Fungicydy nowej generacji-octan wapnia cz.1
Re: Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
Filmy, zdjęcia na pewno sprzyjają edukacji, wszak żyjemy w kulturze obrazkowej. Niestety lub stety łatwiej się ogląda film niż czyta ileś tam stron wątku, zwłaszcza jeśli ktoś ma na to 15 minut.
Pozdrawiam
Adam
Adam
- Maraga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aż sprawdziłam swoją kredę czy to przypadkiem nie cement biały.W takich samych woreczkach foliowych pakowanych po 2 kg od tego samego dostawcy i kreda i cement biały.Oprócz napisu co w środku i nazwy firmy pakującej nie ma nic więcej.
Wsypałam trochę kredy do pojemniczka,dodałam wody -dało się słyszeć lekkie syczenie.
Po dolaniu octu 10% zaczęła się burzyć.
Czyli dobra kreda.
Można też powąchać kredę z wodą.Jak ktoś pamięta malowanie ścian kredą to właśnie taki ma zapach tamtej dawniejszej kredy.
Kiedyś się malowało kredą.dzisiaj mało kto to robi.
D3flo
Przyda się na pewno taki filmik.
Wsypałam trochę kredy do pojemniczka,dodałam wody -dało się słyszeć lekkie syczenie.
Po dolaniu octu 10% zaczęła się burzyć.
Czyli dobra kreda.
Można też powąchać kredę z wodą.Jak ktoś pamięta malowanie ścian kredą to właśnie taki ma zapach tamtej dawniejszej kredy.
Kiedyś się malowało kredą.dzisiaj mało kto to robi.
D3flo
Przyda się na pewno taki filmik.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 3 maja 2012, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No i ja dokładnie to samo przeszłam. Kupiłam krede w sklepie dla plastyków, dla dzieci do pisania na tablicy, powiedziano,że nie ma żadnych dodatków i niestety...,,Problem polega w uczciwości sprzedawców, którzy mogą powiedzieć, że to czysta kreda(w moim przypadku tak powiedzieli) ale czasami wcisną G byle tylko sprzedać. Szkoda mi tych oszukanych.,,
i dokładnie tak się stało.,,ale czasami wcisną G byle tylko sprzedać,,
Ja mam problem, bo musze kupić ta kredę w UK.
forumowicz
Przymierzam się do wykonania OW,ale zakupiłem w jednym z supermarketów ocet jabłkowy 5% wyprodukowany w Czechach o nazwie" Benita"
Skład:
- ocet jabłkowy
- woda
- barwnik:karmel amoniakalny
- substancja konserwująca:pirosiarczyn potasu
Produkt zawiera dwutlenek siarki.
Jeżeli będzie się nadawał, to do podanej przez Ciebie receptury ,tego octu 5% wyliczyłem,że trzeba dodać 0,29 l ~0,30 l .Co Ty na to?
Przymierzam się do wykonania OW,ale zakupiłem w jednym z supermarketów ocet jabłkowy 5% wyprodukowany w Czechach o nazwie" Benita"
Skład:
- ocet jabłkowy
- woda
- barwnik:karmel amoniakalny
- substancja konserwująca:pirosiarczyn potasu
Produkt zawiera dwutlenek siarki.
Jeżeli będzie się nadawał, to do podanej przez Ciebie receptury ,tego octu 5% wyliczyłem,że trzeba dodać 0,29 l ~0,30 l .Co Ty na to?
-
- 50p
- Od: 26 sty 2011, o 19:50
A mnie to tylko film uratuje.Zamowiłam następną porcje kredy ,tym razem Sklep eden - kredy pozłotnicze.Jakie było moje rozczarowanie,kiedy się okazało,ze ta też nie reaguje na spotkanie z octem,Przeprowadziłam próbe z suchą kredą,następnie w/g receptury forumowicz,z octem winnym,następnie ze spirytusowym. Zero reakcji.Czy ja mam pecha czy z moją głową coś nie tak? Poprzednia kreda miala skład:C2O i MgO .C-30,30 procent. MgO-21,6 procenta.Chyba już zrezygnuje Załamana babcia360
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
To ja już z tego nic nie rozumiem.
Kredę do octanu wzięłam właśnie jako resztkę, kupioną kredę chyba szampańską do gruntu.
Mam jeszcze kredę polską, różni się kolorem, tez tam kupowana.
Nie mogę wręcz uwierzyć, że jest to zła kreda
Jest jeszcze taka opcja, że ocet jest trochę lewy. Może być słabszy i jak dodaje się całość,
to nadmiar kredy może powodowac, że reakcji już nie bedzie.
Czy dodajesz od razu 100 ml kredy, czy po trochu?
Kredę kupowałam parę lat temu.
Kredę do octanu wzięłam właśnie jako resztkę, kupioną kredę chyba szampańską do gruntu.
Mam jeszcze kredę polską, różni się kolorem, tez tam kupowana.
Nie mogę wręcz uwierzyć, że jest to zła kreda
Jest jeszcze taka opcja, że ocet jest trochę lewy. Może być słabszy i jak dodaje się całość,
to nadmiar kredy może powodowac, że reakcji już nie bedzie.
Czy dodajesz od razu 100 ml kredy, czy po trochu?
Kredę kupowałam parę lat temu.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
-
- 50p
- Od: 26 sty 2011, o 19:50
Otrzymalam kredę polską..Ocet nie jest winien,gdyż przetestowalam na kredzie dla drobiu- polana octem pienila się.Sucha kreda z pierwszego zakupu(z magnezem) też trochę się pieniła.Ja też nie rozumiem babca360
So 05 kwi 2014 16:12
---
Dodam,że kreda jest koloru białego .Po zmieszaniu z wodą nie ma żadnego zapachu.Dalam całe100g.roztworu kredy szybkim ruchem ,nie wlewałam małym strumieniem
So 05 kwi 2014 16:12
---
Dodam,że kreda jest koloru białego .Po zmieszaniu z wodą nie ma żadnego zapachu.Dalam całe100g.roztworu kredy szybkim ruchem ,nie wlewałam małym strumieniem
A ja na to, że nie śledzisz wątku.janhel41 pisze:tego octu 5% wyliczyłem,że trzeba dodać 0,29 l ~0,30 l .Co Ty na to?
forumowicz pisze:Konsekwentnie za powyższym postem podam zależność między ilością octu jaką trzeba użyć dla przygotowania roztworu do oprysku a stężeniem posiadanego octu. Reszta przepisu się nie zmienia. I tak :
5 % - 300 ml
7 % - 210 ml
8 % - 190 ml
9 % - 170 ml
10 % - 150 ml
11 % - 137 ml
12 % - 125 ml
Generalnie zależność wyraża się wzorem V= 1500/S gdzie V- potrzebna ilość octu, S-w %
Ja dzis pierwszy raz opryskałam truskawki OW + hydrolizat białka.
I po godzinie zaczał kropic deszcz
I tak kropi....
I po godzinie zaczał kropic deszcz
I tak kropi....
Regulamin się kłania
Pytanie, czy to co w sklepie nazywają kredą, jest nią rzeczywiście, jest bardzo istotne. Kiedyś robiąc cytrynian wapnia dopiero za czwartym razem mi się udało, a już prawie ostatecznie zwątpiłem. Niestety zarówno sprzedawca, jak i szeregowy pracownik producenta może wiedzieć na ten temat tyle samo co kupujący. W małych firmach o składzie decyduje właściciel, a często pakuje w produkt ten komponent, który jest najtańszy na rynku.
Pozdrawiam
Adam
Adam
- kanclerz
- 500p
- Od: 15 lip 2012, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jadę dzisiaj do hurtowni kredy,jak wrócę wrzucę fotorelację z wizyty.
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
WoW hurtownia kredy- bierz dużo,odkupimy z chęcią
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Nie zapomnij butelki z octem. I wiwisekcja na miejscu.