Fungicydy nowej generacji-octan wapnia cz.1
Re: Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
Oczywiście, że tak. Nie zmienimy natury pomidora i faktu, że to roślina wrażliwa na temperatury poniżej 0*.
Tak jak pisałem wcześniej ciekawsze doświadczenie będzie z opryskiem gliceryną. Glicerynę mam ale na razie nie mam sadzonek. Gdyby się okazało, że gliceryna w jakimś tam stopniu zapobiega zamarzaniu wody w komórkach pomidora byłaby to dobra metoda na ew. interwencyjny oprysk przed spodziewanymi przymrozkami . Wszystko zależy od tego czy gliceryna wchłania się w roślinę. Jest to związek organiczny niedysocjujący więc nie jest to takie pewne. Choć z drugiej strony mocznik też jest związkiem organicznym a wchłania się, więc nic nie wiadomo. Czysta gliceryna jest środkiem jak najbardziej ekologicznym jako, że normalnie występuje w organizmach zwierząt a nawet roślin.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Gliceryna
Tak jak pisałem wcześniej ciekawsze doświadczenie będzie z opryskiem gliceryną. Glicerynę mam ale na razie nie mam sadzonek. Gdyby się okazało, że gliceryna w jakimś tam stopniu zapobiega zamarzaniu wody w komórkach pomidora byłaby to dobra metoda na ew. interwencyjny oprysk przed spodziewanymi przymrozkami . Wszystko zależy od tego czy gliceryna wchłania się w roślinę. Jest to związek organiczny niedysocjujący więc nie jest to takie pewne. Choć z drugiej strony mocznik też jest związkiem organicznym a wchłania się, więc nic nie wiadomo. Czysta gliceryna jest środkiem jak najbardziej ekologicznym jako, że normalnie występuje w organizmach zwierząt a nawet roślin.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Gliceryna
-
- 50p
- Od: 26 sty 2011, o 19:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Głupio pytać,ale kupiłam chyba złą krede.Po jej zmieszaniu z octem,nie zaszła żadna reakcja widoczna gołym okiem.Zrobilam doświadczenie z octem spirytusowym. I też nic.Zachowałam proporcje .więc myślę,że zostałam oszukana przez sklep internetowy. Babcia360
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
95 % pomidorów nie poniosło uszczerbku po tym przymrozku
nawet paprykom i siewkom dalii nic się nie stało
Padło tylko 5 pomidorów i tak wyglądają. Zdjęcia robiłam po 11.
nawet paprykom i siewkom dalii nic się nie stało
Padło tylko 5 pomidorów i tak wyglądają. Zdjęcia robiłam po 11.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
-
- 50p
Więc pytam jak wygląda reakcja octu z kredą?
-
- 200p
- Od: 2 cze 2013, o 10:41
babcia360 pisze:Więc pytam jak wygląda reakcja octu z kredą?
Będzie sie lekko pienić. Tez kiedyś nabyłem kredę która byc moze leżała koło kredy ale z nią nic wspólnego wiecej nie miała. Po rozpuszczeniu z wodą było to błoto.Nastąpi reakcja z wydzieleniem CO2
Tu masz wszystko.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=52707
Co prawda "kto pyta ten nie błądzi" ale ten kto czyta nie musi zadawać oczywistych pytań.
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
CaCO3 + 2 CH3COOH = Ca[ CH3COO]2 + H2O + CO2babcia360 pisze:Więc pytam jak wygląda reakcja octu z kredą?
I ten CO2 ulatnia się jako gaz powodując pienienie
Natomiast z wapnem gaszonym/ hydratyzowanym/ czyli z wodorotlenkiem wapnia reakcja przebiega inaczej
Ca[OH]2 + 2 CH3COOH = Ca[CH3COO]2 + 2 H2O
i tu się żaden gaz nie wydziela.
Naturalna kreda ma odcień beżowy jak cienka kawa z mlekiem. Jeśli kupujemy coś co jest nadmiernie białe to nie jest to czysta kreda albo w ogóle nie jest to kreda.
-
- 50p
Dziękuje za odpowiedzi.To co kupiłam ,nie jest kredą. Ma idealnie biały kolor.Nie zachodzi żadna widoczna reakcja.Kiedy polączyłam suchy proszek z octem ,zaczęło sie pienić.Więc myślę ,że jest też w tym czymś trochę kredy.Mam nadzieję,ze producent wyjaśni mi co sprzedaje zamiast kredy. Babcia360
-
- 50p
Na Suwalszczyźnie nie ma nawet w aptekach węglanu wapnia . Mogę kupic kredę pastewną o składzie wapń37procent,sód146mg/kg ,fosfor0,22g/kg .Czy mogę tej kredy używac. Babcia 360
Nie ma u Ciebie żadnego marketu budowlanego typu Obi,Castorama?
Ja w Obi kupiłam kredę malarską 3kg za 12zł
Ja w Obi kupiłam kredę malarską 3kg za 12zł
pozdrawiam, Agnieszka
-
- 50p
Dzięki Agnieszko.Mam Obi odległe o 40km. Jeszcze tam sprawdze .Dla babci to wielka wyprawa,ale czego sie nie robi dla zdrowia wnuków. Pozdrawiam babcia 360
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 27 lut 2010, o 21:10
Może lepiej zadzwonić do Obi i się zapytać. Ja pytałem w dwóch sklepach, kredy nie mieli i nie mają.
babcia360 pisze:Dzięki Agnieszko.Mam Obi odległe o 40km. Jeszcze tam sprawdze .Dla babci to wielka wyprawa,ale czego sie nie robi dla zdrowia wnuków. Pozdrawiam babcia 360
babcia360 ja to Obi podałam przykładowo...ale może inny sklep,skład budowlany,market masz bliżej.
Tak jak zasugerował/a Kalinosiu podzwoń - nie ma co w ciemno jeździć,ew zamów przez internet a wtedy przyniosą pod drzwi
pozdrawiam, Agnieszka
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Już tyle razy podawaliśmy, że prawdziwa, nieoszukana kreda jest w sklepach dla plastyków
Podaję ja już drugi raz ten link, podawał go również forumowicz
http://www.edan.krakow.pl/oferta/40/kredy-pozlotnicze
i mają wysyłkę
Podaję ja już drugi raz ten link, podawał go również forumowicz
http://www.edan.krakow.pl/oferta/40/kredy-pozlotnicze
i mają wysyłkę
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw