hoja multiflora
- lucy23-61
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 wrz 2011, o 21:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Hoja -co się dzieje?
Może potrzebuje papu, albo ma za sucho.
Re: Hoja multiflora.
Na mojej również wyskoczyło kilka plam, nie wiem zupełnie od czego:
Czy to jakiś grzyb ? Czy inny szkodnik proszę o pomoc
Czy to jakiś grzyb ? Czy inny szkodnik proszę o pomoc
Pozdrawiam Kasia
Zielony parapet;
Zielony parapet;
- doromichu
- Od: 12 mar 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moja miala za duzo slonca ,juz ja przestawilam
- lucy23-61
- Od: 14 wrz 2011, o 21:06
Właśnie miałam pisać, czasami liście niektórych hoi reagują plamkami na nadmierne nasłonecznienie.
-
- 500p
- Od: 5 mar 2011, o 08:21
O moja też ma takie plamy to ja przestawię nareszcie przestała gubić pąki i kwitnie
- Kasia1007
- 500p
- Od: 19 maja 2012, o 13:06
Re: hoja multiflora
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
To nie od słońca. To mi wygląda na grzyba. Widzę doniczkę wsadzoną do ciasnej osłonki, nie za często podlewasz, jaką ma temperaturę na parapecie? Jakie ma podłoże, zwykłą ziemię uniwersalną?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Kasia1007
- 500p
Ta hoja nie jest w za ciasnej osłonce, w tej bordowej jest inna roślina. Podlewam, jak ziemia przeschnie, czasem zraszam, (rzadko) posadzona jest w ziemi uniwersalnej. Czy to może być złe podłoże? Latem nic jej nie było, ale mam wrażenie, że odkąd zaczął się sezon grzewczy, to jej stan się pogorszył. Temperatura na parapecie to ponad 20 stopni. Normalnie kwitnie, jednak plamek jakby coraz więcej.
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Wiem, że nie chodzi o tą w bordowej osłonce. Doniczkę najlepiej postawić na podstawce.
Druga sprawa, roślin nie powinno się sadzić do samej ziemi. Prawidłowe podłoże to mieszanka ziemi i rozluźniacza, perlit albo żwirek w proporcji ok. 3:1.
Podłoże powinno być cały czas umiarkowanie wilgotne, ale nie zalane. Nie powinno się też doprowadzać do zbytniego jego przesuszenia.
Jeśli chodzi o Twoją hoję, to mogło dojść jednak do przelania wskutek nieprawidłowego zbyt zbitego podłoża oraz umieszczenia doniczki w osłonce.
Wyciągnij z doniczki, sprawdź stan korzeni. Jeśli będą jakieś chore, to poodcinaj. Posadź do nowego podłoża i zrób oprysk preparatem grzybobójczym - np. Topsin (kilka kropli na litr wody) i jednocześnie podlej.
Druga sprawa, roślin nie powinno się sadzić do samej ziemi. Prawidłowe podłoże to mieszanka ziemi i rozluźniacza, perlit albo żwirek w proporcji ok. 3:1.
Podłoże powinno być cały czas umiarkowanie wilgotne, ale nie zalane. Nie powinno się też doprowadzać do zbytniego jego przesuszenia.
Jeśli chodzi o Twoją hoję, to mogło dojść jednak do przelania wskutek nieprawidłowego zbyt zbitego podłoża oraz umieszczenia doniczki w osłonce.
Wyciągnij z doniczki, sprawdź stan korzeni. Jeśli będą jakieś chore, to poodcinaj. Posadź do nowego podłoża i zrób oprysk preparatem grzybobójczym - np. Topsin (kilka kropli na litr wody) i jednocześnie podlej.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Kasia1007
- 500p
Ślicznie dziękuję za pomoc. Jutro będę sprawdzać. Miłej niedzieli ??