Rozmnażanie róż
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 sty 2012, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Rozmnażanie róż
Przepraszam za wklejenie zdjęć z internetu - nie pomyślałam, że można inaczej to zrobić.
Ja też chcę wypróbować tę metodę z ziemniakami.
Ja też chcę wypróbować tę metodę z ziemniakami.
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Czy to ma znaczenie jakiej długości są te łodygi? Mam w wazonie kilkanaście czerwonych róż i pewnie lada dzień klapną, czy takie wazonowe też się nadają? Jak sądzicie? Teraz jeszcze muszę lecieć po kilogram ziemniaków
Moje róże stały w wazonie 9 dni. W sumie jeszcze bym je zostawiła, ale zobaczyłam, że większość z nich wypuściła nowe pędy. Może to zasługa odżywki, którą dolałam do wody. Postanowiłam je wsadzić w ziemniaki. Nie wierzę zbytnio w powodzenie, ale próbować trzeba Obcięłam pączki i skróciłam łodygi nad ostatnim pędem, który wyrósł. Kolce też obcięłam. Jak sądzicie jest szansa, że się te róże ukorzenią? Mogę je jakoś odżywiać dodatkowo żeby zwiększyć szansę powodzenia?
najlepiej naszczepić! i do ogródka. jedne się przyjmą - te silniejsze, słabsze niestety nie, dlatego warto zasadzić więcej szczepek
naszczepić? to znaczy? jestem zielona chodzi o urwanie tych młodych pędów?
Dziś wszystkie młode pędy opadły. Zobaczymy czy się jeszcze podniosą chociaż wątpię.
Ale kto nie próbuje ten nie wie
Ziemniak pozwala utrzymać stałą wilgotność i to dlatego się go stosuje, do tego w piasku aby nadmiar wody odszedł i aby szczepka nie zgniła.
Z moich doświadczeń wynika, że najlepiej jest uciąć gałązkę przyciąć jej listki utaplać koniec w ukorzeniaczu do zdrewniałych lub półzdrewniałych i wsadzić to w doniczkę z substratem lub po prostu ziemią kwiatową. Bardzo mało to podlewamy a potem na wierzch zakładamy worek z celofanu albo po prostu rękawa do pieczenia. Górę związujemy a dół gumką mocujemy do doniczki. Ja stawiam to na dwa miesiące na balkonie i mam piękne sadzonki i przede wszystkim szlachetne od korzenia nawet jak pędy podmarzną to nie odbije mi żadna dzika róża ale szlachetna.
Z moich doświadczeń wynika, że najlepiej jest uciąć gałązkę przyciąć jej listki utaplać koniec w ukorzeniaczu do zdrewniałych lub półzdrewniałych i wsadzić to w doniczkę z substratem lub po prostu ziemią kwiatową. Bardzo mało to podlewamy a potem na wierzch zakładamy worek z celofanu albo po prostu rękawa do pieczenia. Górę związujemy a dół gumką mocujemy do doniczki. Ja stawiam to na dwa miesiące na balkonie i mam piękne sadzonki i przede wszystkim szlachetne od korzenia nawet jak pędy podmarzną to nie odbije mi żadna dzika róża ale szlachetna.
Ja się nie bawię w przykrywanie workami czy butelkami. Gałązkę maczam w ukorzeniaczu i do doniczki , podlewam jak wszystkie kwiaty na balkonie. I to cała filozofia.
Aga
Ale przecież nie ma obowiązku "bawienia się". Ja robię po swojemu a Ty po swojemu
- Ave
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wydaje mi się, że te patyczki posadziłaś za wysokie... powinny być w 2/3 zakopane w ziemi.Shan-lee pisze:Dziś wszystkie młode pędy opadły. Zobaczymy czy się jeszcze podniosą chociaż wątpię.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 23 maja 2014, o 11:35
Najłatwiej jest jesienią ściąć pod skosem gałązki róży bez pąków , włożyć do ziemi i nakryć plastikową butelką . Wiosną ściągasz butelkę i masz róże ukorzenioną . Prosta i skuteczna metoda Dzięki temu zaszczepiłam sobie te które długo kwitną i pięknie pachną .Alice pisze:Nie wiem ,czy był już taki temat choć dzięki opcji szukaj nie znalazłam nic podobnego. Chodzi mi konkretnie o rozmnożenie starej róży ,ma około 15 lat. Nie znam się na odmianach więc opiszę- jest bardzo wysoka ( około 2-2,5 m ) kwiaty są duże ,ciemnoczerwone, pełne. Coś w typie tych długich róż ,które można spotkać w sklepach. Czy można je sadzonkować ?? Jeśli tak to kiedy ??
- adamanna
- Od: 24 kwie 2008, o 23:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Czy można rozmnażać róże z nasion??? i czy jak nawet coś wyrośnie ma szanse zakwitnąć??
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 23 maja 2014, o 11:35
Myślę , że z nasion będzie trudniej . Szybciej i pewniej jest z gałązek