Jodła

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Bart55
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 kwie 2014, o 19:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Jodła Frasera

Post »

Czy ktoś z Was hoduje jodłę frasera?
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jodła Frasera

Post »

Wg listy zakupu, to owszem, hoduje jodłę Frasera.
Bart55
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 kwie 2014, o 19:42

Post »

Ja własnie wsiałem i czekam zastanawiam się czy lepiej do gruntu wsadzic czy jednak w doniczki
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Post »

Moje jodły kupione były jako dwuroczne siewki, rwane z gołym korzeniem, z gruntu, z północno wschodniej części Polski. Wsadzone były też wprost do gruntu( gleba klasy VIRZ) i nigdy, niczym nie zabezpieczane na zimę, ani na wypadek majowych przymrozków. Teraz mają już ok 15-16 lat i po ok.3-4m wysokości. Są bezproblemowe w obsłudze .

Jeśli dla siebie, na rośnięcie- to lepiej do gruntu, jak na zbycie- to chyba wygodniej w doniczki.
Awatar użytkownika
paryska
500p
500p
Od: 20 lip 2008, o 17:50

Jodła

Post »

Witam serdecznie.
Kupiłam dzisiaj jodłę balsamiczną, jodełka około 1,20cm. Niestety pan ze szkółki który pomagał mi drzewko włożyć do bagażnika, był mało delikatny i tym sposobem odłamały się około 2centymetrowe boczne przyrosty na czubeczku jodły a także ten jeden który był przewodnikiem, też około 2 centymetrowy.
Pytanie mam czy jodła poradzi sobie i z trzech przyrostów które ocalały jednym zastąpi sobie przewodnik i ile to będzie trwało, drzewko kupiłam po to aby załatało dziurę, po cyprysiku Iwonne który nie przeżył suchej zimy więc raczej zależało mi na tym aby szybko dorównało reszcie a w ty wypadku chyba lepiej mi kupić następny krzaczek co by na efekty latami nie czekać. Pozdrawiam, paryska ...
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2012, o 18:13

Re: odłamane przyrosty jodła

Post »

Jeśli jest dobrze ukorzeniona, to z upływem czasu wszystko da sie naprawić i wyprowadzic nowy przewodnik z najwyższych bocznych przyrostów. Sama ocenisz która gałązka nada sie na przewodnika i przy pomocy palika, listewki bedzie można ukierunkowac pionowo gałązkę
Awatar użytkownika
paryska
500p
500p
Od: 20 lip 2008, o 17:50

Post »

no tak, tylko czy boczna gałąź spełnia taką samą funkcję co przewodnik....chodzi mni o to czy szybkość wzrostu będzie taka sama...tu się kłania dendrologia. Z drugiej strony po maju , pamiętnego roku, mróz skosił wszystkie młodziutkie odrosty na moich innych jodłach i drezwka odbiły, naturalnie wyprowadziły sobie przewodnik. No nic dzięki za odpisanie i pozdrawiam :)
sylwianka91
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 mar 2014, o 18:06

Post »

Spokojnie, na pewno te przyrosty, które pozostały, przejmą funkcję przewodnika. Po prostu trzeba dać roślince trochę czasu, nie zaszkodzi też wspomaganie jakimś nawozem lub częstszym podlewaniem :)
Karol_99
200p
200p
Od: 9 lis 2013, o 14:24

Post »

Ja tez tak miałem na mojej jodle, parę lat temu, kiedy w nocy w maju temp. spadła do -7. Czubek całkowicie usechł ale zostały gałęzie boczne, naprostowalem jedna i przymocowalem do palika. Dzisiaj juz nie ma śladu po utracie przewodnika :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”