o 21:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To chyba zależy od pogodny jak od czasu do czasu deszcz popada to trochę chroni bo te przędziory nie lubia wilgoci, poprzednie lato było suche więc łatwiej im było się rozwijać. Ja wolałbym chemii nie używać bo to zawsze człowiekowi też szkodzi. Więc też mam dylemat z tym wilcem :roll:
passi
200p
200p

Post »

Kilka lat temu przyniosłam do domu przędziorka z zakupionym bluszczem, bluszcz padł, nie dałam rady go uratować. Przeniosło się na alokazję ją uratowałam ale przez 2 tyg codziennie rano przecierałam każdy liść roztworem wody z płynem do naczyń a wieczorem spłukiwałam każdy liść pod prysznicem okrywając doniczkę folią ale alokazja to nie wilec. Chyba jednak zaryzykuję, może czasem pryskać liscie wodą w upały pomoże a jak zaatakuje przędziorek to do likwidacji pewnie pójdzie i nie będę stawiać blisko innych kwiatów.
Pozdrawiam Ania.
zielone co nieco http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=75814" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Marcin01988
500p
500p
Od: 23 gru 2010, o 21:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A no właśnie, może takie spryskiwanie i zraszanie zapobiegnie osiedleniu się przędziorków. Słyszałem jeszcze gdzieś, że mydło potasowe też może pomóc i jest nieszkodliwe dla roślin.
passi
200p
200p

Post »

Dzisiaj wysiałam kilka nasionek do sporej donicy, przesadzania nie będzie, póki co będą w domu.
Pozdrawiam Ania.
Awatar użytkownika
Świnka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 8 mar 2009, o 17:39

Post »

A jak wyrosną to akurat zrobi się ciepło, będzie można donicę na balkon lub taras wynieść :D

Z zaciekawieniem czytam o tych przędziorkach. Dochodzę do wniosku, że ja też je miałam na wilcach balkonowych, przynajmniej w tamtym roku, ale ich NIE ZAUWAŻYŁAM! Klasyczne objawy, a ja zachodziłam w głowę, co im jest. Bo nigdy dotąd nie chorowały ;:124 .
Pozdrawiam, Ilona
passi
200p
200p

Post »

Takie maleństwa a jaki postrach sieją :), nie ma wątpliwości że poprzednie lato było dla nich bardzo korzystne, zapewne wcale nie mniej atakują tunbergie a je miałam nie raz i źle nie było. Natomiast co roku jest walka z mszycami , póki co je udaje mi się szybko likwidować. wylądują 2 ząbki czosnku w ziemi jak będą wilce wędrować na balkon może będzie odstraszać ;)
Pozdrawiam Ania.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Fakt, że przędziorki to jest plaga na wilcach ? i w ogóle wszystkich roślinach z rodziny powojowatych... Chrupią toto tak, że aż się wierzyć nie chce. Aczkolwiek na balkonach są groźniejsze niż w ogrodach ? gdzie mają swoich wrogów naturalnych trzymających ich liczebność w ryzach.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Shiz3R
1000p
1000p
Od: 29 sie 2013, o 14:40

Post »

Nigdzie w sklepach nie mogę znaleźć nasion wilców. Chciałbym już kupić, aby mieć spokojną głowę potem.
Pozdrawiam, Robert.
Awatar użytkownika
asta6265
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2012, o 12:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aż niemożliwe - u nas w każdym dyskoncie i ogrodniczym są :) Z allegro zamów, szybciutko przyjdą.
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”