Trawnik - porady
-
- 100p
- Od: 1 mar 2011, o 19:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: trawnik
Cena zakupu surowca?
Jeśli by tak było to mogliby zmieniać co najwyżej cenę mieszanki. Idą Twoim tokiem myślenia, zakładając trawnik powinienem kupić 300% potrzebnych mi nasion tak aby wykorzystać 100% na założenie trawnika, a pozostałe 200% może zamrozić/zmagazynować/schować do skarpety tak aby mieć tą samą mieszankę na dosiewki w latach kolejnych? No bo przecież za rok już ta mieszanka będzie niedostępna.
Ja od kilku lat stosuje najdroższe mieszanki traw na rynku [ Kiepenkerl, Barenbrug ] i ich skład nigdy się nie zmienił.
Z całym szacunkiem ale to się nie trzyma kupy.
Co do mieszanki o której mowa:
- rajgras angielski to to samo co życica trwała
- uparcie możemy wyodrębnić w takim razie 3 gatunki traw
Jeśli by tak było to mogliby zmieniać co najwyżej cenę mieszanki. Idą Twoim tokiem myślenia, zakładając trawnik powinienem kupić 300% potrzebnych mi nasion tak aby wykorzystać 100% na założenie trawnika, a pozostałe 200% może zamrozić/zmagazynować/schować do skarpety tak aby mieć tą samą mieszankę na dosiewki w latach kolejnych? No bo przecież za rok już ta mieszanka będzie niedostępna.
Ja od kilku lat stosuje najdroższe mieszanki traw na rynku [ Kiepenkerl, Barenbrug ] i ich skład nigdy się nie zmienił.
Z całym szacunkiem ale to się nie trzyma kupy.
Co do mieszanki o której mowa:
- rajgras angielski to to samo co życica trwała
- uparcie możemy wyodrębnić w takim razie 3 gatunki traw
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Proszę zrezygnujcie Panowie z nagminnego cytowania,dziękuję
- gemciu83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Nie rozumiem Ciebie.
Po co magazynować itp. Przecież mówimy o zmianach składu w sensie takim, że zmienia się proporcja gatunków traw i odmiana.
Przecież każdego roku prawie pojawiają się nowe odmiany traw. Przecież polski COBORU dopisuje i usuwa odmiany traw.
Barenbrud, Wolfgarten także zmienia składy.
Barenbrug na ten rok wprowadził 2 nowe odmiany jak nie więcej.
DLF także dopisuje nowe odmiany.
Mógłbym Ci pokazać składy traw sprzed 2 lat różnych producentów i jakbyś je z dzisiejszymi składami porównał to byś widział różnicę.
Po co magazynować itp. Przecież mówimy o zmianach składu w sensie takim, że zmienia się proporcja gatunków traw i odmiana.
Przecież każdego roku prawie pojawiają się nowe odmiany traw. Przecież polski COBORU dopisuje i usuwa odmiany traw.
Barenbrud, Wolfgarten także zmienia składy.
Barenbrug na ten rok wprowadził 2 nowe odmiany jak nie więcej.
DLF także dopisuje nowe odmiany.
Mógłbym Ci pokazać składy traw sprzed 2 lat różnych producentów i jakbyś je z dzisiejszymi składami porównał to byś widział różnicę.
-
- 100p
- Od: 16 sie 2012, o 11:25
Re: Trawnik - porady
Proszę o dobór traw na stanowisko suche, okresowo zalewane, ziemia piaszczysto-gliniasta, słońce pełne przez 3/4 dnia a potem cień, średnio użytkowane. Chiałbym wybrać coś z GF grass. Są 3 do wyboru uniwersalna, sun pro i garden. Która najlepiej się sprawdzi? Sun pro ma 80% kostrzewy trzcinowej, czy jest to ładna trawa i jak się ma względem życicy? Kolejne pytanie czy istnieje możliwoś zmieszania 3:1 sun pro i uniwersalnej/garden, czy raczej nie, bo kostrzewa trzcinowa będzie wyrastała szybciej ponad reszte?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 5 lis 2013, o 10:33
Może spróbuj jakiejś mieszanki Bioponu, w tamtym sezonie kupiłem mieszanke traw na tereny suche i na prawdę polecam.Cezaryyy pisze:Proszę o dobór traw na stanowisko suche, okresowo zalewane, ziemia piaszczysto-gliniasta, słońce pełne przez 3/4 dnia a potem cień, średnio użytkowane. Chiałbym wybrać coś z GF grass. Są 3 do wyboru uniwersalna, sun pro i garden. Która najlepiej się sprawdzi? Sun pro ma 80% kostrzewy trzcinowej, czy jest to ładna trawa i jak się ma względem życicy? Kolejne pytanie czy istnieje możliwoś zmieszania 3:1 sun pro i uniwersalnej/garden, czy raczej nie, bo kostrzewa trzcinowa będzie wyrastała szybciej ponad reszte?
- Świnka
- Przyjaciel Forum
- Od: 8 mar 2009, o 17:39
Panowie, proszę o poradę jak zmobilizować Ślubnego do aeracji trawnika . Naprawdę o niego dba, zna się na tym i potrafi lepiej niż ja, ale tylko wtedy, kiedy mu pasuje. Jak nie ma natchnienia, to trawa może zarosnąć klonami i brzozą...
Pozdrawiam, Ilona
-
- 100p
- Od: 16 sie 2012, o 11:25
Czy można zastosować saletrzak/saletre amonowa na glebe bezpośrednio przed założeniem trawnika?
- Świnka
- Przyjaciel Forum
- Od: 8 mar 2009, o 17:39
Mój Ślubny mówi, że można, tylko żeby nie przesadzać z ilością. I że przed siewem ważniejszy jest nawóz fosforowy (np. superfosfat), niż azotowy. A zna się na tym...
BTW, do aeracji trawnika wciąż nie dojrzał
BTW, do aeracji trawnika wciąż nie dojrzał
Pozdrawiam, Ilona
Witam czy trawę można zakładać w miesiącach letnich ( z założeniem że będzie podlewana )czy tylko wiosną lub jesienią , dziękuję
duduś
Jak najbardziej można. Ja siałam w najgorsze upały. Stanowisko słoneczne .Podlewałam 2 razy dziennie. Rano i wieczorem .Wyrósł piękny dywanik.
Aga
- yanka
- 100p
- Od: 31 mar 2012, o 15:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Trawnik można zakładać nawet w bardzo ciepłe dni. Ostatni który zakładałam - 35 st ! Podlewanie ustawione cztery razy dziennie po 10- 15 min . Zmniejszane wraz ze wzrostem traw. Zasada najważniejsza w ciepłe miesiące: Należy zapewnić stałą wilgotność podłoża. Nie wolno aby nasiona napęczniałe i raz podlane wyschły! Ziemia w takie dni ma być stale lekko wilgotna!
Izabela
Witam serdecznie forumowiczów.
Mam trawnik, który zarośnięty jest mchem, a w wielu miejscach trawa jest mocno przerzedzona. Jaki zestaw zabiegów proponujecie, aby doprowadzić trawnik do ładu.
Pozdrawiam
Mam trawnik, który zarośnięty jest mchem, a w wielu miejscach trawa jest mocno przerzedzona. Jaki zestaw zabiegów proponujecie, aby doprowadzić trawnik do ładu.
Pozdrawiam