Pomidory-choroby i szkodniki cz.10

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
finestramonika
50p
50p
Od: 4 cze 2011, o 21:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.10

Post »

Moje sadzonki tez siedza w ziemi do sienia ale szwedzkiej. Na opakowaniu jest napisane ze ma pH 6,0 a fosforu 18mg/l.
Widze, ze forumowicz polecil zrobic oprysk dolistny a ja nic nie mam :(. Szukalam ostatnio nawozu i nic nie bylo specjalnego, znalazlam tylko jeden ( wyobrazacie sobie!!!! jeden rodzaj nawozu na na cale miasteczko ).
Jutro zrobie zdjecie skladu,to moze forumowicz mi poradzi czy ten sie bedzie wogole nadawal.
Jade co prawda w przyszlym tygodniu do Polski, ale nie wiem czy te moje biedaki przetrwaja :(
Pozdrawiam Monika
------------------------------
Przepraszam ale nie mam polskich znakow.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja mam Bioflorin (ale na działce, kupiony w zeszłym roku) i dopiero co kupiony w Lidlu nawóz (o nazwie czy może firma Grandiol) do kwiatów balkonowych 7+5+6 z mikroskładnikami ;:65 .
forumowicz, można go użyć i w jakiej ilości do oprysku :?:
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
majka426majka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 2 kwie 2014, o 22:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

forumowicz - w torfie ogrodniczym wymieszane z torfem kopanym i dodane kredy i nawóz azofoska

Opryskałam Topsin i wyglądają nadal tak:

Nie mogę spać spokojnie jak coś się dzieje Obrazek Obrazek Obrazek

A w jaki sposób podać im fosfor????????
majka426majka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

A czy mogły od oprysku się przypaliś???? Wapno dostały żeby powiększyć pH do 6
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

finestramonika pisze: Na opakowaniu jest napisane ze ma pH 6,0 a fosforu 18mg/l.
Zrób zdjęcie opisu z opakowania. Bo jeśli faktycznie jest w tym podłożu aż :shock: 18 mg/l fosforu to jest to jałowy torf bo tyle mniej więcej zawiera naturalnie fosforu.
majka426majka pisze: w torfie ogrodniczym wymieszane z torfem kopanym i dodane kredy i nawóz azofoska
Czemu nie dasz zdjęć całego krzaczka. To jest istotna informacja jak wygląda cały krzak a nie tylko fragment liścia.

Jak ten nawóz azofoska został roślinom podany ? Co to za sypanie wapnem rozsad ?. Po co ten Topsin ?

To jest prawdopodobnie ostry niedobór fosforu. Te plamy z liści już nie znikną. Ważne jak wyglądają nowe przyrosty ?.

Uprawa pomidorów jak każda nauka wymaga ofiar :D
majka426majka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Azofoska była wymieszana z torfem 3 mce wcześniej, wapno musiało podnieść pH bo było 5 a teraz jest 6. Topsin bo myślałam że jest jakaś choroba. Nowe liście jeszcze nie mają plam tylko końcówki są suche. Zdj za chwilę wrzucę . Czy to na pewno nie choroba jakaś
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Majka

Mimo, że z Azofoską wprowadziłaś m.in. pewna ilość fosforu to został on gwałtownie zablokowany dodatkiem wapna.
Te właśnie suche końcówki to początek zmian. Przy delikatnym braku fosforu liście sprawiają wrażenie szorstkich. Przy dużym niedoborze pojawiają się właśnie plamy na liściach.
majka426majka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Obrazek
horn
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 kwie 2014, o 22:03

Post »

Witam
To jest mój pierwszy postna tym forum, więc witam wszystkich i od razu mam problem.
Wcześniej też miałem pomidory i inne warzywa, ale robiłem to zwykle na pałę i nawet nieźle mi wychodziło. Teraz postanowiłem zrobić to profesjonalniej z nasion
Moim pomidorom więdną dolne liście, część zasycha (na brzegach). Z tego co wyczytałem na forum to jest to wynikiem nadmiernego podlewania. Mają też jaśniejsze plamy.
Ziemię miałem do siewek, a później jakąś uniwersalną (niestety nie mam dokładnych informacji na jej temat). Rośliny nawoziłem może z dwa razy biohumusem, nie przekraczając zalecanej dawki.
Wczoraj przesadziłem jej do większych doniczek bo miały za gęsto.
Proszę o potwierdzenie moich przypuszczeń lub o podanie przyczyny tego zjawiska.
PLamy:
Obrazek
Usychająca końcówka liścia:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam i proszę o pomoc
D3flo
200p
200p
Od: 2 cze 2013, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie no widze tu pełną profeskę. :roll:
Te pomidory to pewno cię już nie lubią bo nie zapewniłeś im odpowiedniego podłoża ani światła czyli ogólnie warunków do życia. Są rzeczy na świecie do których ludzie nie są stworzeni. Przepraszam ale to tam na zdjęciach tak cierpi ze nie umiem Ci pomóc. Moze warto by zacząć od tego. Możesz zacząć od ósmej strony.
http://piorin.gov.pl/cms/upload/akt/ippomidor2005.pdf
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47

Post »

Musisz pousuwać obumarłe liście. Przesadzić głęboko do wysokich doniczek (wysokie plastikowe kubki do piwa), do dobrej i zasobnej gleby. Zapewnić więcej słońca, podlewać z umiarkowaniem.
Pozdrawiam
Adam
majka426majka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Jeszcze mam problem z drugim rodzajem, krzak duży a końce liści suche:( wiesz od czego????? człowiek uczy się przez całe życie ale przez te moje pomidory nie mogę spać spokojnie Obrazek
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

To jest cały czas to samo tylko w różnym nasileniu.
majka426majka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

To co mam konkretnie zrobić?????????
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Pisałaś, że wymieszałaś Azofoskę z torfem. W jakiej proporcji i jak to technicznie zrobiłaś ?. Dziwi mnie to, bo w końcu jeśli daje się do podłoża nawóz stały w ilości 1 kg/ m3 nie ma fizycznej możliwości by tak małą ilość nawozu równomiernie rozprowadzić w tak dużej objętości podłoża ręcznie. Będą strefy nadmiaru nawozu i strefy gdzie nie ma go wcale . A fosfor właśnie ma bardzo małą zdolność przemieszczania się w glebie czy podłożu.

Ponawiam pytanie. Ile tej azofoski dałaś i do jakiej ilości torfu ?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”