Róża miniaturka w donicy

Rośliny doniczkowe
zimnaqq
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 15 gru 2013, o 21:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hej hej,
wdziałam już temat o róży, jednak nie był on poświęcony temu, jak o tę różę dbać gdy dostaliśmy ją zaniedbaną... Mój chłopak dostał tę roślinkę, ale widać, że była nieco zapomniana. Wiadomo - nie ma teraz kwiatów, a jej listki są zielone, niektóre uschnięte - spadają. Co można zrobić z taką różą? Gdzie powinna stać? Ile razy i w jakiej ilości podlewać?

Na razie podlewamy ją co dwa dni, bardzo małą ilością wody, ale wydaje mi się, że to za często dlatego dziś (to ten drugi dzień) nie podleję jej i poczekam, aż ziemia przeschnie. Wszystko przez to, że babcia chłopaka powiedziała mu, że mamy podlewać ją codziennie... ale mnie się to wcale nie podoba ;p Fajnie byłoby , gdyby róża miała okazję pokazać swoje piękno.

Pozdrawiamy i czekamy na odpowiedź: ja i róża :)
Awatar użytkownika
lucy23-61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2011, o 21:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róża doniczkowa

Post »

Czy ta róża nie była przypadkiem mała,gęsta, z kilkoma kwiatuszkami?
Taka różyczka ciężko rośnie w doniczce, i trudno ją namówić do ponownego kwitnięcia.
Ja po przekwitnieniu takiej, jak są odpowiednie warunki przenoszę do ogródka i już tam uprawiam.Zimę znosi całkiem dobrze, trochę okryta.Mam już trzy różne i pięknie latem kwitną.
zimnaqq
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

ona gęsta to może była kiedyś.. ma drobne listki. spróbuję zrobić dość wyraźne zdjęcie i pokarzę. jeszcze dziś.
nie dałam zdjęcia bo nie miałam jednak jak. teraz dodaję, może ktoś coś rozpozna.

Obrazek
zimnaqq
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

różyczka na liściach (tych na górze) zaczęła mieć dziwne plamki. brązowo-żółte. wyglądają jakby sechły. ?? pomóżcie! jednocześnie rosną nowe, młode liście. niektóre opadają.

podpowiedzcie:
jak liście suche są i opadają to znaczy że zasuszyłam, a jak są zielone ale opadają ??:P wiem, że jak są żółte to przelałam, ale one żółte nie są.

kiedy i jak przesadzać do większej doniczki? w ogóle przesadzać ??
Awatar użytkownika
lucy23-61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tę różyczkę w ogóle ciężko hodować w domu w doniczce.
Na pewno reaguje zrzucaniem, czy zasychaniem liści na ogrzewanie w domu i suche powietrze.
Nie jest rośliną typowo domową, więc nie bardzo jej się tu podoba.
Jest wiosna , skończymy ogrzewać, okna będą częściej otwarte, może poprawi się jej kondycja.
A co ona ma za podłoże?Bo często dostawałam posadzoną w torfie, wtedy zmieniałam na ziemię uniwersalną.
Czy przesadzać?Wyjmij delikatnie całość z doniczki, jak jest kłąb korzeni w całej doniczce to może wartałoby przesadzić, a jeśli nie zostawiłabym w tej samej.
zimnaqq
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

wiesz co, nie mam pojęcia co to za ziemia. jak pisałam wcześniej, wziął ją od babci mój chłopak. różyczka jak stała tak stoi, tyle ze chcemy ją nieco 'ożywić' bo była raczej zaniedbana. Wiem tyle, że ma jakiś nawóz (?) bo ma białe kuleczki na ziemi. A z tego co się orientuję to to jest jakieś coś do wspomagania :P Tyle wiem.

Czyli różyczka przy otwartym oknie - jak najbardziej? Nic się jej nie stanie jak będzie tam gdzieś nieco zimniej?

A o przesadzenie pytałam w kontekście właśnie ziemi i zabiegu ;) Czyli czy ją całą otrzepać z ziemi (tego nigdy nie robiłam) czy wyciągnąć całość i włożyć do nowej ziemi ;)

A to, że puszcza nowe listki to chyba dobry znak, prawda?

Czy różyczce będzie dobrze jeśli na dzień wystawiać ją będę na taras, a na noc w domu będzie stała? Pewnie lubi słońce?
Awatar użytkownika
lucy23-61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pewno,że przy otwartym oknie będzie jej lepiej, tyle,że do tego okna jak i na taras trzeba powoli przyzwyczaić.
Nie wynieś od razu na słońce, bo ją przypali, tak w cień, półcień, potem stopniowo dozować nasłonecznienie.
Okna nie otwierać jak zimno leci tylko w cieplejsze dni.
Jak róża się przyzwyczai i będą cieplejsze noce można ja na tym tarasie zostawić.
Jak ziemię ma i jeszcze nawóz to zostawiłabym i nie kombinowała na razie.
zimnaqq
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

ok, a więc na razie się wstrzymam. :) dziękuję za pomoc!!
ANNA2006
200p
200p
Od: 17 maja 2013, o 12:57

Post »

Hej, białe kuleczki to perlit, do rozlużnienia ziemi. Taka doniczkowa róża jest trudna w uprawie .Mam swoją od ubiegłego roku.Jakoś udało mi się ją przezimować na balkonie , owiniętą folią i w kartonie.Zrzuciła wszystkie listki , kilka dni temu ją wyjęłam. W dzień stoi na balkonie ( hartowałam ją wystawiając codziennie na coraz dłużej) , w nocy zabieram do domu.
Na Twoim miejscu bym ją przesadziła do większej doniczki , w nową ziemię i hartowała na balkonie.Tylko pamiętaj o zabraniu na noc.
Przyjrzyj się też spodniej stronie liści. Czy nie ma na nich delikatnej jakby pajęczynki,maleńkich szkodników.Zauważyłam że te różyczki mają skłonność do przędziorków(poszukaj w necie i porównaj), wtedy trzeba zrobić oprysk.
Niestety wydaje mi się że takie różyczki nie są łatwe w uprawie, ale życzę powodzenia.

Poszukaj na forum informacji o takich różach.
------------------------------
ANNA2006 Kolorowy balkon :wit
zimnaqq
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Chłopak stwierdził, że te białe kuleczki to styropian ;p ale wydawało mi się inaczej, bo są bardzo twarde ;p Być może to jest to co mówisz Aniu :)

Co do pajęczynki - żadnej nie ma. Obejrzałam całego kwiatka i jest czyściutki.

Ale nadal mnie zastanawiają znaki jakie mi ona daje. Jej listki są ... albo suche i opadają (młode niektóre też), albo są 'mokre' ale z kolei mają.. brązowo-żółte krawędzie. -.-' To się nieco wyklucza z informacji które w głowie trzymam.. Suche opadające są gdy nie ma co pić, a plamki czy zmiana koloru na żółty - to zalanie. Co teraz? Kwiatka spróbuję przesadzić w tym tygodniu :) Do neutralnej ziemi ?? Zastosować jakiś nawóz? cokolwiek? Czy przydadzą się kamyczki pod ziemię? Mama mnie tak nauczyła ;p Że woda wtedy lepiej spływa jak jest jej za dużo :P tj, tak mi się wydaje, że o to chodziło :D
ANNA2006
200p
200p
Od: 17 maja 2013, o 12:57

Post »

Przeczytaj cały wątek z forum http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=41&t=49110 . Myślę że znajdziesz tam odpowiedz na swoje pytania, a jeśli nie to proponuję zabrać różę do kwiaciarni i pokazać dla sprzedawcy. Powinien coś doradzić jak ją obejrzy.Przy okazji doradzi jakieś podłoże .
Na pewno przesadz różę do większej doniczki z kamykami,keramzytem na dnie. Co do ziemi ja wsadziłam do uniwersalnej.
Wystawiaj ją też na słońce w dzień.Stopniowo na coraz dłużej i obserwuj.
Pozdrawiam :wit
------------------------------
ANNA2006 Kolorowy balkon :wit
zimnaqq
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Dziękuję bardzo Tobie, ale nie widzę siebie czytającej całego tematu więc myślę, że skończy się to moim zapytaniem tam ;) Ale jeszcze się wstrzymam! :)) Pozdrawiam!
zimnaqq
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Obrazek

proszę kwiatek, czy można teraz określić co to za róża i dać mi jakieś wskazówki ? :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”