Poziomki - uprawa cz. 2

Drzewa owocowe
Zablokowany
lucyna78
200p
200p
Od: 11 mar 2014, o 19:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Poziomki - uprawa cz. 2

Post »

Lyanna przepikowałam 2 największe na próbę ;) Reszte za tydzień lub nawet 2 bo straszne mikruski są i wolno rosną. Bardzo jestem ciekawa co z tego wyjdzie.

Mam pytanie czy takie przepiowane roślinki caly czas musze trzymać w domu w cieple? Mam altanę cała oszkoloną ale nie ogrzewaną, moge je tam przenieść? U mnie mrozów juz raczej nie bedzie, mieszkam w UK.
Awatar użytkownika
Hoga24
50p
50p
Od: 21 lut 2014, o 14:06

Post »

Pikuj nawet mikrusy - byleby miały ze 2-3 liście właściwe. Potem tak się zrosną, że ich od siebie nie pooddzielasz. Ja musiałam zostawić jeden pojemni nieprzepikowanych poziomek i jest w nich busz. Pewnie je gdzieś w lasku pod płotem posadzę bo raczej w tym roku owoców z nich nie będzie. Za gęsto mają i strasznie się wyciągnęły. Niestety zbrakło mi pojemników. Fakt, że odmiana zakiełkowała jak szalona. nie wiem czy mieliście kiedyś Rujanę. W porównaniu do niej Rugii było jak na lekarstwo - o 1/3 mniej roślin z tej samej ilości ziarenek.
Awatar użytkownika
nikka83
200p
200p
Od: 2 kwie 2014, o 07:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam wszystkich :wit
Ja wczoraj wystawiłam moje poziomki na balkon. Na razie są dość małe, zobaczę czy wytrzymają :roll:

Obawiam się tylko nocnych przymrozków, ale wtedy chyba bezpieczniej będzie je wstawić do mieszkania :?
Awatar użytkownika
Hoga24
50p
50p

Post »

Też wczoraj wprowadziłam poziomki na nieosłoniety balkon. Teraz zostaje mi śledzenie prognozy :-)
Awatar użytkownika
nertu
100p
100p
Od: 6 kwie 2014, o 12:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam wszystkich fanów poziomek :D
wczoraj w wielkim szale zakupowym nabyłam również 15 sztuk poziomek ( w doniczkach) i wsadziłam je do gruntu...i teraz się zastanawiam czy aby się nie pospieszyłam zanadto?
Czy mróz (przymrozek nocny)może im jeszcze zaszkodzić?
Ciesz się drobiazgami, a wielkie szczęście wejdzie w twoje życie. - Ola
magdalenca
100p
100p
Od: 26 paź 2011, o 12:43

Post »

A ja się nieco spóźniłam chyba :( ;:124 Posiałam poziomki dopiero 31 marca, wtedy co i pomidory, żeby robić jeden bałagan w domu z ziemią itd. Moje dopiero zaczynają nieśmiało wyglądać z ziemi. Wysiałam Rugię oraz Barona. Mam nadzieję, że dogonią wasze i w maju będę miała co przesadzać do gruntu ;) W zeszłym roku siałam trochę wcześniej, chyba w połowie marca, mimo że na początku słabo rosły, po przesadzeniu pięknie się przyjęły i owocowały do jesieni :)
Awatar użytkownika
Hoga24
50p
50p

Post »

Na pewno dogonią jak dostaną słoneczka :) Zresztą można je będzie podpędzić jakimś nawozem. Mam taki plan jak będę przesadzać krzaczki do gruntu sypnąć pod nóżki części sadzonek nawozu. Będę wiedziała, czy faktycznie daje to jakiś piorunujący efekt. Na razie podlałam je raz biohumusem.

Moje poziomki przeżyły dziś nawałnicę na balkonie. Obejrzałam je przez szybę i wyglądają dobrze :)
jankes789
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 kwie 2014, o 10:34

Post »

Witam, minął już miesiąc od wysiania do doniczek z torfem i piaskiem poziomki ..Utrzymuję umiarkowanie wilgotną glebe i na doniczkach jest folia spożywcza...Temperatura na parapecie okna gdzie są doniczki jest między 16-23 stopnie C.
W załaczeniu zdjęcia:
https://imageshack.com/i/5bt863j
https://imageshack.com/i/nl0ndmj

Czy to są poziomki czy zwykłe zielsko?
Awatar użytkownika
Hoga24
50p
50p

Post »

Te z listkiem właściwym to poziomki :-) zapewne reszta niedługo też zyska liście charakterystyczne dla gatunku. Daj im dużo światła, niedługo podrosną :-)
jankes789
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

A które roślinki są z listkiem właściwym? Resztę wyrwać?
Awatar użytkownika
Lyanna
1000p
1000p
Od: 5 mar 2013, o 09:27

Post »

Liść właściwy jest taki ząbkowany. Ale nic nie wyrywaj. To są poziomki.
Pozdrawiam,
Asia
Na łące
jankes789
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

ok ..a kiedy je przesadzać do wiekszych doniczek czyli pikować?
magdalenca
100p
100p
Od: 26 paź 2011, o 12:43

Post »

Moje jak zwykle stoją i czekają nie wiadomo na co :) Są dopiero w fazie liścieni, wielkość taka, że najlepiej byłoby je przez lupę oglądać :) Dobrze, że mam ze 30 krzaczków z poprzednich lat, to mogę uzbroić się w cierpliwość.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”