Adenium obesum(róża pustyni) cz.6

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.6

Post »

/ ... /, ale może faktycznie troszke za dużo tej wody lałam.
- zrób sobie "mocne - bardzo mocne postanowienie poprawy" ;:306 - będę podlewała moje sadzonki Adenium, dopiero jak podłoże w doniczce przeschnie, nigdy nie będę podlewać, gdy podłoża będzie wskazywało, że jest wilgotne - wtedy Adenium będzie "wdzięczne" i prawidłowo rozwijało się ;:215 . Możesz ze 100% pewnością, że Twoim Adenium nic nie będzie, podlać je 2 - 3 dni później od momentu gdy ocenisz, że podłoże jest przeschnięte.
Podlewam na pewno raz na tydzień,
Co do nawozu to rzadko nawoże ( raz na dwa - trzy tygodnie) i zwykłym nawozem, / ... /
- czyli dostarczałaś roślinkom "papu" co drugie trzecie podlewanie - nie ma tragedii jeżeli chodzi o częstotliwość "dokarmiania"- oczywiście, jeżeli dawka nawozu nie była dostarczana w "nadmiarze". Adenium do prawidłowej "budowy" swojego wyglądu potrzebuje nawozów o stosunkowo niskiej zawartości azotu, ze zwiększonym udziałem potasu i fosforu, wtedy będzie rosło w szerz, a nie do góry.
Jeszcze jedna wydaje mi się przydatna podpowiedź, która pomoże Ci w prawidłowym nawadnianiu Twoich roślinek. Proponuję podlewać Adenium przez podsiąkanie. Przy tej ilości roślin, żaden problem. Wstawisz doniczkę na podstawkę, nalejesz w podstawkę wodę, gdy wierzchnia warstwa podłoża będzie nawilżona - zmieni kolor na "jasnego" - suchego, na "ciemny" - nawilżony, wylejesz "niewypity" pozostały nadmiar wodę z podstawki, postawisz doniczkę z Adenium na podstawce i ewentualnie po jakimś czasie wylejesz z podstawki wodę, której nadmiar odsączył się z doniczki. Z czasem nabierzesz wprawy i będziesz na "oko" wiedziała ile wody nalać w podstawkę, żeby podłoże zostało nawilżone, a nie zalane.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tak sobie myślę, że gdyby rzeczywiście do końca chodziło o azot, to chyba obie rośliny byłyby 'wypędzone'...
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
izka27
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 kwie 2014, o 07:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuje za podpowiedź :) Takie informacje były mi potrzebne.
Mam dość "sucho" w domu i dość szybko mi ziemia wysycha pod roślinkami, nie podlewam gdy widzę że nadal jest wilgotna ziemia. Ale wypróbuje nowy sposób podlewania i zobaczę czy będzie sie moim Adenium lepiej rosło. Muszę jeszcze znaleść dobry nawóz do nich.
Nie było mnie w domu przez pół roku i niestety przez ten czas osobiscie się nimi nie zajmowałam, były w gorszym stanie niż są teraz. Po powrocie zaczęłam podlewać z nawozem i wtedy ładnie mi zaczęły wypuszczać nowe liście, ale bez innych większych zmian. Najgorszą Adenie przyciełam i teraz czekam aż mi wypusci po bokach! a teraz właśnie zabieram się za przesadzanie, nowe podłoże im się przyda! :)
No i nasionka również trafią do ziemi po długim moczeniu się heh :D
Jeszcze raz dziękuje za odpowiedzi i podpowiedzi :D
Pozdrawiam :D Izka...
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

/ ... / gdyby rzeczywiście do końca chodziło o azot, to chyba obie rośliny byłyby 'wypędzone'...
- nie oceniałem składu - % ilości azotu w używanym przez izka27 nawozie do podlewania Adenium, bo nie znam jakiego używała. Na wygląd roślin o których wypowiadamy się, wpływ miało zapewne kilka czynników :wink: . Z wyglądem roślin to jest podobnie jak z "dziećmi w rodzinie" - jedzą to samo z jednej "miski", to samo "papu" i jedno rośnie jak na drożdżach, a drugie "uparło" się i nie chce rosnąć ;:oj .
Adenium do prawidłowej "budowy" swojego wyglądu potrzebuje nawozów o stosunkowo niskiej zawartości azotu, / ... /
- to tylko moja sugestia, każdy ma swoje osobiste doświadczenie, jak pod jego opieką reagują rośliny na % zawartości poszczególnych składników w zależności od warunków w jakich wzrastają nasze rośliny (światło, wilgotność, temperatura, jakość podłoża).
Muszę jeszcze znaleść dobry nawóz do nich.
- jest bardzo duży wybór nawozów, które są przydatne dla naszych roślinek.
Mieczysław
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Akwelan_2009 pisze:
/ ... / gdyby rzeczywiście do końca chodziło o azot, to chyba obie rośliny byłyby 'wypędzone'...
- nie oceniałem składu - % ilości azotu w używanym przez izka27 nawozie (...)
Ja też nie mówię, że to dużo, czy mało, to takie moje wolne wnioski, na bazie tego, co zasugerował Marcin

Tak prawdę mówiąc, to ja wszystko podlewam nawozem do kaktusów, nawet sępolie, tylko chyba dużo za rzadko..
W tym sezonie zamierzam się poprawić 8-)
Z wyglądem roślin to jest podobnie jak z "dziećmi w rodzinie" - jedzą to samo z jednej "miski", to samo "papu" i jedno rośnie jak na drożdżach, a drugie "uparło" się i nie chce rosnąć ;:oj .
Świetne porównanie! I bardzo, bardzo trafione! ;:306
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

"Nagroda za cierpliwość";

Obrazek

Obrazek

- na przywitanie wiosny :wink: , oby była pomyślna dla naszych roślin.
Mieczysław
marcin31
100p
100p
Od: 7 mar 2012, o 15:20

Post »

Witam wszystkich miłośników adenium :wink: Z jednym moim adenium chyba coś nie dobrego się dzieje, na nowych liściach pojawiły się jasne plamki http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/544 ... 5b009.html czy ktoś z Was miał takie zmiany? Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mieczysław - gratulacje!!!! ;:138 Ależ masz tej wiosny radości! ;:173

Marcin - możliwe, że to ślady po żerowaniu przędziorka. Możliwe, ale nie koniecznie to musi być to.
Awatar użytkownika
cirilla1989
50p
50p
Od: 5 lip 2013, o 14:29

Post »

Piękne kwiaty masz Mieczysławie :-) Mam jeszcze takie pytanie odnośnie mojego adenium. Napisałeś że mam zrobić mieszankę z ziemią, jaką miałeś na myśli? Ogrodową? Kiedy będę podlewać to mam wlewać wodę do podstawka? I ile jej na pierwszy raz?
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

/ ... / mam zrobić mieszankę z ziemią, jaką miałeś na myśli? Ogrodową?
- ja dla moich Adenium stosowałem podłoże "Substral" dla kaktusów lub podłoże do kwiatów i warzyw "Humovit" - jest dostępne w sklepie ogrodniczym w mieście gdzie mieszkam.
Kiedy będę podlewać to mam wlewać wodę do podstawka?
- ja do podlewania Adenium i nie tylko, "robię tak": do plastykowego pojemnika - naczynia, np. po lodach, plastykowej miseczki lub gdy podlewam moje haworsje, brytfanny do pieczenia ciast (mam taką przeznaczoną specjalnie do tego celu), wstawiam doniczkę z rośliną której chcę nawodnić podłoże. Do naczynia w którym stoi doniczka, wlewam wodę na wysokość około 1 - 1,5 cm. Jeżeli po jakimś czasie podłoże wchłonie wodę i nie jest wilgotne, dolewam jeszcze trochę, jeżeli podłoże jest wilgotne nie dolewam.
I ile jej na pierwszy raz?
- nie odpowiem precyzyjnie ile, bo to zależy od średnicy podstawki, jej wysokości oraz czy podłoże będzie nawadniane wodą z podstawki czy z innego rodzaju pojemnika. To musisz sama sobie ustalić, obserwując w jakim czasie podłoże robi się wilgotne, po dolaniu określonej ilości wody.
Mieczysław
marcin31
100p
100p
Od: 7 mar 2012, o 15:20

Post »

Dzięki onectica :wink: poza tym to wygląda na zdrowy okaz, jak Myslisz zastosować jakąś chemię? :wit
Awatar użytkownika
Joaquin
200p
200p
Od: 4 lut 2013, o 17:33

Post »

Akwelan_2009
Brawo za cierpliwość! U mnie będzie podobnie :tan
Joaquin
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p
Od: 26 lut 2011, o 12:50

Post »

Po zeszłorocznym ataku przędziorków myślałam, że moje Adenium już nie odżyje. Ale jak widać powoli wraca do siebie. Skróciłam też dwa pędy. Po przędziorkach były długie i łyse co mi się bardzo nie podobało dlatego poszły do ścięcia tej wiosny. Na szczęście powoli się rozkrzewia :)
Jest tak:
Obrazek

Przed przędziorkami było tak:
Obrazek
Moje roślinki - wątek
Change blows through this house like the jasmine wind, F..head.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”