Trawnik po zimie cz. 2
Re: Trawnik po zimie cz. 2
czy można w obecnych warunkach pogodowych sypnąć saletrę na trawnik?
Ma ktoś jakieś doświadczenia z wertykulacją 1,5 rocznego trawnika? Mam strasznie gęstą trawę i strasznie dużo zeschniętej trawy. Mam możliwość wypożyczenia na 24 h wertykulatora spalinowego, ale mam obawy czy nie rozszarpie mi tak młodej trawy.
- Piotr74
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 12 lut 2014, o 23:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja juz jestem po wygrabieniu i nawożeniu , myśle ze nie bedzie efektów ubocznych z powodu wczesnej pory rokuPifcio30 pisze:Jak każdy widzi za oknem już są temperatury na poziomie plus 10 w dzień. Niestety jeszcze nocki chłodnę. Zaczął już ktoś odnawianie trawnika po zimie? Ewentualne grabienie, koszenie i nawożenie azotem? Dzisiaj chcę zacząć grabić, ale nie jestem pewien czy to nie za wcześnie. To samo dotyczy nawożenia..
Dzisiaj pada wiec powinno byc ok, taka mam nadzieje.
PiotrB.
- karlos
- 100p
- Od: 19 wrz 2013, o 08:59
Mam pytanie z innej beczki. Po poprzedniku odziedziczyłem trawnik, problem w tym, że w kilku miejscach jest nierówny, ma dołki (co utrudnia koszenie). Czy dosypanie kilku cm warstwy ziemi w tych miejscach to dobry czy zły pomysł ??? może jakieś inne patenty.
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Możesz dosypać i zasiać trawę w tym miejscu, możesz przejechać zagęszczarką lub walcem drogowym, jest wiele możliwości. Pamiętaj potem o odpowiednich zabiegach pielęgnacyjnych.
Witam , czy ktoś jest posiadaczem trawy
""Trawa mieszanka łąkowa bez koniczyny Kallas 25 kg"" - ktoś mi chce ją zakupić ale nie umiem znależć opisu w internecie , z góry dziękuję
""Trawa mieszanka łąkowa bez koniczyny Kallas 25 kg"" - ktoś mi chce ją zakupić ale nie umiem znależć opisu w internecie , z góry dziękuję
duduś
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 1 kwie 2014, o 19:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam jestem nowy, naczytałem się waszych postów z cz.1 i jestem o wiele mądrzejszy w kwestii pielęgnacji trawnika!!! dzięki za porady!!!
moja prace na wiosnę ! (trawnik 3 latka)
- grabienie
- wertykulacja
- piaskowanie
- dosiewanie trawy
- grabienie po dosiewaniu trawy
- polifoska 8 czy to jest doby nawóz? co jeszcze mam sypnąc? co polecacie i kiedy?
moja prace na wiosnę ! (trawnik 3 latka)
- grabienie
- wertykulacja
- piaskowanie
- dosiewanie trawy
- grabienie po dosiewaniu trawy
- polifoska 8 czy to jest doby nawóz? co jeszcze mam sypnąc? co polecacie i kiedy?
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Michal1979 pisze: - polifoska 8 czy to jest doby nawóz?
Trochę mało azotu. Ja go daję jako jesienny
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 1 kwie 2014, o 19:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mogę dać teraz saletrzak?
-
- 10p - Początkujący
- Od: 27 mar 2013, o 20:45
Możesz, wszystko masz opisane w części pierwszej wątku.
Witam
Cały czas nurtuje mnie jedno pytanie, azot na trawnik sypiemy głównie po to by przyspieszyć wzrost trawy , tylko po co latać co parę dni z kosiarką. W zeszłym roku zastosowałam tylko polimag i efekt był super jeszcze nigdy nie miałam tak ładnego trawnika , pomimo tego że stosowałam azofoske saletrzak , hydro kompleks , yara mila extran 27 są to nawozy typowo azotowe , i co dziwne nigdy nie było tak wspaniałego efektu jak po samym polimagu który zawiera bardzo mało azotu i nie trzeba latać co chwile z kosiarką , w tym sezonie też dałam tylko polimag i nie zamierzam dawać nic więcej jeżeli chcecie możecie wypowiedzieć się na ten temat będę wdzięczna.
Cały czas nurtuje mnie jedno pytanie, azot na trawnik sypiemy głównie po to by przyspieszyć wzrost trawy , tylko po co latać co parę dni z kosiarką. W zeszłym roku zastosowałam tylko polimag i efekt był super jeszcze nigdy nie miałam tak ładnego trawnika , pomimo tego że stosowałam azofoske saletrzak , hydro kompleks , yara mila extran 27 są to nawozy typowo azotowe , i co dziwne nigdy nie było tak wspaniałego efektu jak po samym polimagu który zawiera bardzo mało azotu i nie trzeba latać co chwile z kosiarką , w tym sezonie też dałam tylko polimag i nie zamierzam dawać nic więcej jeżeli chcecie możecie wypowiedzieć się na ten temat będę wdzięczna.
Z tego co widze Polimag S to 10-8-15, a np Hydrocomplex Yara to 12-11-18 więc nie za duza różnica w Azocie...
I co ile teraz kosisz?
I co ile teraz kosisz?
Witam
W tym sezonie jeszcze nie kosiłam nawóz rozsiałam jakieś 3 tyg.temu , w zeszłym roku kosiłam co jakieś 3 -4 tyg i było ok.
W tym sezonie jeszcze nie kosiłam nawóz rozsiałam jakieś 3 tyg.temu , w zeszłym roku kosiłam co jakieś 3 -4 tyg i było ok.