Ziemiórki jakie preparaty stosować
-
- 500p
- Od: 3 mar 2012, o 16:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Preparaty polecane na ziemiórki
Karate w maksymalnej dawce polane (dokładnie i bez oszczędzania) po ziemi w doniczkach robi skuteczną kasację, ale też jest ona tymczasowa...
- amarylis384
- 500p
- Od: 5 sty 2014, o 18:50
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
kupiłam,nie zadziałał,zresztą na opakowaniu pisze,że na ziemiórki działa słabo
- spagusia
- 200p
- Od: 4 maja 2010, o 21:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witajcie! U mnie też te paskudztwa, zatruwają życie nam i kwiatom! Próbowałam Polysect i niestety u mnie również się nie sprawdził. Zastosowałam natomiast autorską kurację eksperymentalną [i nie pytajcie jak na to wpadłam], która przynosiła dobre efekty, dopóki mi się towarzystwo nie przeprowadziło w storczyki. Na nich się boje eksperymentować. Co zrobiłam? Podlałam rośliny wodą z dodatkiem olejku z drzewa herbacianego [ok 20 kropli/ 5l wody]. Ziemiórki zginęły na 2 tyg- widać nie działa na wszystkie stadia, więc powtórzyłam kurację. Zaowocowała przeprowadzką Ale w pierwotnej lokalizacji już się nie pojawiły. Kwiaty żyją nadal.
Kurację testowała też moja koleżanka- uratowała w ten sposób rozsady. Siewkom też nic się nie stało. Może więc zaryzykuję ze storczykiem?
Kurację testowała też moja koleżanka- uratowała w ten sposób rozsady. Siewkom też nic się nie stało. Może więc zaryzykuję ze storczykiem?
A próbował ktoś z wodą utlenioną???
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
Witam serdecznie.asma pisze:kupiłam,nie zadziałał,zresztą na opakowaniu pisze,że na ziemiórki działa słabo
Mam ogromny problem z tymi owadami i stąd moje pytanie do Ciebie. Czy stosowałaś środek Polysect 005 SL (jest dostępnych kilka rodzajów stężeń tego preparatu)? I jak go stosowałaś (oprysk, podlewanie) w jakich proporcjach przygotowałaś roztwór do użycia.
Wcześniej widziałem pozytywne opinie o preparacie Bi 58 nowy ec. Kupiłem go natychmiast, podlałem, bez efektu. Dalej latają, do tego strasznie osłabiły się moje sadzonki pelargonii.
Dla tego wolę teraz dokładnie dopytać.
Jeżeli ktoś z Was miał doświadczenie z tym preparatem proszę o info.
Pozdrawiam.
- anka22639
- 200p
- Od: 8 sty 2012, o 15:32
Mi Bi58 zawsze pomaga z tym że faktycznie niektórym roślinom nie służy. Staram się ten środek używać w ostateczności jak już jest ich stado jeśli nie ma inwazji działam w inny sposób (olejki sosnowy, lawendowy)
Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Na jak długo pomaga?anka22639 pisze:Mi Bi58 zawsze pomaga z tym że faktycznie niektórym roślinom nie służy. Staram się ten środek używać w ostateczności jak już jest ich stado jeśli nie ma inwazji działam w inny sposób (olejki sosnowy, lawendowy)
Zapytałem o skuteczny środek na ziemiórki kilku producentów i koncesjonerów. Otrzymałem między innymi odpowiedź od firmy agrecol, który posiada w swojej ofercie środek BI 58? NOWY 400 EC
cytat: "w naszej ofercie nie posiadamy środka ochrony roślin zarejestrowanego do zwalczania ziemiórek."
Odpowiedź od firmy Bayer brzmiała podobnie.
Pozdrawiam.
- asma
spróbuj polecany wyżej sposób z wodą utlenioną-tego nie sprawdzałam,a wydaje sie sensowny
Co do pyt,wyżej to podlewałam wg instr,na op.
- anka22639
- 200p
- Od: 8 sty 2012, o 15:32
ja osobiście nie widziałam jeszcze środka typowego na to paskudztwo.
Bi58 podlewam i działa ale trzeba powtórzyć podlewanie po 2 tygodniach żeby zabić resztę stadiów. To bardzo ważne żeby powtórzyć zabieg.
Metoda działa dopóki nie przyniosę znowu jakiejś roślinki lub nie kupię ziemi z niespodzianką. Teraz jest mi ciężko bo mam małe rozsady ale daję radę. Ważne by nic nie kupować w sklepach gdzie coś lata -zwłaszcza marketach (marka produktu nie ma znaczenia już miałam zainfekowaną ziemię i z kronena i substrala to wina przechowywania)
Bi58 podlewam i działa ale trzeba powtórzyć podlewanie po 2 tygodniach żeby zabić resztę stadiów. To bardzo ważne żeby powtórzyć zabieg.
Metoda działa dopóki nie przyniosę znowu jakiejś roślinki lub nie kupię ziemi z niespodzianką. Teraz jest mi ciężko bo mam małe rozsady ale daję radę. Ważne by nic nie kupować w sklepach gdzie coś lata -zwłaszcza marketach (marka produktu nie ma znaczenia już miałam zainfekowaną ziemię i z kronena i substrala to wina przechowywania)
Pozdrawiam Anka
Męczę Cię tak o skuteczność tego Polysect 005 SL ponieważ jest to dość spory wydatek.asma pisze:spróbuj polecany wyżej sposób z wodą utlenioną-tego nie sprawdzałam,a wydaje sie sensowny
Dla przykładu z 1 opakowania, które zawiera 100ml (cena około 19zł) możemy uzyskać 1,6l cieczy użytkowej. Potrzebuję około 5 litrów, aby jednorazowo podlać wszystkie rośliny, daje to koszt około 57 zł.
Znalazłem Nemasys na ziemiórki 50 mln cena tego rozwiązania to ok 120 zł. na pow. 50m2 potrzebuję znacznie mniej bo ok. 10m2.
W tym porównaniu nicienie wypadają bardzo dobrze.
- asma
Nawet na opakowaniu pisze,że na ziemiórki działa słabo chociaż podchwytliwie dużymi literami pisze ,że na ziemiórki....
U mnie nie zadziałał
U mnie nie zadziałał
Re: Ziemiórki
Zgadzam się ziemię wymienić a latające potraktować muchzolem.Ratownik1 pisze:Proponuję wymienić ziemię a roślinkę opłukać.
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;