Identyfikacja odmian grusz
- Lex
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2009, o 23:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Grusza - jaka odmiana?
Romku,
czy twoja grusza urosła duza? Mam tez Dicolor, ma pyszne owoce, ale grusza sama rośnie dość słabo mimo, ze jest na gruszy kaukaskiej. Tak urosła do 2m i jakby stanęła w miejscu. Korona tez jest rzadka.
Dziękuję za odpowiedz,
Pozdrawiam serdecznie
czy twoja grusza urosła duza? Mam tez Dicolor, ma pyszne owoce, ale grusza sama rośnie dość słabo mimo, ze jest na gruszy kaukaskiej. Tak urosła do 2m i jakby stanęła w miejscu. Korona tez jest rzadka.
Dziękuję za odpowiedz,
Pozdrawiam serdecznie
-
- 500p
- Od: 28 lip 2013, o 12:19
A co powiecie o gruszy dwuodmianowej Bera Hardy + Carola, Red Willimsa, General Leclerc?
Warto to kupić?
Warto to kupić?
Witaj Lex,
u mnie Dicolor ma jakieś około 4m i rośnie, jest strzekista . Nie formuję jej ani nie tnę. trez jest na etapie naturalnego rozchylania gałęzi na boki. Ten rok dla owoców (jabłek) nie za dobry ale dicolor ma ładne czerwone owoce, sporo i duże
Pozdrawiam.
romekp
u mnie Dicolor ma jakieś około 4m i rośnie, jest strzekista . Nie formuję jej ani nie tnę. trez jest na etapie naturalnego rozchylania gałęzi na boki. Ten rok dla owoców (jabłek) nie za dobry ale dicolor ma ładne czerwone owoce, sporo i duże
Pozdrawiam.
romekp
- Lex
- Od: 16 mar 2009, o 23:32
Dziękuję za odpowiedz. A ile lat ma Twoja grusza?
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
Witaj Lex,
czwarty albo piąty rok
Pozdrawiam
czwarty albo piąty rok
Pozdrawiam
Witajcie! Niedawno zamówiłem przez internet gruszki ze szkółki sadowniczej, o nazwach: smolonka, baby, cukrówka, późna z krzyworzeki - tak z ciekawości, jestem pasjonatem gruszek. Sprzedawca twierdzi że to odmiany regionalne z centralnej Polski i podał tylko bardzo skąpe informacje na ich temat. Może ktoś ma jakieś szersze wiadomości na temat tych odmian, albo wie gdzie ich szukać. Pozdrawiam.
- krzysztofkhn
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Argus !
Wejdź na " sadowników " , tam Ci odpowiedzą pewnikiem.
Wejdź na " sadowników " , tam Ci odpowiedzą pewnikiem.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
-
- 500p
- Od: 28 lip 2013, o 12:19
Czy grusza Erica wymaga zabiegów chemicznych? Jakie doznania smakowe ma?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Od: 7 maja 2010, o 20:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
ARGUS w przypadku odmiany 'Cukrówka', może tak naprawdę chodzić o kilka konkretnych odmian, jak np.
'Cukrówka Ruska' (in. 'Sacharnaja'): owoce kulisto-podłużnego kształtu o żółtozielonkawej skórce, miąższ soczysty i słodki. Owoce dojrzewają pod koniec sierpnia (inny opis podaje: przełom lipca i sierpnia), posiadają charakterystyczną, bardzo długą szypułkę, zwykle dłuższa niż sam owoc.
'Cukrówka Polska': owoce średniej wielkości, kulistego-spłaszczonego kształtu o zielonkawożółtej skórce, miąższ soczysty i słodki. Owoce dojrzewają w okolicach połowy sierpnia.
Jako Cukrówka była też potocznie nazywana 'Żyfardka' (in. 'Bera Żyfarda'): owoce małe do średnich rozmiarów o stożkowatym kształcie, posiadają gładką skórkę z punktowanym, pomarańczowoczerwonym rumieńcem. Miąższ biały, masłowy, soczysty o słodkokwaskowatym, bardzo dobrym smaku. Owoce dojrzewają pod koniec lipca.
Oprócz wyżej wymienionych konkretnych odmian, Cukrówkami nazywano inne liczne, lokalne odmiany grusz o których ciężko coś więcej napisać, może oprócz tego, że były to odmiany letnie, owocujące w okolicach sierpnia, plenne o owocach od małych do średnich rozmiarów, których miąższ charakteryzował się silnie słodkim smakiem i był mocno soczysty.
Co do 'Smolonki', 'Baby' oraz 'Późnej z Krzyworzeki', to jakieś typowo lokalne odmiany.
'Smolonka': owoce średnie do dużych rozmiarów o wyraźnie wydłużonym kształcie, skórka żółta, pokryta delikatnym, czerwonoróżowym rumieńcem, owoce charakteryzując się silnym i przyjemnym zapachem. Miąższ kremowobiały, dość miękki, soczysty, bardzo aromatyczny i słodki, bardzo smaczny. Owoce dojrzewają około drugiej połowy sierpnia. Drzewa rosną średnio silnie lub silnie, budując wzniesione korony.
'Baby': owoce średnich rozmiarów, bardzo smaczne, dojrzewają we wrześniu i nadają się do krótkiego przechowywania. Odmiana charakteryzuje się niezawodną plennością oraz niebywałą witalnością, nie choruje nie marznie a drzewa dożywają sędziwego wieku w bardzo dobrej kondycji.
'Późna z Krzyworzeki': owoce średnich rozmiarów w typie 'Konferencji'. Odmiana charakteryzuje się świetnymi właściwościami przechowalniczymi owoców w warunkach domowych, znacznie lepszymi niż np. 'Konferencja'. Podobnie jak 'Baby', odmiana bardzo dobrze przystosowana do warunków klimatycznych Polski centralnej.
Mam do Ciebie pytanie, jak oceniasz drzewka od tego szkółkarza a dokładniej Pani szkółkarz, jesteś zadowolony z jakości sadzonek?
'Cukrówka Ruska' (in. 'Sacharnaja'): owoce kulisto-podłużnego kształtu o żółtozielonkawej skórce, miąższ soczysty i słodki. Owoce dojrzewają pod koniec sierpnia (inny opis podaje: przełom lipca i sierpnia), posiadają charakterystyczną, bardzo długą szypułkę, zwykle dłuższa niż sam owoc.
'Cukrówka Polska': owoce średniej wielkości, kulistego-spłaszczonego kształtu o zielonkawożółtej skórce, miąższ soczysty i słodki. Owoce dojrzewają w okolicach połowy sierpnia.
Jako Cukrówka była też potocznie nazywana 'Żyfardka' (in. 'Bera Żyfarda'): owoce małe do średnich rozmiarów o stożkowatym kształcie, posiadają gładką skórkę z punktowanym, pomarańczowoczerwonym rumieńcem. Miąższ biały, masłowy, soczysty o słodkokwaskowatym, bardzo dobrym smaku. Owoce dojrzewają pod koniec lipca.
Oprócz wyżej wymienionych konkretnych odmian, Cukrówkami nazywano inne liczne, lokalne odmiany grusz o których ciężko coś więcej napisać, może oprócz tego, że były to odmiany letnie, owocujące w okolicach sierpnia, plenne o owocach od małych do średnich rozmiarów, których miąższ charakteryzował się silnie słodkim smakiem i był mocno soczysty.
Co do 'Smolonki', 'Baby' oraz 'Późnej z Krzyworzeki', to jakieś typowo lokalne odmiany.
'Smolonka': owoce średnie do dużych rozmiarów o wyraźnie wydłużonym kształcie, skórka żółta, pokryta delikatnym, czerwonoróżowym rumieńcem, owoce charakteryzując się silnym i przyjemnym zapachem. Miąższ kremowobiały, dość miękki, soczysty, bardzo aromatyczny i słodki, bardzo smaczny. Owoce dojrzewają około drugiej połowy sierpnia. Drzewa rosną średnio silnie lub silnie, budując wzniesione korony.
'Baby': owoce średnich rozmiarów, bardzo smaczne, dojrzewają we wrześniu i nadają się do krótkiego przechowywania. Odmiana charakteryzuje się niezawodną plennością oraz niebywałą witalnością, nie choruje nie marznie a drzewa dożywają sędziwego wieku w bardzo dobrej kondycji.
'Późna z Krzyworzeki': owoce średnich rozmiarów w typie 'Konferencji'. Odmiana charakteryzuje się świetnymi właściwościami przechowalniczymi owoców w warunkach domowych, znacznie lepszymi niż np. 'Konferencja'. Podobnie jak 'Baby', odmiana bardzo dobrze przystosowana do warunków klimatycznych Polski centralnej.
Mam do Ciebie pytanie, jak oceniasz drzewka od tego szkółkarza a dokładniej Pani szkółkarz, jesteś zadowolony z jakości sadzonek?
Dziękuję za te informacje S_H_A_D (ciekaw jestem czy masz je z internetu, czy ze starej lub nowej literatury) Drzewka, które otrzymałem od Pani szkółkarz oceniam bardzo dobrze, są: wyrośnięte, rozgalęzione (nie obcięte), dobrze zrośnięte z podkładką, nie jakieś rachityczne jak ze szkółki w Lusowie (kupiłem gruszę bociany/funtówka), korzenie również ładnie się prezentują - po prostu na piątkę. Byłem na tyle zadowolony, że niezwlocznie wysłałem do tej Pani list pochwalny. Dodam jeszcze, że mój ojciec, człowiek już 82 letni pamięta gruszki o nazwach baby i cókrówki rosnące u sąsiadów w czasach jego młodości. Niestety nie przetrwały do dzisiaj. Sądze, że nie są to te same odniany tylko podobne nazewnictwo. Poczekamy i zobaczymy co wyrośnie. Jak pojawi się jeszcze coś ciekawego (starocie) to pewnie znowu się skuszę. Pozdrawiam.
-
- 50p
- Od: 15 paź 2012, o 17:43
Czy grusza Generał Leclerc potrzebuje zapylacza?
Jak można dostać się do nieba, jeśli 5 spośród 7 grzechów głównych - to hobby?
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tak, może to być jedna z tych odmian; Konferencja, Komisówka lub Bonkreta. Jeśli Twoja rośnie w ogródkach działkowych to na pewno jakiś zapylacz się w okolicy znajdzie.
Mój Generał ma już duże pąki;
Mój Generał ma już duże pąki;
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 50p
- Od: 15 paź 2012, o 17:43
Niestety mieszkam na uboczu a do najbliższego sąsiada mam ok 400m. Mój generał jest 2 letnią sadzonką a ma dużo pąków kwiatowych, nici z owoców . Muszę teraz szukać zapylacza.
-- 6 kwi 2014, o 19:34 --
A może pszczółki ją zapylą i bączki?
-- 6 kwi 2014, o 19:34 --
A może pszczółki ją zapylą i bączki?
Jak można dostać się do nieba, jeśli 5 spośród 7 grzechów głównych - to hobby?