Hiacynt - wszystko o uprawie

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
KarinaX
200p
200p
Od: 8 mar 2014, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Hiacynt

Post »

A powiedzcie ile kwitną hiacynty? Mój kwitł jakieś dwa tygodnie, teraz wszystkie kwiatki uschły i odpadły. A podlewałam codziennie tak, żeby miał wilgotno. Teraz została sama łodyga i liście i na tej łodyżce zostało z 4-5 "pączków" które w ogóle nie zakwitły :(
Awatar użytkownika
Laelia
200p
200p
Od: 17 lis 2013, o 13:44

Post »

Ale w domu czy na rabacie? Na rabacie dłużej, jednak i tu i tu zależy od temperatur. Im jest chłodniej tym dłużej. Tylko nie może być przesadnie deszczowo i mroźnie. Moje na rabacie przy ładnej pogodzie spokojnie wytrzymują trzy tygodnie i dłużej. Ale odwiedzam je wyłącznie w weekendy, więc dokładnego czasu nie podam.
Pozdrawiam
Magda
Awatar użytkownika
KarinaX
200p
200p
Od: 8 mar 2014, o 12:14

Post »

W domu. Teraz jak ładna pogoda to w dzień wystawiam doniczki na balkon żeby załapały trochę światła, z racji tego że wszystkie okna mamy na północną stronę. Słońca jako tako mało, jedynie po 15-16 trochę świeci, ale zaraz chowa się za drzewami, bo mieszkamy przy lesie..
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

athshe pisze:(...) Hiacynty mogą zostac w tym samym miejscu kilka lat bez wykopywania, czy lepiej je wykopac "na trochę" gdy już im liście uschną?
Moje są w gruncie i negatywnych skutków nie zaobserwowałem.

Pozdrawiam!
LOKI
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11

Post »

LOKI, a czy zawsze kwitną tak obficie jak na początku? Bo zaobserwowałam u siebie, że po kilku latach kwiatostany są o wiele mniej obfite niż na początku. Zdarza się nawet, że na 1 pędzie są 2-3 kwiatki tylko. Gdzieś czytałam, ze hiacynty tak mają. ;:131
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
lucyna78
200p
200p
Od: 11 mar 2014, o 19:08

Post »

Kupiłam kilka hiacyntów w doniczkach. Kwitły w domu. Czy po przekwitnięciu mogę je posadzić do ogrodu?
Evy_
100p
100p
Od: 30 sty 2011, o 17:09

Post »

lucyna78 pisze:Kupiłam kilka hiacyntów w doniczkach. Kwitły w domu. Czy po przekwitnięciu mogę je posadzić do ogrodu?
Na jesień jak najbardziej tak :)
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja moje hiacynty które kupuje wcześniej i kwitną w domu, zawsze wysadzam potem na rabate. Rosną bez problemu.
saymon
100p
100p
Od: 21 gru 2011, o 19:58

Post »

Evy_ pisze:
lucyna78 pisze:Kupiłam kilka hiacyntów w doniczkach. Kwitły w domu. Czy po przekwitnięciu mogę je posadzić do ogrodu?
Na jesień jak najbardziej tak :)
Można sadzić w zasadzie w każdej chwili po za zimą . Dadzą sobie radę. :wit
Piszę na ile stan wiedzy pozwala. Masz prawo mieć inne zdanie.
Robert i Szymon (junior lat 9 :-) )
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2014, o 19:16

Post »

szarotka66 pisze:LOKI, a czy zawsze kwitną tak obficie jak na początku? Bo zaobserwowałam u siebie, że po kilku latach kwiatostany są o wiele mniej obfite niż na początku. Zdarza się nawet, że na 1 pędzie są 2-3 kwiatki tylko. Gdzieś czytałam, ze hiacynty tak mają. ;:131
Tak masz racje one sie po prostu starzeją. Aby cebulki hiacentów odmłodzic nalezy po zaschnieciu liści cebulki leciutko uszkodzic. Ja nawet ich nie wykopuje tylko odkrywam z ziemi i lekko przejade nożem zewnętrzną łuskę. One w następnym roku nie kwitną albo bardzo słabo natomiast dzielą sie na kilka a czasem kilkanaście małych cebulek należy je mocno podsilic nawozem i w sierpniu jak zaschną liście
wykopac bo bardzo sie zagęszczą.A potem już normalnie sadzić.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

@ Szarotka ? Wiesz co... Szczerze mówiąc trudno mi powiedzieć ? w zeszłym roku przemaszerował po nich kot w pełni okresu kwitnienia, liście przymiażdżył do samej ziemi, potem spadł deszcz i wszystko zgniło. Myślałem, że nie będę miał już hiacyntów, więc dokupiłem ich i posadziłem gdzie indziej. Ku mojemu zaskoczeniu zakwitły, choć słabo.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51

Post »

Cos dziwnego stało się z moimi hiacyntami w doniczce. Dziś postanowiłam je wyjąć, by zwolnić miejsce. Planowałam je obsuszyć i przechować przez zimę. Liście nadal były mocno zielone i zdrowe. Po wyjęciu nie było bulw :shock: Tylko te gigantyczne liście i gęste korzenie. Wiem, że przy niektórych chorobach wirusowych zanika bulwa ale wtedy widać też po liściach, że coś się dzieje z rośliną. Poza tym, w tej samej doniczce miałam jeszcze zefiranta, który w znaczny sposób się rozrósł i zwiększył ilość i objętość bulw.
Czy ktoś wie, co się mogło stać? ;:24
guru302
500p
500p
Od: 14 lip 2012, o 23:09

Post »

Z moim hiacyntem w doniczce stało się to samo . Ale duże korzenie wychodziły z maleńkiej bulwki . Natomiast hiacynt posadzony do gruntu ma dużą bulwę .
pozdrawiam serdecznie Gabrysia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”