Storczykowe okno Linnenn
- Paolka33
- 200p
- Od: 8 lut 2014, o 16:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Storczykowe okno Linnenn
Ładna kolekcja.
No i doczekałam się poruszenia na parapecie .
Keiki coraz większy:
Storczyk nr 5 mimo, że ma duuuże basal keiki, to jeszcze zaczął wypuszczać nowego pęda i 3 pączki .
Żeby nie było za dobrze - stracił jeden listek .
Trzy inne wypuszczają listki - robi się coraz bardziej zielono . A reanimacja jednego w keramzycie chyba nie przynosi efektów. Co prawda otwiera pąki, ale strasznie zmarniały mu listki
Keiki coraz większy:
Storczyk nr 5 mimo, że ma duuuże basal keiki, to jeszcze zaczął wypuszczać nowego pęda i 3 pączki .
Żeby nie było za dobrze - stracił jeden listek .
Trzy inne wypuszczają listki - robi się coraz bardziej zielono . A reanimacja jednego w keramzycie chyba nie przynosi efektów. Co prawda otwiera pąki, ale strasznie zmarniały mu listki
BalkonowyOgrodek.pl - mój blog o próbach ogrodnictwa w mieście na balkonie :)
Moje storczyki!
Pozdrawiam, Monika! :)
Moje storczyki!
Jeszcze tak kolorowo u mnie na parapecie nie było . Różowy storczyk bije rekordy utrzymywania kwiatków .
"Wstający z martwych" kończy zakwitać . Jest reanimowany w keramzycie i już widzę nowe, grube korzonki!
"Wstający z martwych" kończy zakwitać . Jest reanimowany w keramzycie i już widzę nowe, grube korzonki!
Moje storczyki!
Moje storczyki!
Wpadłam z rewizytą! Masz bardzo ładną kolekcję storczyków Mi najbardziej do gustu przypadła "krówka" - faktycznie ma śliczną warżkę. Czy to o tej miniaturce wspominałaś w moim wątku?
Moim zdaniem wcale nie jest podobna do mojego falka, ani pod względem wielkości, ani pod względem wybarwienia i kształtu płatków, czy warżki... Nie będzie łatwo oddzielić tego basalka, ale polecam uzbroić się w skalpel i spróbować oddzielić roślinki przykładając czubek skalpela w miejsce pomiędzy roślinkami i starać się je "rozepchać". Czasami tylko wydaje się, że będzie trudno, a później przy lekkim użyciu siły praktycznie same się oddzielająlinnenn pisze:
Pozdrawiam,
Marta
Marta
Tak, to o tym myślałam, wyczuwałam jakieś podobieństwo ale widać nie trafiłam hihi . Dzięki za poradę ze skalpelem, na razie wydaje się to dramatyczne ale pewnie W KOŃCU spróbuję. Tylko w tej chwili wypuścił mi 3 pączki, wiec chyba jeszcze poczekam aż oklapnie po kwitnieniu.
Moje storczyki!
Moje storczyki!
- -Piotr-
- 200p
- Od: 2 mar 2014, o 10:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Moniko, bardzo ładne zdjęcia, a "Tygrysia Ważka" rewelacyjna.,
normalnie mnie zahipnotyzowała .
normalnie mnie zahipnotyzowała .
Dziękuję bardzo Piotrze!
'Tygrysia ważka' prawie całkowicie rozkwitła
Marta25 - dzięki za poradę ze skalpelem . Użyłam takiej dentystycznej szpatułki i udało się bez problemu oddzielić maluszka od staruszki .
No a drugi maluch rośnie zdrowo!
'Tygrysia ważka' prawie całkowicie rozkwitła
Marta25 - dzięki za poradę ze skalpelem . Użyłam takiej dentystycznej szpatułki i udało się bez problemu oddzielić maluszka od staruszki .
No a drugi maluch rośnie zdrowo!
Moje storczyki!
Moje storczyki!
To super, cieszę się, że mogłam Ci pomóc!:D Ja już dorobiłam się sporej ilości keiki, więc w razie czego służę radą... Daj koniecznie znać, jak zaaklimatyzował się maluszek i jak dalej będzie się rozwijał
Pozdrawiam,
Marta
Marta
- Elfica_4flower
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 3 kwie 2014, o 21:10
Witaj. Masz cudną kolekcję storczyków z zainteresowaniem będę śledzić Twoje keiki może i moje storczyki- gdy już dowiedziałam się o istnieniu czegoś takiego jak keiki zaczną owe wypuszczać
Pozdrawiam !
PS. Bajeczna jest jakość Twoich zdjęć !
Pozdrawiam !
-
- 1000p
- Od: 19 mar 2013, o 17:07
Keiki to nie jest zazwyczaj dobry sygnał ze strony roślinki, więc jak bym ich tak nie wyczekiwałaElfica_4flower pisze:Witaj. Masz cudną kolekcję storczyków z zainteresowaniem będę śledzić Twoje keiki może i moje storczyki- gdy już dowiedziałam się o istnieniu czegoś takiego jak keiki zaczną owe wypuszczać
Pozdrawiam !
Chyba, że roślinka ma zgniły stożek lub coś jej dolega to wtedy niecierpliwie się czeka
- Elfica_4flower
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 3 kwie 2014, o 21:10
Upsss, to ja takowych nie chce w takim razie ...ale aż przyjemnie się patrzy jak takie maluszki rosną będę tu zaglądać ;)
-
- 500p
- Od: 3 kwie 2014, o 23:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj! jestem Grażyna. Od jakiegoś czasu znów czytam to forum,ale dopiero teraz się zarejestrowałam.Uwielbiam falki i sama też posiadam kilka Piękne Masz te kwiatuchy. Będę do Ciebie zaglądać -na razie nie mam swojego.Pozdrawiam