Cytrusy - porady ogólne
- Piotrek_85
- 50p
- Od: 24 sty 2014, o 16:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Cytrusy - Porady
Myślę, że to może być Citrus grandis czyli pomelo, pompela. Grejpfrut jest prawdopodobnie krzyżówką pomarańczy i pompeli właśnie. Nigdy nie próbowałem ukorzeniać, ale z tego co czytałem to grejpfruty podobnie jak pomarańcze rozmnażają przez szczepienie, ale próbować zawsze można
Pozdrawiam, Piotrek
- Gethar
- 200p
- Od: 10 lis 2012, o 19:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Znalazłem zdjęcie i faktycznie jest to grejpfrut (Citrus paradisi) ;)
- tomekb1
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 30 gru 2012, o 18:33
I rzeczywiście dobrze pamiętałem, że napisali Grejpfrut Pomelo?
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 25 lut 2014, o 16:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam. Posiadam cytrynę skierniewicką zakupioną wczesną zimą w leclercu. Roślinka jest ładna, zdrowa i dobrze nawożona, jednak idzie w liście, a kwiatów nie widać. Od końca lutego urosła jakieś 15 cm i ciągle się rozrasta.(Całą ta nachylona gałązka to ten przyrost). Co mogę zrobić, żeby zakwitła? Zostawić ją w spokoju i pozwolić jej 'rządzić'? Wyczytałem gdzieś porady czarodzieja, że aby kwiaty kwitły należy położyć połówkę jabłka, sprawdzało się to podobno na kwiatach, ale czy i na cytrusach? Dołączam zdjęcie mojej roślinki i czekam na porady
http://zapodaj.net/12d8b7f977840.jpg.html
Dodam jeszcze, że u dołu łodygi zaczyna wypuszczać 2 boczne gałązeczki których nie widać na zdjęciu.
http://zapodaj.net/12d8b7f977840.jpg.html
Dodam jeszcze, że u dołu łodygi zaczyna wypuszczać 2 boczne gałązeczki których nie widać na zdjęciu.
- tomekb1
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 30 gru 2012, o 18:33
Zostaw w spokoju. Jedynie daj długi plik jako podporę i ten ukośny pęd podwiąż do pionu. Wyprowadzisz ładny prosty pień.
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 maja 2014, o 12:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Nolinka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 maja 2012, o 09:54
Wyglądają "przędziorkowato". Niestety te paskudne szkodniki są wszędzie. Można je przynieść do domu z innymi roślinami, a nawet wydaje mi się, że mogą się dostać do domu przez uchylone okna. Miałam w tamtym roku nawet na daturze, która cały czas rosła na podwórku.
Jak nie zamierzasz używać owoców do jedzenia, możesz wykonać oprysk Magusem. Niby zwalcza wszystkie stadia, ale i tak za jakieś dwa tygodnie trzeba powtórzyć. Obejrzyj przy okazji wszystkie swoje rośliny, zwłaszcza najmłodsze listki (od spodu) i zobacz czy tam też ich czasem nie ma. Niestety smakują im prawie wszystkie rośliny
Jak nie zamierzasz używać owoców do jedzenia, możesz wykonać oprysk Magusem. Niby zwalcza wszystkie stadia, ale i tak za jakieś dwa tygodnie trzeba powtórzyć. Obejrzyj przy okazji wszystkie swoje rośliny, zwłaszcza najmłodsze listki (od spodu) i zobacz czy tam też ich czasem nie ma. Niestety smakują im prawie wszystkie rośliny
Zapraszam Roślinki Nolinki cz2 Cz1
-
- 200p
- Od: 13 cze 2012, o 18:22
- Nolinka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 maja 2012, o 09:54
Wydaje mi się, że póki jest zielona, zawsze jest jakaś nadzieja. Może ją wynieść na dwór?
Zapraszam Roślinki Nolinki cz2 Cz1
- Kasienkar
- 500p
- Od: 18 cze 2013, o 14:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja też bym ją wyniosła na dwór i podlała jakąś odżywką, np. do cytrusów, (chociaż ja podlewam biohumusem, bo jest tańszy )
Pozdrawiam,
Kasia
Kasia