Identyfikacja odmian grusz

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 23:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Grusza - jaka odmiana?

Post »

Romku,

czy twoja grusza urosła duza? Mam tez Dicolor, ma pyszne owoce, ale grusza sama rośnie dość słabo mimo, ze jest na gruszy kaukaskiej. Tak urosła do 2m i jakby stanęła w miejscu. Korona tez jest rzadka.

Dziękuję za odpowiedz,

Pozdrawiam serdecznie
cewe
500p
500p
Od: 28 lip 2013, o 12:19

Post »

A co powiecie o gruszy dwuodmianowej Bera Hardy + Carola, Red Willimsa, General Leclerc?
Warto to kupić?
romekp
200p
200p
Od: 22 lis 2009, o 07:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Lex,
u mnie Dicolor ma jakieś około 4m i rośnie, jest strzekista . Nie formuję jej ani nie tnę. trez jest na etapie naturalnego rozchylania gałęzi na boki. Ten rok dla owoców (jabłek) nie za dobry ale dicolor ma ładne czerwone owoce, sporo i duże :-)
Pozdrawiam.
romekp
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 23:32

Post »

Dziękuję za odpowiedz. A ile lat ma Twoja grusza?

Pozdrawiam serdecznie
romekp
200p
200p
Od: 22 lis 2009, o 07:24

Post »

Witaj Lex,
czwarty albo piąty rok
Pozdrawiam
ARGUS
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 17 wrz 2012, o 07:30

Post »

Witajcie! Niedawno zamówiłem przez internet gruszki ze szkółki sadowniczej, o nazwach: smolonka, baby, cukrówka, późna z krzyworzeki - tak z ciekawości, jestem pasjonatem gruszek. Sprzedawca twierdzi że to odmiany regionalne z centralnej Polski i podał tylko bardzo skąpe informacje na ich temat. Może ktoś ma jakieś szersze wiadomości na temat tych odmian, albo wie gdzie ich szukać. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21

Post »

Argus !
Wejdź na " sadowników " , tam Ci odpowiedzą pewnikiem.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
cewe
500p
500p
Od: 28 lip 2013, o 12:19

Post »

Czy grusza Erica wymaga zabiegów chemicznych? Jakie doznania smakowe ma?

Pozdrawiam
S_H_A_D
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2010, o 20:50

Post »

ARGUS w przypadku odmiany 'Cukrówka', może tak naprawdę chodzić o kilka konkretnych odmian, jak np.
'Cukrówka Ruska' (in. 'Sacharnaja'): owoce kulisto-podłużnego kształtu o żółtozielonkawej skórce, miąższ soczysty i słodki. Owoce dojrzewają pod koniec sierpnia (inny opis podaje: przełom lipca i sierpnia), posiadają charakterystyczną, bardzo długą szypułkę, zwykle dłuższa niż sam owoc.
'Cukrówka Polska': owoce średniej wielkości, kulistego-spłaszczonego kształtu o zielonkawożółtej skórce, miąższ soczysty i słodki. Owoce dojrzewają w okolicach połowy sierpnia.
Jako Cukrówka była też potocznie nazywana 'Żyfardka' (in. 'Bera Żyfarda'): owoce małe do średnich rozmiarów o stożkowatym kształcie, posiadają gładką skórkę z punktowanym, pomarańczowoczerwonym rumieńcem. Miąższ biały, masłowy, soczysty o słodkokwaskowatym, bardzo dobrym smaku. Owoce dojrzewają pod koniec lipca.
Oprócz wyżej wymienionych konkretnych odmian, Cukrówkami nazywano inne liczne, lokalne odmiany grusz o których ciężko coś więcej napisać, może oprócz tego, że były to odmiany letnie, owocujące w okolicach sierpnia, plenne o owocach od małych do średnich rozmiarów, których miąższ charakteryzował się silnie słodkim smakiem i był mocno soczysty.
Co do 'Smolonki', 'Baby' oraz 'Późnej z Krzyworzeki', to jakieś typowo lokalne odmiany.
'Smolonka': owoce średnie do dużych rozmiarów o wyraźnie wydłużonym kształcie, skórka żółta, pokryta delikatnym, czerwonoróżowym rumieńcem, owoce charakteryzując się silnym i przyjemnym zapachem. Miąższ kremowobiały, dość miękki, soczysty, bardzo aromatyczny i słodki, bardzo smaczny. Owoce dojrzewają około drugiej połowy sierpnia. Drzewa rosną średnio silnie lub silnie, budując wzniesione korony.
'Baby': owoce średnich rozmiarów, bardzo smaczne, dojrzewają we wrześniu i nadają się do krótkiego przechowywania. Odmiana charakteryzuje się niezawodną plennością oraz niebywałą witalnością, nie choruje nie marznie a drzewa dożywają sędziwego wieku w bardzo dobrej kondycji.
'Późna z Krzyworzeki': owoce średnich rozmiarów w typie 'Konferencji'. Odmiana charakteryzuje się świetnymi właściwościami przechowalniczymi owoców w warunkach domowych, znacznie lepszymi niż np. 'Konferencja'. Podobnie jak 'Baby', odmiana bardzo dobrze przystosowana do warunków klimatycznych Polski centralnej.

Mam do Ciebie pytanie, jak oceniasz drzewka od tego szkółkarza a dokładniej Pani szkółkarz, jesteś zadowolony z jakości sadzonek?
ARGUS
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 17 wrz 2012, o 07:30

Post »

Dziękuję za te informacje S_H_A_D (ciekaw jestem czy masz je z internetu, czy ze starej lub nowej literatury) Drzewka, które otrzymałem od Pani szkółkarz oceniam bardzo dobrze, są: wyrośnięte, rozgalęzione (nie obcięte), dobrze zrośnięte z podkładką, nie jakieś rachityczne jak ze szkółki w Lusowie (kupiłem gruszę bociany/funtówka), korzenie również ładnie się prezentują - po prostu na piątkę. Byłem na tyle zadowolony, że niezwlocznie wysłałem do tej Pani list pochwalny. Dodam jeszcze, że mój ojciec, człowiek już 82 letni pamięta gruszki o nazwach baby i cókrówki rosnące u sąsiadów w czasach jego młodości. Niestety nie przetrwały do dzisiaj. Sądze, że nie są to te same odniany tylko podobne nazewnictwo. Poczekamy i zobaczymy co wyrośnie. Jak pojawi się jeszcze coś ciekawego (starocie) to pewnie znowu się skuszę. Pozdrawiam.
lukaszp2201
50p
50p
Od: 15 paź 2012, o 17:43

Post »

Czy grusza Generał Leclerc potrzebuje zapylacza?
Jak można dostać się do nieba, jeśli 5 spośród 7 grzechów głównych - to hobby?
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tak, może to być jedna z tych odmian; Konferencja, Komisówka lub Bonkreta. Jeśli Twoja rośnie w ogródkach działkowych to na pewno jakiś zapylacz się w okolicy znajdzie.
Mój Generał ma już duże pąki; Obrazek
Pozdrawiam! Gienia.
lukaszp2201
50p
50p
Od: 15 paź 2012, o 17:43

Post »

Niestety mieszkam na uboczu a do najbliższego sąsiada mam ok 400m. Mój generał jest 2 letnią sadzonką a ma dużo pąków kwiatowych, nici z owoców :( . Muszę teraz szukać zapylacza.

-- 6 kwi 2014, o 19:34 --

A może pszczółki ją zapylą i bączki?
Jak można dostać się do nieba, jeśli 5 spośród 7 grzechów głównych - to hobby?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”