Wszystko o pomidorach cz. 7 (13.11.11)
- gaura
- 500p
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 7 (13.11.11)
Dość plenne, to samokończące, ja prowadziłam je na 3-4 pędy, było sporo pomidorków.
U mnie rosły w gruncie, ale myślę, że w wiaderkach też sobie poradzą
Pozdrawiam, Kasia
@gaura, bardzo dziękuję
- massur
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Samokończące to nie wszystko, a 12 litrów to takie minimum dla koktajlówki, jeśli to nie jest odmiana koktajlowa to może być problem z uprawą w doniczkach (chyba, że będą polewane codziennie z dokładnie odmierzoną dawką minerałów), a w tak małych to na pewno...gaura pisze:Dość plenne, to samokończące, ja prowadziłam je na 3-4 pędy, było sporo pomidorków.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
Po zeszłorocznej przygodzie w donicach mogę powiedzieć że wiadra z castoramy 16 l to takie minimum..
W mniejszych będzie dochodziło do mocnego przesuszania podłoża i ciężko będzie z utrzymaniem wilgoci..
Dodatkowo radzę od razu owinąć donice czymś białym żeby za mocno się nie nagrzewały od słońca.
Być może przy podlewaniu automatycznym sprawdziły by się mniejsze donice ale do każdego podlewania trzeba stosować nawożenie.
Tak, jak pisałem w pierwszym zdaniu miałem donice 16 l i ciężko było utrzymać wilgoć..
W tym roku zrezygnowałem z donic(wiader)
W mniejszych będzie dochodziło do mocnego przesuszania podłoża i ciężko będzie z utrzymaniem wilgoci..
Dodatkowo radzę od razu owinąć donice czymś białym żeby za mocno się nie nagrzewały od słońca.
Być może przy podlewaniu automatycznym sprawdziły by się mniejsze donice ale do każdego podlewania trzeba stosować nawożenie.
Tak, jak pisałem w pierwszym zdaniu miałem donice 16 l i ciężko było utrzymać wilgoć..
W tym roku zrezygnowałem z donic(wiader)
Czy to prawda, że przy uprawie pomidorów z własnych nasion należy co 2 lata wymienić ziemię w tunelu?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Pozostały mi rozsady pomidorów, które nie zmieściły do tunelu, to wsadziłem dzisiaj do dwulitrowych doniczek, ale będą stały w kuwetach i tak podlewane od spodu. Ziemia to prawie sam nie w pełni przerobiony koński kompost.Pabblo_Pl pisze:Po zeszłorocznej przygodzie w donicach mogę powiedzieć że wiadra z castoramy 16 l to takie minimum..
W mniejszych będzie...
latea, a z tą wymianą ziemi, jak ktoś na ochotę, to może wymieniać co rok, ja wprawdzie, aż rekordowych plonów nie mam, ale ziemia jest ta sama od kilkadziesiąt lat
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Ludwiku jesteś zbyt skromny, widziałam Twoje zdjęcia!
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- yareka
- 50p
- Od: 26 lip 2010, o 15:47
Szukam informacji w jakich odstępach sadzone są pomidory w "systemie v" czy w tez co 40-60 cm tylko podwójnie ? Jakoś nie mogę znaleźć w google żadnych opracowań ;)
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
A co to jest "system V" ?
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
No właśnie? Czy to chodzi o odwrócone V ?? Czyli dwa rzędy pomidorów przywiązane do jednego drutu??
- yareka
- 50p
- Od: 26 lip 2010, o 15:47
Jeden krzak pomidora na dwa pędy rozchodzące się w kształcie literki V lub dwa blisko siebie też literka V(coś tak jak forumowicz 2x1).
Re: Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz. 7
Jak tak patrzę na datę na zdjęciu - to i tak ten pomidor mało przeszedł .forumowicz pisze:Nie publikowane dotąd zdjęcie pomidora Perła Małopolski. Wysiany na przełomie stycznia i lutego w dniu 4 kwietnia był już wsadzony na miejsce docelowe. W międzyczasie był raz pikowany, trzy razy przesadzany i do tego jeszcze ogłowiony. Wszystko w czasie niewiele większym jak 2 miesiące. Nie sądźcie więc, że w pewnym momencie rozsada stanie i będzie czekać na lepsze dni. Wyobraźcie sobie, że ten pomidor miałby iść do gruntu. Do terminu miałby jeszcze półtora miesiąca
Pomidor ten nie był doświetlany.
Pozdrawiam
Bee
To mój drugi rok z pomidorami....oby bardziej udany od poprzedniego ;)
Bee
To mój drugi rok z pomidorami....oby bardziej udany od poprzedniego ;)