Bromelia
Jestem nowa na tym forum, więc witam Was serdecznie
Szukałam na forum odpowiedzi na moje pytania, niestety nic nie znalazłam.
W wakacje (w lipcu chyba) kupiłam kwiatka, na doniczce napisane jest, że to "Bromelia mała". Kompletnie się na doniczkowych roślinach nie znam, więc kieruję do Was mój problem. Otóż kwiatek zaczął usychać. Początkowo myślałam, że był za mało podlewany, więc zaczęłam go nawadniać trochę częściej, ale i to nie pomogło. Później przeczytałam w internecie, że bromelie po jakimś czasie usychają i wypuszczają nowe pędy. Zdziwiło mnie, że moja bromelia obumiera po pół roku od zakupu, ale faktycznie wypuściła trzy nowe roślinki. No i teraz moje pytanie: czy mogę te małe roślinki przesadzić? Obawiam się, że mogą one nie mieć swojego korzenia, ponieważ wyrastają jakby z kwiata-matki, ale są już dość wysokie - prawie takie jak kwiat 'główny'. Jeżeli mogę je przesadzić, to czy powinnam poczekać np. do wiosny, czy mogę to zrobić już teraz, w lutym? Jaką powinnam kupić ziemię i doniczkę? Bromelia, którą kupiłam jest w bardzo małej doniczce, nie wiem czy taka jest odpowiednia, czy może powinnam je umieścić w nieco większej?
Przepraszam za te, być może dla niektórych infantylne pytania, ale jestem kompletnym laikiem w tej dziedzinie, a z czasem chciałabym mieć jak najwięcej kwiatów
Bardzo dziękuję za odpowiedzi!
Szukałam na forum odpowiedzi na moje pytania, niestety nic nie znalazłam.
W wakacje (w lipcu chyba) kupiłam kwiatka, na doniczce napisane jest, że to "Bromelia mała". Kompletnie się na doniczkowych roślinach nie znam, więc kieruję do Was mój problem. Otóż kwiatek zaczął usychać. Początkowo myślałam, że był za mało podlewany, więc zaczęłam go nawadniać trochę częściej, ale i to nie pomogło. Później przeczytałam w internecie, że bromelie po jakimś czasie usychają i wypuszczają nowe pędy. Zdziwiło mnie, że moja bromelia obumiera po pół roku od zakupu, ale faktycznie wypuściła trzy nowe roślinki. No i teraz moje pytanie: czy mogę te małe roślinki przesadzić? Obawiam się, że mogą one nie mieć swojego korzenia, ponieważ wyrastają jakby z kwiata-matki, ale są już dość wysokie - prawie takie jak kwiat 'główny'. Jeżeli mogę je przesadzić, to czy powinnam poczekać np. do wiosny, czy mogę to zrobić już teraz, w lutym? Jaką powinnam kupić ziemię i doniczkę? Bromelia, którą kupiłam jest w bardzo małej doniczce, nie wiem czy taka jest odpowiednia, czy może powinnam je umieścić w nieco większej?
Przepraszam za te, być może dla niektórych infantylne pytania, ale jestem kompletnym laikiem w tej dziedzinie, a z czasem chciałabym mieć jak najwięcej kwiatów
Bardzo dziękuję za odpowiedzi!
- damek1718
- 1000p
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Bromelia mała - usycha?
Bromelie w naturze rosną na drzewach, w szczelinach kory. Wniosek- nie wymagają dużo miejsca (podobnie jak storczyki). Zgadza się, bromelie po przekwitnięciu obumierają, ale u podstawy tworzą się nowe rośliny. Możesz nawet teraz oderwać taki odrost i posadzić, ale do niewielkiej doniczki. Wiadomo, roślina taka nie będzie miała korzeni, wiec należałoby ukorzenić ta roślinkę do podłoża typu torf z korą uprzednio podstawę zanurzyć w ukorzeniaczu. Tak posadzoną przykryć namiotem foliowym i zachować wilgotnośc powietrza. Pamiętaj podlewać i nawozić bromelie należy tylko dolistnie (spryskiwaczem), podłoże nie powinno być wilgotne i oczywiście nie suche. Sama musisz ocenić wilgotność. Możesz również nie sadzonkować i pozostawić rośliny, ewentualnie przesadzić do niewiele większej doniczki.
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
Re: Bromelia - ratunku!
Witam,
Ja oddzielałam odrosty i jeden miał chyba jakieś korzonki, drugi niestety nie... Wsadziłam oba do doniczki z ziemią i chciałam zapytać, kiedy małe ruszą w górę (jeżeli w ogóle ruszą).
W starej roślinie, na miejscu wyciętej odnogi, wyrasta nowa - czy to możliwe? Wygląda jak taki... kikut, mam nadzieję, że będę mieć trzecią odnóżkę
Ja oddzielałam odrosty i jeden miał chyba jakieś korzonki, drugi niestety nie... Wsadziłam oba do doniczki z ziemią i chciałam zapytać, kiedy małe ruszą w górę (jeżeli w ogóle ruszą).
W starej roślinie, na miejscu wyciętej odnogi, wyrasta nowa - czy to możliwe? Wygląda jak taki... kikut, mam nadzieję, że będę mieć trzecią odnóżkę
Pozdrawiam, Joanna
Re: Bromelia - ratunku!
Ha, wygląda na to, że będę mieć 5 odnóg Bardzo się cieszę, mam nadzieję, że będą ślicznie wyglądać
Pozdrawiam, Joanna
Bromelia usycha
witajcie kochani,
mam problem z moją Bromelią...
w listopadzie na ur od męża dostałam Bromelię..nie była ona super wyględna,ale powiedzmy,że nie była też totalnie paskudna...
Nie zakwitła mi,tylko zaczął usychać kwiatostan i liście,pomimo iż 2 czasem 3 razy w tyg ją podlewam. Podejrzewam,że jak mąż ją niósł albo ją w sklepie przewozili,to zmarzła... Stoi na parapecie na wschodnim oknie.. podlewam do rozet i trochę do ziemi.
Nie wiem co robić,a chciałabym ją uratować. Z góry dziękuję za poradę!
mam problem z moją Bromelią...
w listopadzie na ur od męża dostałam Bromelię..nie była ona super wyględna,ale powiedzmy,że nie była też totalnie paskudna...
Nie zakwitła mi,tylko zaczął usychać kwiatostan i liście,pomimo iż 2 czasem 3 razy w tyg ją podlewam. Podejrzewam,że jak mąż ją niósł albo ją w sklepie przewozili,to zmarzła... Stoi na parapecie na wschodnim oknie.. podlewam do rozet i trochę do ziemi.
Nie wiem co robić,a chciałabym ją uratować. Z góry dziękuję za poradę!
- damek1718
- 1000p
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
Re: usychająca Bromelia :C
Bromelie należą do roślin monokarpicznych, tzn. po przekwitnięciu rozeta liści z których wyrósł kwiatostan zasycha. U podstawy natomiast tworzą się potomne rośliny, które z czasem tez zakwitną.
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Re: Bromelia usycha?
Dokładnie, kwiatostan i główna rozeta będą powoli zamierać, jeśli nie ma jeszcze odrostów, być może wypuści na wiosnę, czasami szybciej się to dziej, czasami wolniej.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ale moja Bromelia nie zakwitła tzn. kwiatostan nie otworzył się...taką jaką dostałam,taka została i zaczęła usychać...
czy mam ją przesadzić do nowej doniczki i ziemi?czy czekać mam na odrosty tzn.młode roślinki? dziś przyjrzałam się dokładnie Bromelii - nie wypuszcza dzieciaczków
co mam z nią robić? jak o nią dbać? czy odżyje????
czy mam ją przesadzić do nowej doniczki i ziemi?czy czekać mam na odrosty tzn.młode roślinki? dziś przyjrzałam się dokładnie Bromelii - nie wypuszcza dzieciaczków
co mam z nią robić? jak o nią dbać? czy odżyje????
- norbert76
Wystarczy, że wypuściła kwiat. Nie, nie przesadzaj, zostaw tak, jak jest i tak jak napisałem poczekaj, odrosty tak szybko mogą się nie pojawić. Dopóki macierzysta roślina nie zaschła całkowicie, jest szansa na wypuszczenie odrostów.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 1 kwie 2014, o 00:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Vriesea
Cześć zapaleńcy kwiatowi!!
Dziś zakupiłam w biedrze za kwotę 14.99 bromelię taką jak na zdjęciu.
Na karteczce widniał napis bromelia mix... niewiele mi to mówi.
Chciałabym wiedzieć jaki to konkretnie gatunek i jak pielęgnować bromelię, ponieważ słyszałam wiele wersji jej uprawy;)
Z góry dziękuję za pomoc;)
Dziś zakupiłam w biedrze za kwotę 14.99 bromelię taką jak na zdjęciu.
Na karteczce widniał napis bromelia mix... niewiele mi to mówi.
Chciałabym wiedzieć jaki to konkretnie gatunek i jak pielęgnować bromelię, ponieważ słyszałam wiele wersji jej uprawy;)
Z góry dziękuję za pomoc;)
- norbert76
Re: Bromelia pytanko
Bromelia to nie nazwa rośliny, a jedynie nazwa gatunkowa całej grupy roślin, określanej jako 'bromeliowate'. Ta roślina, co kupiłaś to 'vriesea'.
Warunki uprawy: stanowisko jasne do półcienistego bez dostępu słońca. Podlewanie umiarkowane. Do momentu kwitnienia, wlewamy wodę również do rozety. U Ciebie już jest kwiat, więc to już odpada.
Teraz ważne, główna rozeta po przekwitnięciu stopniowo zamiera. Ale powinna wypuścić odrosty, dzięki którym odmładza się roślinę.
Ziemia torfowa. Wymagana podwyższona wilgotność powietrza - można spryskiwać liście.
Warunki uprawy: stanowisko jasne do półcienistego bez dostępu słońca. Podlewanie umiarkowane. Do momentu kwitnienia, wlewamy wodę również do rozety. U Ciebie już jest kwiat, więc to już odpada.
Teraz ważne, główna rozeta po przekwitnięciu stopniowo zamiera. Ale powinna wypuścić odrosty, dzięki którym odmładza się roślinę.
Ziemia torfowa. Wymagana podwyższona wilgotność powietrza - można spryskiwać liście.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 1 kwie 2014, o 00:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Bromelia pytanko
Matko boska dzięki serdeczne ;))