W. o...zwierzętach gospodarczych cz.3
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: W. o...zwierzętach gospodarczych cz.3
Gratuluje młodziaków super stadko
Od 3 dni moja indyczką niesie jaja. Ostatnie obcowanie z indykiem miała 1,5 miesiąca temu czy są szanse aby jaja były zapłodnione. ?
pozdrawiam Tomasz
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
- BRZOSKWINKA
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
arty najrzałam na woliera.pl i... trafiłam na dwa różne zdania:
1. Indyczka magazynuje nasienie przez okres 20 dni od dnia kopulacji i przez ten okres jaja będą zalężone.
2. Jednak nie zgodzę się że długo - miałem kiedyś kilka lat wstecz pare indyczek i indora. Indor niestety padł dopadnięty przez psa, i jeszcze z tydzień miałem jaja płodne ( dawalem sąsiadowi do inkubatora ), potem natomiast wszystko czyste.
I ciekawostka dla wszystkich:
Za szczególną cechę charakteryzującą indyki należy uznać zjawisko dzieworództwa. Zjawisko to u indyczek opisał Orsen i in (1960). Polega ono na tym, że z jaj nie zapłodnionych wylęgają się pisklęta i znowu ciekawe jest to, że mogą wylęgać się tylko osobniki męskie, które w wieku dojrzałym mogą być płodne. Według wspomnianych autorów częstotliwość występowania dzieworództwa zależy w dużej mierze od rasy indyków. Stosunkowo duża jest ona u rasy Beltsville. Autorzy ci w swojej pracy stwierdzili, że 32,4% nie zapłodnionych jaj rozwijało się, ale z liczby 1960 jaj wylęgło się 67 piskląt. Wszystkie osobniki były samcami z diploidalną liczbą chromosomów, a niektóre z nich dały potomstwo. http://www.portalhodowcy.pl/indyk-polsk ... i-niz-kury
1. Indyczka magazynuje nasienie przez okres 20 dni od dnia kopulacji i przez ten okres jaja będą zalężone.
2. Jednak nie zgodzę się że długo - miałem kiedyś kilka lat wstecz pare indyczek i indora. Indor niestety padł dopadnięty przez psa, i jeszcze z tydzień miałem jaja płodne ( dawalem sąsiadowi do inkubatora ), potem natomiast wszystko czyste.
I ciekawostka dla wszystkich:
Za szczególną cechę charakteryzującą indyki należy uznać zjawisko dzieworództwa. Zjawisko to u indyczek opisał Orsen i in (1960). Polega ono na tym, że z jaj nie zapłodnionych wylęgają się pisklęta i znowu ciekawe jest to, że mogą wylęgać się tylko osobniki męskie, które w wieku dojrzałym mogą być płodne. Według wspomnianych autorów częstotliwość występowania dzieworództwa zależy w dużej mierze od rasy indyków. Stosunkowo duża jest ona u rasy Beltsville. Autorzy ci w swojej pracy stwierdzili, że 32,4% nie zapłodnionych jaj rozwijało się, ale z liczby 1960 jaj wylęgło się 67 piskląt. Wszystkie osobniki były samcami z diploidalną liczbą chromosomów, a niektóre z nich dały potomstwo. http://www.portalhodowcy.pl/indyk-polsk ... i-niz-kury
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
-
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
Moje kaczusie też jajka składają , bardzo się wczuwają w swoje role , ciekawa jestem co to dalej będzie ....czy kaczor spisał się dobrze i czy coś się wykluje
Bożena
Ałła cudne koźlątka
U mnie w niedziele był pierwszy owczy wykot.Niestety maleństwo było bardzo małe i słabe I matka je odrzuciła.No ale człowiek nie owca i chce ratować.
Owieczka jest w domu,karmiona z butelki,ale mlekiem matki.
Dwa razy udało się szczęśliwie dostawić małą do matki i najadła się samodzielnie.
Jesteśmy więc dobrej myśli
A oto nasze maleństwo
U mnie w niedziele był pierwszy owczy wykot.Niestety maleństwo było bardzo małe i słabe I matka je odrzuciła.No ale człowiek nie owca i chce ratować.
Owieczka jest w domu,karmiona z butelki,ale mlekiem matki.
Dwa razy udało się szczęśliwie dostawić małą do matki i najadła się samodzielnie.
Jesteśmy więc dobrej myśli
A oto nasze maleństwo
Pozdrawiam Amelia
Trzymam mocno kciuki za malutką owieczkę !!! Ważne że pije !
U nas bardzo wiosennie. Ja już mam skojarzenia z Wielkanocą.
I specjalnie Asiu dla Ciebie. Może ze względu na uszy trafi do księgi Guinessa.
U nas bardzo wiosennie. Ja już mam skojarzenia z Wielkanocą.
I specjalnie Asiu dla Ciebie. Może ze względu na uszy trafi do księgi Guinessa.
- BRZOSKWINKA
Twixi! Toż to piękność! Już się zakochałam!
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
Ło ho ho !! ale cię wam tych kóz namnożyło słodkie są jak możesz Ałła to zrób zdjęcia całego twojego stada .
U mnie się trochę po zmieniało
Klatka : Nareszcie zrobiłem
młode z 5 lutego : Dwa samce i samica
młode samicy białej 5 sztuk Była pokryta samcem Kh
Samica z dwoma młodymi 2 padły jeden na początku ,a drugi po 7 dniach był najmniejszy również pokryta samcem Kh .
Twixi całkiem wiosennie
Zakochałem się w tych barankach . Chce kupić samca BOS i pare baranków :d są śliczne gdybym mieszkał blisko cb to bym kupił
Amelia gratulacje Moja owieczka była u baranka w połowie listopada Zobaczymy czy się wyko ci bo ciążą u kóz i owiec trwa 5 - 6 miechów no nie
U mnie się trochę po zmieniało
Klatka : Nareszcie zrobiłem
młode z 5 lutego : Dwa samce i samica
młode samicy białej 5 sztuk Była pokryta samcem Kh
Samica z dwoma młodymi 2 padły jeden na początku ,a drugi po 7 dniach był najmniejszy również pokryta samcem Kh .
Twixi całkiem wiosennie
Zakochałem się w tych barankach . Chce kupić samca BOS i pare baranków :d są śliczne gdybym mieszkał blisko cb to bym kupił
Amelia gratulacje Moja owieczka była u baranka w połowie listopada Zobaczymy czy się wyko ci bo ciążą u kóz i owiec trwa 5 - 6 miechów no nie
kiedyś miałam królasy,ale już nigdy więcej Nie mam sumienia zabijać albo wydawać do zabicia.To dla nas zwierzęta czysto towarzyskie.Macie piękne te króliczki
TWIXIco to za rasa królicza?Jest przepiękny
TWIXIco to za rasa królicza?Jest przepiękny
- BRZOSKWINKA
Twixi patrz, przez telefon rozmawiałyśmy i zaraz potem poszłam do króli. Samica gniazdo robi, więc może w nocy wykoci się.
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
Gazda, bardzo ładna klatka. Jak porządnie wykonana !
Królisie też śliczne, To ile teraz ich masz ?
Pestka, te moje to Barany Francuskie, niebieskie. Należą do ras olbrzymich.
Dorosłe osobniki ważą 7-8 kg. Są też baranki miniaturki.
Brzoskwinko, I CO ?
Królisie też śliczne, To ile teraz ich masz ?
Pestka, te moje to Barany Francuskie, niebieskie. Należą do ras olbrzymich.
Dorosłe osobniki ważą 7-8 kg. Są też baranki miniaturki.
Brzoskwinko, I CO ?
Twixi dzięki królasów mam 15
3 samice
3 młode z 5 lutego 1 samica i dwa samce samice zostawiam do rozpłodu jeden samiec czarny jest zarezerwowany na sprzedaż
2 młode z 6 marca 2 samice zostawiam do rozpłodu
5 młodych z 21 marca nie znam płci wszystkie na sprzedaż samiczka jedna już zarezerwowana
i 2 miniaturki
3 samice
3 młode z 5 lutego 1 samica i dwa samce samice zostawiam do rozpłodu jeden samiec czarny jest zarezerwowany na sprzedaż
2 młode z 6 marca 2 samice zostawiam do rozpłodu
5 młodych z 21 marca nie znam płci wszystkie na sprzedaż samiczka jedna już zarezerwowana
i 2 miniaturki
- BRZOSKWINKA
U mnie? Nie wiem. Nie mam pewności więc nie chce grzebac. Mam wrażenie ze znowu będą poza kotnikiem.
Czy samce trzymacie w boksach obok samic czy nieco dalej? Slyszalam ze nie powinny mieszkać obok by nie rozdrazniac sie zbytnio. No i czy potem nie ma opieszalosci w kryciu?
Czy samce trzymacie w boksach obok samic czy nieco dalej? Slyszalam ze nie powinny mieszkać obok by nie rozdrazniac sie zbytnio. No i czy potem nie ma opieszalosci w kryciu?
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia