Wymarzony ogród Moniki cz2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p
Od: 4 maja 2013, o 22:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wymarzony ogród Moniki cz2

Post »

Agniesiu- magnolię przez mrozem zasłaniałam prawie własną piersią ;:306 Kupiłam ją dla Mamy rok temu na Dzień Matki i bardzo się starałąm, żeby przeżyła krótkie, ale jednak mroźne dni.. Udało się i nie mogę się doczekać kwitnienia ;:138
Na sąsiednich ulicach już widzę kwitnące egzemplarze, ale może moja po pierwszej zimie nieco się ociąga, a może kupiłam nieco późniejszą odmianę.. Grunt, że kwiatki będą ;:138
Sasankę mam tylko jedną- posadziłam ją na szczycie rabaty i zastanawiam się, czy to dobre miejsce- wiosną kwiatki urocze, ale w sezonie wyniesione w górę puchate kłęby trochę głupio wyglądają. Scinasz te puchatki u siebie i zostawiasz same liście?
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Monia, piękne te ślimaczki paproci ;:170 Najpiękniejsza faza wzrostu!
Dla takich slimaczków postanowiłam posadzić je pod sosnami, muszę tylko wybrać odmiany. Czy te u mamy są dzikie, leśne?
Pozdrawiam!
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p

Post »

Kasiu- nie znam odmiany. Dostałyśmy je od Mamy koleżanki- wykopała kilka sztuk u siebie i przekazała nam z innymi roślinami... Znajoma często rośliny kupuje na bazarku swoim lokalnym, więc to loteria.. Tak samo dostałam od Niej pigwowca- kwitnie u mnie już 3 rok i wiem o nim tyle, że.. jest czerwony :lol: Nie pomogę niestety :oops: Nie mam nawet zdjęc z ubiegłego roku, jak wyglądały te paprocie- pamiętam tylko, że nie były zbyt duże- na pewno nie przekraczały wysokości kolan. Nie rozrastają się też tak bardzo, jak sądziłam- jak posadziłam 3 sztuki 2 lata temu, tak nadal mam 3- chociaż co roku wnikliwie oglądam gołą ziemię w poszukiwaniu odrostów
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p
Od: 23 sty 2014, o 15:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moniś, a mnie urzekły żurawki. Bardzo je lubię i to jest jedyny rodzaj roślin, których chciałabym mieć wszystkie gatunki :) Tylko, że te moje jakoś tak nijako wygladają po zimie. Szczególnie ciemnobordowa, ale już się puszcza :)

Moniu-ja jeszcze wrócę do Twojego stosunku do zabezpieczeń bankowych. Z tymi płatnościami internetowymi to masz rację-nie jest to super bezpieczne, no chyba, że przez pay pal, o którym pisze Agnieszka lub przy pamiętaniu o zmianie limitu na 0 zaraz po wykonaniu transakcji. Ja sama nie korzystam z tego wcale, bo wiem że wyłudzenia się zdarzają, a to rzeczywiście jest podawanie danych jak na dłoni. Mimo wszystko bank ponosi odpowiedzialność za te transakcje, często je blokując w celu weryfikacji czy właściciel rzeczywiście wykonuje daną transakcję. A jeżeli już wyłudzenie się zdarzy to wypłaca odszkodowanie. Banki są od tego ubezpieczone. No, ale to trwa...Co do kart kredytowych to zdecydowanie nie polecam-koszty obsługi takich kart są nieraz praktycznie wyższe niż przyznany limit :)
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p

Post »

Aniu- ja też żurawki lubię i powoli poznaję. Jak na razie najładniej się prezentuje ta żółta z czerwonymi młodymi listkami. Zimą też była bardzo ładna- cały sezon ma swój urok.
Tak prezentowała się w listopadzie- świeży cytrynkowy kolor..
Obrazek

Teraz pośród cytrynowych starych liści z ubiegłego roku wyrastają młode czerwone. Bardzo fajnie to wygląda.
Obrazek
Cały czas wyglądała świeżo, nawet wyglądając spod śniegu.

Ta na pieńku jest nieładna, bo zbyt rozczapierzona.. tak wyglądała w listopadzie- jak rozjechana.. za długie szypułki liści powodują, że nie ma efektu zwartej roślinki, tylko rozpadających się liści
Obrazek

Zimą traci liście, a startuje całkiem fajnie pod względem koloru, jednak ten pieniek mnie wnerwia.. do tego długie szypułki liści powodują efekt rozjechania- nie zdobyłą mojego serca..
Obrazek

Natomiast ta, na którą zimą narzekałam, że ma brudno oliwkowy, nieciekawy kolor, teraz wygląda dość wesoło..
Listopad.. Kolor bardzo nijaki..
Obrazek

Teraz.. spośród starych liści jak u zwiędłej kapusty wyrastają młode herbaciane
Obrazek

Zamówiłam kilka żurawek i host u Igi, sądzę, że niedługo ruszy czas wysyłek- fajnie, bo już nie pamiętam, co zamówiłam.. :lol:

Odnośnie kart i przelewów- kredytową dostaliśmy w banku razem z kredytem- kosztowała nas 30pln rocznie za samo posiadanie, ale nigdy jej nie użyliśmy- leżała w szufladzie nieaktywna, aż straciła ważność. Nie mamy takiej potrzeby, żeby się w kartę zaplątać i spłaty.. W ogóle sceptycznie podchodzę do tego, gdy jakaś strona ma za dużo pytań do mnie i często na etapie wstępnej inwigilacji rezygnuję.. Tu zniechęciło mnie zapytanie o tak drażliwe dane- skoro konto na paypal mam, jest doładowane- to dlaczego nie mogę zrobić z niego bezpośrednio opłaty, tylko muszę legitymować się numerem karty kredytowej, albo danymi do karty płatniczej- i paypal- mimo, że środki na koncie w paypal mam- chce wejść na moje konto w banku i zrobić przelew do image, jakby image nie mogło podac nr i sama bym przelała.. ja nie lubię, jak mi się po prywatnym terenie ktoś kręci :wink:
Już mnie tu Agnieszka- aage poratowała ciekawym programem, który nie stwarza tylu problemów..
Ja nie jestem pod tym względem zbyt nowoczesna. Konto obsługuję internetowo, jednak i do tego długo dojrzewałam. Nie podoba mi się natomiast program, który chce dostać dane aby mieć dostęp do mojego konta.. majątku tam nie trzymam, ale sam fakt mnie zniechęcił..
Wygląda na to, że boje się nie tylko ciemności i horrorów, ale jeszcze przelewów internetowych ;:306
Awatar użytkownika
wsiania
500p
500p
Od: 27 sty 2012, o 09:51

Post »

Moni, w dzisiejszych czasach ostrożności nigdy za wiele! Ja też karty kredytowej nie chcę mieć i za dużo o sobie różnym instytucjom nie mówię.
Żurawki masz śliczne, a ta z "pieńkiem" od spodu wypuszcza młode listki, które go zakryją za niedługo i będzie piknie :) Miło oglądać, jak się ogród po zimie budzi do życia, co dzień widać coś nowego. Magnolia będzie kwitła - widzę, że kwiaty ciemne, strasznie mi się takie podobają! U nas na razie tylko mała biała gwiaździsta, ale w ogrodzie "na tyłach" będą i inne :) I Twój migdałek zaszalał z kwieciem - na moim jest JEDEN pączek ;:oj
Moje wsiowe poczynania - c.j.d. :)
gdzie diabeł nie może... tam mnie wołają :)
pozdrawiam, Ania
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p
Od: 27 kwie 2012, o 00:06

Post »

Moniczko!
Dlaczego nie korzystasz z fotosika?
123katex
1000p
1000p
Od: 22 maja 2013, o 20:16

Post »

Ślicznie startują żurawki. Śliczne mają kolorki. :wit
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Już paprocie startują?
U mnie cisza. Ja bym chętnie się jeszcze raz przeprowadzała do nowego domu.
Uwielbiam budowanie, remontowanie. Szkoda, że mój m. nie
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p

Post »

Ufff..co to był za weekend! Wczoraj wróciliśmy wcześniej..o 20- ale tylko dzięki temu, że Mąż zerwał się o 6 i pojechał malować, ja dojechałam przed 11.. Dziś pojechaliśmy na dalszy ciąg i jakoś tak nam się zeszło, że w domu byliśmy dopiero po 22 ;:202 Jednak chyba wszystko zrobiliśmy co należy zaliczyć do brudnych prac- za kilka dni cyklinowanie i lakierowanie podłogi- zależało nam na tym, żeby się wyrobić z brudzeniem :wink:
Do ogródka wychodziłam tylko na chwilkę- słoneczko piękne, ale plecy tak bolą, że nawet na podziwianie przyrody ciężko siły znaleźć. A znowu do podziwiania za wiele nie ma..
Pigwowiec nadal się ociąga, jabłonka puszcza dopiero listki a kwiatków nie widać.. Budzą się żonkile ;:oj i widać pączki tulipanów.
Nosy wystawiają też lilie, sadzone jesienią- moje pierwsze.. ;:138
Obrazek

Aniu- magnolia w fazie pączka jest faktycznie dość ciemna, ale o ile przypominam sobie kolor kwiatów rozwiniętych, to są różowe., na pewno nie aż tak ciemne jak obecnie w pączku- a fajne byłyby takie :D . To odmiana Susan. Migdałek będzie cały różówy- u Mamy rosną dwa- krzak i szczepione drzewko- obydwa dadzą popis, ale tak się do tego zbierają mozolnie..

Aniu55-
być może nie umiem z fotosika korzystać, ale jak ładowałam zdjęcia, to zapisywały mi się bardzo duże i każde musiałam zmniejszać. W image wszystko robiło się samo przy wgrywaniu zdjęc i powstawał format od razu dobry na forum. Poza tym na fotosika się obraziłam, bo opłaciłam abonament i po minucie zablokowało się dodawanie zdjęc- jakiś błąd programu, który utrzymywał się 2 dni.. :evil:

123katex- jak mogę się do Ciebie zwracać..? :oops:
Żurawki w tym roku sprawiły miłą niespodziankę- cała zime prezentowały się super i teraz wcześnie obudziły się młode listki- wystartowały jako jedne z pierwszych roślin. Czekam, aż Iga zacznie wysyłać zamówienia wiosenne- zamówiłam kilka odmian do siebie- bo te ze zdjęcia rosną u Mamy.. ;:65

Gosiu- już paprotki wystartowały, szkoda tylko, że jak na razie się nie rozmnażają- może jednak potrzebują nieco więcej czasu. To będzie ich 3 sezon u nas- może w tym roku się doczekam nowych paprotek :D Natomiast inne rosliny strasznie się ociągają ;:223
Mąż odkrył w sobie nową pasję- malowanie.. :? Ja nie daję już rady. Cieszę się z efektu, ale czasem tak jestem zmęczona, że nie mam siły wejść na piętro, aby podziwiać efekt. gdyby jeszcze Mąż wszystko sam robił- oj to byłoby fajnie :;230 Ja bardzo lubię, jak cos się dzieje, a budowanie domu bawiło mnie bardzo, mimo, że chwilami miewałąm dość- akurat wtedy Mąż był bardzo zajęty i mogłam liczyć tylko na siebie, jednocześnie pracując.. Praktycznie budowę do etapu SSZ prowadziłam sama- łącznie z robieniem zamówień w hurtowniach budowlanych, umawianie ekip, wybieranie z jakich cegieł będziemy budować i cała reszta.. Dałam jednak radę :D
W ostatnich dniach narzuciliśmy sobie jednak zbyt duże tempo- siedzieć po 10-12godz na budowie, to jednak przesada.. Mimo to wystarczy kilka dni na odpoczynek i minięcie bólu kręgosłupa- i mogę zaczynać kolejne zajęcia.

Dziś dzień zapowiadał się mizernie- ledwo 10* i ponuro.. po południu zrobiło się słonecznie, więc pobiegłam do ogródka, korzystając z tego, że farba schła i konieczna była krótka przerwa..
Budzi się jeden z żonkili- nie dość, że fotografować musiałam na leżąco, to jeszcze wykręcił mi straszne świństwo- rośnie tyłem :evil: , skierowany do ogrodzenia.. Zresztą na foto widać, że za żonkilem widoczny nasz dom- więc z okna widzę jego plecy.. Ale i tak się cieszę, że jest:)
Obrazek

Najbardziej niezawodne są nadal krokusy
Obrazek

Coraz bardziej wyrastają szafirki- powoli widać, że będą białe- tak miało być, bo rosna u stóp bordowo- liściastej jabłonki royalty
Obrazek

Tulipanki pokazują już pączki.. Jeszcze nie wiem, jaki będzie kolor- ale w tym miejscu miało być różowo chyba..
Obrazek

Beberyski
Obrazek

Obrazek

Wspominałam, że gmina utwardziła drogę. jesienią kopane były media wod-kan i gaz.. Droga, szczególnie po deszczu, wyglądała masakrycznie, w błocie się zakopywaliśmy samochodami i wyjście z działki było wyzwaniem..
Tak było na wysokości naszej bramy w grudniu..
Obrazek

I wyjazd na drogę gminną, która wygladała tak samo.. Dolny prawy róg zdjęcia to okolice naszej bramy
Obrazek

Teraz widok z linii bramy mamy taki :D F
oto robię stojąc na drodze prywatnej- to utwardzenie tego odcinka wyżebrałam w gminie.. Droga gminna to ten poprzeczny fragment u góry zdjęcia.
Obrazek

Żeby nie wyszło na to, że tylko oglądałam kwiatki.. zabrałam się za odnowienie stolika po Babci..
Tak było na starcie, początek ścierania.. Blat od początku był ciemniejszy, niż te cienkie deseczki na brzegach- różnice w kolorach poszczególnych kawałków zostaną, bo nie mogę zbytnio ścierać, to nie jest lite drewno niestety..- nie chcę jednak malować farbą na jednolity kolor- wolę efekt odcieni drewna..

Obrazek

Obrazek

Ubabrana farbą, pyłem ze stolika, ale chociaż w słońcu pracuję- to do szczęścia niewiele trzeba
Obrazek

Pierwsza warstwa lakieru
Obrazek

Stolik ma różne odcienie tych małych deseczek na brzegu, więc efekt końcowy też w różnych odcieniach.. Nie jestem zadowolona z efektu malowania pędzlem.. Nałożyłam 2 warstwy lakieru barwiącego, ale widać pociągnięcia pędzlem- chyba leciutko delikatnym papierem przejadę i pomaluję jeszcze jedna warstwę- ale wałkiem, dla uzyskania gładszej powierzchni..
Na razie, po 2krotnym malowaniu.. Zdjęcie robione wieczorem, przy gołej żarówce.
Te białe kropki to efekt z aparatu, a nie plamy na stoliku.
W lepszym oświetleniu- mam nadzieję- będzie dobry efekt, chociaż obecnie nie jestem zbyt zadowolona i planuję tą drobna poprawkę- lekkie przetarcie blatu i lakierowanie wałkiem- nie podoba mi się widok każdego pociągnięcia pędzlem- wyszły na blacie brzydkie promienie.. Na razie jest tak- liczę, że jak dopracuję blat wałkiem, to będzie nieco ładniej..
Obrazek

W domu też sporo zrobiliśmy..
Pomalowałam kominek- dół na jasno szary, góra została biała. Kolejne foto przy gołej żarówce.. Bałagan jest- prace wciąż trwają
Obrazek

W sypialni większość prac za nami. Belki, pomalowane bejcą dziś Mąż malował lakierem bezbarwnym, przymocowaliśmy karnisz nad balkonem, ale zasłony jeszcze leżą w domu- przeprowadzą się razem z nami- na razie zbyt brudno jest.. Podłoga niepolakierowana, listew przypodłogowych brak.. ale coś już widać- przynajmniej kierunek, w którym zmierzam :wink:
Kolejny pokój z gołą żarówka, więc jakość zdjęcia mocno dyskusyjna.. dodajmy do tego stary, prosty aparat i kiepskie umiejętności i widać, że niewiele widać :lol:

Obrazek

Bardzo daliśmy sobie z Mężęm w ostatnie 2 weekendy w kość, jednak cieszymy się, że sami daliśmy radę tyle zrobić. O zleceniu tej pracy nie mogło bć mowy- a i satysfakcja z własnego wykonania też jest duża:)
Myślałam, że w kolejny weekend sobie odpocznę- niestety Mąż odkrył w sobie nowa miłość- do malowania.. w sobotę za tydzień malujemy u mojej Mamy pokój z kominkiem.. Mama zasugerowała, że skoro tak dobrze nam idzie malowanie.. Mąż się zapalił do pomysłu, bo "bardzo lubi malować"- jak ja się obudziłam, to już wszystko mieli obgadane- nie zawsze opłaca się długo spać ;:306 . Mąż określa, że on jest od masówki, a ja od prac precyzyjnych- więc dostaję w prezencie glify okienne, robienie odcięć pod sufitem- creme de la creme.. ;:223

Wybaczcie, że nie odzywam się w Waszych wątkach- nie mam siły ani weny na pisanie, ale obchód po forumowych ogrodach zrobiłam- czujcie się uściskane i pozdrowione ;:196
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Doskonale znam to uczucie zmęczenia, a jednocześnie satysfakcji z wykonania samodzielnie pracy i ... zaoszczędzonych pieniędzy :D Ściana kolankowa w sypialni ma dokładnie taki sam kolor jak u mnie. Tyle, że jagodowy mam również skos nad łóżkiem. Reszta w delikatnym beżu.
Na kwiaty nie masz co narzekać :D Kwitnie u Ciebie o, co u niektórych przekwitło.
Co do drogi walczcie o asfalt, bo to co utwardzili się w końcu rozjeździ. A szczególnie po położeniu kostki będzie widać, że wwozicie na kołach tony błota :(
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:38

Post »

Moniko, mam u Ciebie spore zaległości, ale widzę, że urządzanie domku idzie cały czas do przodu. Piękne belki w sypialni ;:167 Lubię takie elemementy.
W ogródku też już widać życie :D Super!!
Zapytam nieśmiało - budleja żyje?
Pozdrawiam, Iwona
cz.5_aktualna, spis wątków
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Moniko, witam po pracowitym weekendzie :wit

Miło patrzeć, jak robota posuwa się ogromnymi krokami do przodu, a rychły już termin zamieszkania w nowym domu rysuje się bardzo realnie i konkretnie :)
Świetną pracę wykonaliście z pięknym efektem.
Kolor subtelnej szarości na kominku szalenie mi się podoba - fajnie to sobie wymyśliliście.
Stolik bardzo oryginalny - super, że zdecydowaliście się nadać mu nowe życie.
Takie sprzęty są wyjątkowe, oryginalne i świadczą o charakterze wnętrza.

W ogródku wiosna tętni pełną piersią... Daję znak, że moje budleje pokrywają się od dołu listkami :)

Buziaki i miłego dnia!
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”