Żywopłot szybko rosnący - jaki ?
Re: Żywopłot ładny i szybko rosnący - jaki ?
Takich żywopłotów się obawiam ze względu na fakt, że jeśli jakiś wypadnie to potem ciężko odbudować. No i jego wygląd zimą.x-d-a pisze:Hmmm, żywopłot z wiciokrzewu japońskiego, może być pewien problem , proszę pana od ciasteczek![]()
Ja kupiłam wiosną dość ładny, mniej więcej metrowy egzemplarz, teraz urósł może jeszcze o metr, ale kiepsko się krzewi. Jak na moje oko na żywopłot jest za delikatny; musiałbyś posadzić kilka sadzonek na metr kw., a nie jest to najtańsza roślinka.
Pozdrawiam Tomek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy ktoś ma pomysł na roślinę żywopłotową, spełniającą poniższe warunki?
- zimozielona
- nie tuja
- (dość) szybko rosnąca i gęsta
- nie tuja
- w miarę możliwości foremna i bez potrzeby cięcia
- nie tuja
Próbuję rodzicielkę odwieść od planu posadzenia żywopłotu z tui, a nawet nie wiem co w zamian zaproponować.
Miejsce dość słoneczne, użyźnienie gleby nie będzie problemem.
- zimozielona
- nie tuja
- (dość) szybko rosnąca i gęsta
- nie tuja
- w miarę możliwości foremna i bez potrzeby cięcia
- nie tuja
Próbuję rodzicielkę odwieść od planu posadzenia żywopłotu z tui, a nawet nie wiem co w zamian zaproponować.

- HalinaK
- Od: 12 paź 2008, o 11:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kocham żywopłoty i trochę z nimi eksperymentuję, tz. mam żywopłot z różnych roślin i powiem szczerze, że najbardziej zachwycam się żywopłotem z jodełek. Zalety: zimozielony, zieleń jest taka świeżutka, jest milutki w dotyku, pachnie, ładnie się rozrasta i gęstnieje. Niestety trzeba podcinać.
Jestem również zachwycona żywopłotem z bukszpanu. Też zimozielony, ładnie się rozrasta, nooo i też wymaga cięcia.
Jestem również zachwycona żywopłotem z bukszpanu. Też zimozielony, ładnie się rozrasta, nooo i też wymaga cięcia.
A może świerk serbski?
1. Nie tuja
2. Szybko rośnie
3. Naturalnie ładny pokröj (wäski, smukły)
4. Mało wymaga
5. Niezmiennie uroczy - nie zmienia barwy na zimę
6. Stosunkowo tani
8. Ciäć można ale nie trzeba
9. Nie tuja... (Picea omorica)
1. Nie tuja
2. Szybko rośnie
3. Naturalnie ładny pokröj (wäski, smukły)
4. Mało wymaga
5. Niezmiennie uroczy - nie zmienia barwy na zimę
6. Stosunkowo tani
8. Ciäć można ale nie trzeba
9. Nie tuja... (Picea omorica)
Pozdrawiam
Olenka
Olenka
- moniulka08
- 50p
- Od: 3 gru 2009, o 20:09
Świerk serbski faktycznie nadaje się na żywopłoty cięte,jest tylko jeden problem...
Świerki serbskie bardzo nie lubią nadmiaru wody w podłożu, więc wszystkie gliniaste,ilaste ciężkie ziemie
Iglaki ponad wszystko
Świerki serbskie bardzo nie lubią nadmiaru wody w podłożu, więc wszystkie gliniaste,ilaste ciężkie ziemie
Iglaki ponad wszystko

Witam serdecznie,
jestem nowym użytkownikiem i jestem zachwycony życzliwością i fachowością wypowiedzi na tym forum.
Parę lat temu kupiłem sobie zabawkę - zabawkę do końca życia , czyli siedlisko. W pierwszym ruchu ogrodziłem płotem z żerdzi całość terenu, żeby zobaczyć co kupiłem.
Teren nie był użytkowany przez 20 lat, dlatego nie miałem pretensji ,że okazało się iz sąsiad w orał się 1,5 hektara w mój teren, a moze i dobrze ,bo gleba była "obracana".
Niestety po 6-u latach płot zaczął przegniwać. Rolę swoja spełnił ,bo powstały nowe granice i nowe miedze.(Sąsiad dość rozważny jak się robi wedle prawa)
Postanowiłem więc obsadzić miedzę krzewami - ziemia dość gliniasta, warunki w zimie ostre (wodociąg mam zakopany na 1,8 metra) . Krzewy nie powinny być dość wysokie, bo szkoda mi widoku jaki mam po horyzont. Nie do przycinania ,bo będzie tego kilkaset metrów a i będzie on w polu.
Proszę o jakieś sugestie.
Pozdrawiam,
MK
jestem nowym użytkownikiem i jestem zachwycony życzliwością i fachowością wypowiedzi na tym forum.
Parę lat temu kupiłem sobie zabawkę - zabawkę do końca życia , czyli siedlisko. W pierwszym ruchu ogrodziłem płotem z żerdzi całość terenu, żeby zobaczyć co kupiłem.
Teren nie był użytkowany przez 20 lat, dlatego nie miałem pretensji ,że okazało się iz sąsiad w orał się 1,5 hektara w mój teren, a moze i dobrze ,bo gleba była "obracana".
Niestety po 6-u latach płot zaczął przegniwać. Rolę swoja spełnił ,bo powstały nowe granice i nowe miedze.(Sąsiad dość rozważny jak się robi wedle prawa)
Postanowiłem więc obsadzić miedzę krzewami - ziemia dość gliniasta, warunki w zimie ostre (wodociąg mam zakopany na 1,8 metra) . Krzewy nie powinny być dość wysokie, bo szkoda mi widoku jaki mam po horyzont. Nie do przycinania ,bo będzie tego kilkaset metrów a i będzie on w polu.
Proszę o jakieś sugestie.
Pozdrawiam,
MK
A może:
Berberysy i/albo derenie i/albo tawuły....
I/albo, bo może być nasadzenie jedno lub wielogatunkowe. Też mieszkamy w siedlisku, też gleba ciężka - gliniasta - te gatunki się sprawdzajä.
Bardzo dobrze radzi sobie też w tych warunkach forsycja...(mimo powszechnej opinii, że preferuje podłoże lekkie)
Nie wiem co dla Ciebie znaczy niski krzew... te wysokie nie sä ale z czasem mogä przysłonić widoczki.... nieźle wyglädajä nieformowane, ale jak to zwykle bywa wymagajä jednak czasem cięcia technicznego... ale to nic w poröwnaniu z naszym żywopłotem z ałyczy okalajäcym.... hektarowe siedlisko..... ałycza jest super - ale ciäć pracowicie trzeba... wätek o ałyczy znajdziesz na forum...
Ja zachęcam Cię do nasadzeń wielogatunkowych ze względu na fajne dopasowanie do naturalnego typowego krajobrazu... jak to mädrze zamieszasz masz efekt ozdobny cały rok...
Raz kwiaty, raz barwne jesieniä liście , a zimä barwne bezlistne pędy...
W brew pozorom krzewy liściaste sä bardzo plastyczne i przystosowujä się do szerokiego spektrum warunköw siedliskowych....
Berberysy i/albo derenie i/albo tawuły....
I/albo, bo może być nasadzenie jedno lub wielogatunkowe. Też mieszkamy w siedlisku, też gleba ciężka - gliniasta - te gatunki się sprawdzajä.
Bardzo dobrze radzi sobie też w tych warunkach forsycja...(mimo powszechnej opinii, że preferuje podłoże lekkie)
Nie wiem co dla Ciebie znaczy niski krzew... te wysokie nie sä ale z czasem mogä przysłonić widoczki.... nieźle wyglädajä nieformowane, ale jak to zwykle bywa wymagajä jednak czasem cięcia technicznego... ale to nic w poröwnaniu z naszym żywopłotem z ałyczy okalajäcym.... hektarowe siedlisko..... ałycza jest super - ale ciäć pracowicie trzeba... wätek o ałyczy znajdziesz na forum...
Ja zachęcam Cię do nasadzeń wielogatunkowych ze względu na fajne dopasowanie do naturalnego typowego krajobrazu... jak to mädrze zamieszasz masz efekt ozdobny cały rok...
Raz kwiaty, raz barwne jesieniä liście , a zimä barwne bezlistne pędy...
W brew pozorom krzewy liściaste sä bardzo plastyczne i przystosowujä się do szerokiego spektrum warunköw siedliskowych....
Pozdrawiam
Olenka
Olenka
- kaja_krys
- 200p
- Od: 17 lip 2012, o 10:22
A ja wymieniłam rośliny w żywopłocie, ligustr wykopany i w ub.roku posadziłam pęcherznicę złotą i diabolo przemiennie. Żywo[łot będzie formowany. Póki co, ładnie rośnie i dobrze się miewa, ale na efekt jaki ciachałabym uzyskać muszę co najmniej jeszcze z rok poczekać. Rośnie dość szybko, bardzo szybko ukorzeniają się sadzonki , więc można samemu dorobić się krzewów do obsadzenia.
Pozdrawiam Krystyna
-
- 50p
- Od: 25 paź 2008, o 18:16
Witam serdecznie,
marzy mi sie zrobienie zywopłotu z pigwy, derenia,dzikiej rózy-
co jeszcze ewentualnie mozna dodać, zeby roslo gęsto, miało kolce i jednocześnie owoce na nalewki ?
marzy mi sie zrobienie zywopłotu z pigwy, derenia,dzikiej rózy-
co jeszcze ewentualnie mozna dodać, zeby roslo gęsto, miało kolce i jednocześnie owoce na nalewki ?
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Pigwa to drzewo.
A derenie nie mają kolców....

A derenie nie mają kolców....
-
- 50p
no tak
to z czego robić, zeby stanowił barierę dla dzikich zwierzat ?

to z czego robić, zeby stanowił barierę dla dzikich zwierzat ?
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Z kolcowoju pospolitego,znanego tez jako k. szkarłatny (Lycium barbarum)
kłującego ale też trującego w odróżnieniu od modnego obecnie u nas k.chińskiego.
Wszystkie inne nasadzenia żywopłotowe dzikie zwierzęta storpedują,nie ma się co łudzić...
kłującego ale też trującego w odróżnieniu od modnego obecnie u nas k.chińskiego.
Wszystkie inne nasadzenia żywopłotowe dzikie zwierzęta storpedują,nie ma się co łudzić...
-
- 50p
Dzięki 
Ale skoro te owoce są trujące, to kurcze odpada,
mam małe dzieci, jedno diablątko wcielone - na bank by zjadło

Ale skoro te owoce są trujące, to kurcze odpada,
mam małe dzieci, jedno diablątko wcielone - na bank by zjadło