Jodła
Jodła Frasera
Czy ktoś z Was hoduje jodłę frasera?
- śnieżka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jodła Frasera
Wg listy zakupu, to owszem, hoduje jodłę Frasera.
Ja własnie wsiałem i czekam zastanawiam się czy lepiej do gruntu wsadzic czy jednak w doniczki
- śnieżka
- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
Moje jodły kupione były jako dwuroczne siewki, rwane z gołym korzeniem, z gruntu, z północno wschodniej części Polski. Wsadzone były też wprost do gruntu( gleba klasy VIRZ) i nigdy, niczym nie zabezpieczane na zimę, ani na wypadek majowych przymrozków. Teraz mają już ok 15-16 lat i po ok.3-4m wysokości. Są bezproblemowe w obsłudze .
Jeśli dla siebie, na rośnięcie- to lepiej do gruntu, jak na zbycie- to chyba wygodniej w doniczki.
Jeśli dla siebie, na rośnięcie- to lepiej do gruntu, jak na zbycie- to chyba wygodniej w doniczki.
Jodła
Witam serdecznie.
Kupiłam dzisiaj jodłę balsamiczną, jodełka około 1,20cm. Niestety pan ze szkółki który pomagał mi drzewko włożyć do bagażnika, był mało delikatny i tym sposobem odłamały się około 2centymetrowe boczne przyrosty na czubeczku jodły a także ten jeden który był przewodnikiem, też około 2 centymetrowy.
Pytanie mam czy jodła poradzi sobie i z trzech przyrostów które ocalały jednym zastąpi sobie przewodnik i ile to będzie trwało, drzewko kupiłam po to aby załatało dziurę, po cyprysiku Iwonne który nie przeżył suchej zimy więc raczej zależało mi na tym aby szybko dorównało reszcie a w ty wypadku chyba lepiej mi kupić następny krzaczek co by na efekty latami nie czekać. Pozdrawiam, paryska ...
Kupiłam dzisiaj jodłę balsamiczną, jodełka około 1,20cm. Niestety pan ze szkółki który pomagał mi drzewko włożyć do bagażnika, był mało delikatny i tym sposobem odłamały się około 2centymetrowe boczne przyrosty na czubeczku jodły a także ten jeden który był przewodnikiem, też około 2 centymetrowy.
Pytanie mam czy jodła poradzi sobie i z trzech przyrostów które ocalały jednym zastąpi sobie przewodnik i ile to będzie trwało, drzewko kupiłam po to aby załatało dziurę, po cyprysiku Iwonne który nie przeżył suchej zimy więc raczej zależało mi na tym aby szybko dorównało reszcie a w ty wypadku chyba lepiej mi kupić następny krzaczek co by na efekty latami nie czekać. Pozdrawiam, paryska ...
-
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
Re: odłamane przyrosty jodła
Jeśli jest dobrze ukorzeniona, to z upływem czasu wszystko da sie naprawić i wyprowadzic nowy przewodnik z najwyższych bocznych przyrostów. Sama ocenisz która gałązka nada sie na przewodnika i przy pomocy palika, listewki bedzie można ukierunkowac pionowo gałązkę
no tak, tylko czy boczna gałąź spełnia taką samą funkcję co przewodnik....chodzi mni o to czy szybkość wzrostu będzie taka sama...tu się kłania dendrologia. Z drugiej strony po maju , pamiętnego roku, mróz skosił wszystkie młodziutkie odrosty na moich innych jodłach i drezwka odbiły, naturalnie wyprowadziły sobie przewodnik. No nic dzięki za odpisanie i pozdrawiam
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 23 mar 2014, o 18:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Spokojnie, na pewno te przyrosty, które pozostały, przejmą funkcję przewodnika. Po prostu trzeba dać roślince trochę czasu, nie zaszkodzi też wspomaganie jakimś nawozem lub częstszym podlewaniem
-
- 200p
- Od: 9 lis 2013, o 14:24
Ja tez tak miałem na mojej jodle, parę lat temu, kiedy w nocy w maju temp. spadła do -7. Czubek całkowicie usechł ale zostały gałęzie boczne, naprostowalem jedna i przymocowalem do palika. Dzisiaj juz nie ma śladu po utracie przewodnika