Trawnik - porady

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
KamilT
100p
100p
Od: 1 mar 2011, o 19:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: trawnik

Post »

Cena zakupu surowca?

Jeśli by tak było to mogliby zmieniać co najwyżej cenę mieszanki. Idą Twoim tokiem myślenia, zakładając trawnik powinienem kupić 300% potrzebnych mi nasion tak aby wykorzystać 100% na założenie trawnika, a pozostałe 200% może zamrozić/zmagazynować/schować do skarpety tak aby mieć tą samą mieszankę na dosiewki w latach kolejnych? No bo przecież za rok już ta mieszanka będzie niedostępna.

Ja od kilku lat stosuje najdroższe mieszanki traw na rynku [ Kiepenkerl, Barenbrug ] i ich skład nigdy się nie zmienił.

Z całym szacunkiem ale to się nie trzyma kupy.

Co do mieszanki o której mowa:
- rajgras angielski to to samo co życica trwała
- uparcie możemy wyodrębnić w takim razie 3 gatunki traw
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Proszę zrezygnujcie Panowie :wink: z nagminnego cytowania,dziękuję :idea:
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Nie rozumiem Ciebie.
Po co magazynować itp. Przecież mówimy o zmianach składu w sensie takim, że zmienia się proporcja gatunków traw i odmiana.
Przecież każdego roku prawie pojawiają się nowe odmiany traw. Przecież polski COBORU dopisuje i usuwa odmiany traw.

Barenbrud, Wolfgarten także zmienia składy.
Barenbrug na ten rok wprowadził 2 nowe odmiany jak nie więcej.
DLF także dopisuje nowe odmiany.

Mógłbym Ci pokazać składy traw sprzed 2 lat różnych producentów i jakbyś je z dzisiejszymi składami porównał to byś widział różnicę.
Cezaryyy
100p
100p
Od: 16 sie 2012, o 11:25

Re: Trawnik - porady

Post »

Proszę o dobór traw na stanowisko suche, okresowo zalewane, ziemia piaszczysto-gliniasta, słońce pełne przez 3/4 dnia a potem cień, średnio użytkowane. Chiałbym wybrać coś z GF grass. Są 3 do wyboru uniwersalna, sun pro i garden. Która najlepiej się sprawdzi? Sun pro ma 80% kostrzewy trzcinowej, czy jest to ładna trawa i jak się ma względem życicy? Kolejne pytanie czy istnieje możliwoś zmieszania 3:1 sun pro i uniwersalnej/garden, czy raczej nie, bo kostrzewa trzcinowa będzie wyrastała szybciej ponad reszte?
kajetan_43
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 lis 2013, o 10:33

Post »

Cezaryyy pisze:Proszę o dobór traw na stanowisko suche, okresowo zalewane, ziemia piaszczysto-gliniasta, słońce pełne przez 3/4 dnia a potem cień, średnio użytkowane. Chiałbym wybrać coś z GF grass. Są 3 do wyboru uniwersalna, sun pro i garden. Która najlepiej się sprawdzi? Sun pro ma 80% kostrzewy trzcinowej, czy jest to ładna trawa i jak się ma względem życicy? Kolejne pytanie czy istnieje możliwoś zmieszania 3:1 sun pro i uniwersalnej/garden, czy raczej nie, bo kostrzewa trzcinowa będzie wyrastała szybciej ponad reszte?
Może spróbuj jakiejś mieszanki Bioponu, w tamtym sezonie kupiłem mieszanke traw na tereny suche i na prawdę polecam.
Awatar użytkownika
Świnka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 8 mar 2009, o 17:39

Post »

Panowie, proszę o poradę jak zmobilizować Ślubnego do aeracji trawnika :roll:. Naprawdę o niego dba, zna się na tym i potrafi lepiej niż ja, ale tylko wtedy, kiedy mu pasuje. Jak nie ma natchnienia, to trawa może zarosnąć klonami i brzozą...
Pozdrawiam, Ilona
Cezaryyy
100p
100p
Od: 16 sie 2012, o 11:25

Post »

Czy można zastosować saletrzak/saletre amonowa na glebe bezpośrednio przed założeniem trawnika?
Awatar użytkownika
Świnka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 8 mar 2009, o 17:39

Post »

Mój Ślubny mówi, że można, tylko żeby nie przesadzać z ilością. I że przed siewem ważniejszy jest nawóz fosforowy (np. superfosfat), niż azotowy. A zna się na tym...
BTW, do aeracji trawnika wciąż nie dojrzał ;:144
Pozdrawiam, Ilona
duduś
1000p
1000p
Od: 22 sie 2009, o 09:07

Post »

Witam czy trawę można zakładać w miesiącach letnich ( z założeniem że będzie podlewana )czy tylko wiosną lub jesienią , dziękuję
duduś
Samsu
500p
500p
Od: 24 lis 2011, o 16:11

Post »

Jak najbardziej można. Ja siałam w najgorsze upały. Stanowisko słoneczne .Podlewałam 2 razy dziennie. Rano i wieczorem .Wyrósł piękny dywanik.
Aga
Awatar użytkownika
yanka
100p
100p
Od: 31 mar 2012, o 15:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Trawnik można zakładać nawet w bardzo ciepłe dni. Ostatni który zakładałam - 35 st ! Podlewanie ustawione cztery razy dziennie po 10- 15 min . Zmniejszane wraz ze wzrostem traw. Zasada najważniejsza w ciepłe miesiące: Należy zapewnić stałą wilgotność podłoża. Nie wolno aby nasiona napęczniałe i raz podlane wyschły! Ziemia w takie dni ma być stale lekko wilgotna!
Izabela
Awatar użytkownika
Liphus
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 kwie 2014, o 20:40

Post »

Witam serdecznie forumowiczów.

Mam trawnik, który zarośnięty jest mchem, a w wielu miejscach trawa jest mocno przerzedzona. Jaki zestaw zabiegów proponujecie, aby doprowadzić trawnik do ładu. :)

Pozdrawiam
Samsu
500p
500p
Od: 24 lis 2011, o 16:11

Post »

Wertykulacja , areacja, nawóz , woda woda woda.
Aga
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”