Groszek zielony - wszystko o grochu cz.1
- cirilla1989
- 50p
- Od: 5 lip 2013, o 14:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Groszek zielony- wszystko o grochu
Wiem, już poznałam te przysłowie, dzięki temu tematowi zresztą ;) Ja się bynajmniej nie boję o groszek
- jola1313
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sty 2012, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Hm...Wasz groch już wschodzi .A mój jeszcze w torebce
Miałam posiać jako pierwsze warzywo,ale rodzina zasiała u mnie niepokój,że on się boi mrozu...A byłam pewna,że groch sieje się najwcześniej...teściowa mnie wyprowadziła z błędu.I groch już jest o krok bliżej warzywnika .Chyba dziś posieję
Nigdy nie siałam tak wcześnie warzyw.Dopiero jak M. posiał zboża i zasadził ziemniaki.A że klimat u nas chłodniejszy,to warzywa szły pod koniec kwietnia,na pocz.maja.W tym roku M.szybko zaorał pod warzywa,więc już z tydzień temu posiałam marchew,pietruszkę,cebulę,{koper,sałatę-te pewnie zmarzną),rzodkiewkę,posadziłam czosnek i cebulę.A na groch już nie starczyło sił i nie pamiętałam,gdzie mam nasiona...
W końcu znalazły się i miałam już siać...gdyby nie rodzinka .
Ciekawe,czy będę zadowolona z wczesnych wysiewów ...
Teściowa-stara gospodyni-jeszcze czeka...pewnie by powiedzieć ''kto to widział,by tak wcześnie siać...''
Miałam posiać jako pierwsze warzywo,ale rodzina zasiała u mnie niepokój,że on się boi mrozu...A byłam pewna,że groch sieje się najwcześniej...teściowa mnie wyprowadziła z błędu.I groch już jest o krok bliżej warzywnika .Chyba dziś posieję
Nigdy nie siałam tak wcześnie warzyw.Dopiero jak M. posiał zboża i zasadził ziemniaki.A że klimat u nas chłodniejszy,to warzywa szły pod koniec kwietnia,na pocz.maja.W tym roku M.szybko zaorał pod warzywa,więc już z tydzień temu posiałam marchew,pietruszkę,cebulę,{koper,sałatę-te pewnie zmarzną),rzodkiewkę,posadziłam czosnek i cebulę.A na groch już nie starczyło sił i nie pamiętałam,gdzie mam nasiona...
W końcu znalazły się i miałam już siać...gdyby nie rodzinka .
Ciekawe,czy będę zadowolona z wczesnych wysiewów ...
Teściowa-stara gospodyni-jeszcze czeka...pewnie by powiedzieć ''kto to widział,by tak wcześnie siać...''
- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
Re: Groszek zielony i ja zielona, łaaaaaa
Magda, jaki w smaku był ten groszek? Właśnie zasiadłam nad opakowaniami i zastanawiam się jaki wysiać...Magda_K pisze: A mój trzeci groch to Blauwschokker od Vilmorin, który ma różowo-fioletowe kwiaty i fioletowe strąki, co wygląda bardzo ciekawie. Strąków jest naprawdę dużo. Ciągle rośnie i kwitnie i dochodzi do 150 cm wysokości.
Może ktoś jeszcze go miał?
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- pawelp1320
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mój groszek już prawie naw wierzchu. Niektóry nawet już widać. Siany 2 tygodnie temu bez namaczanie, od razu do gleby. Odmiana Cud Kelvedonu ( pomarszczony ).
Pozdrawiam Paweł
- cirilla1989
- 50p
- Od: 5 lip 2013, o 14:29
Groszek ładnie już mi wyjrzał cały z ziemi.
Mam jeszcze takie pytanko : Czy tak wcześnie posiany groszek, tj. połowa marca, pryskacie, czy można bez obaw dać mu spokój?
Mam jeszcze takie pytanko : Czy tak wcześnie posiany groszek, tj. połowa marca, pryskacie, czy można bez obaw dać mu spokój?
- GERTRUDA
- 1000p
- Od: 25 lis 2007, o 17:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Groszek zielony i ja zielona, łaaaaaa
Jaki w smaku - chyba dobry bo moje dzieci tak go pałaszowały ,że nie zdążyłam spróbować Dostał rodzinną ksywkę "kosmiczny groszek " przymusowo musiałam siać i w tym roku .Rybka pisze:Magda, jaki w smaku był ten groszek? Właśnie zasiadłam nad opakowaniami i zastanawiam się jaki wysiać...Magda_K pisze: A mój trzeci groch to Blauwschokker od Vilmorin, który ma różowo-fioletowe kwiaty i fioletowe strąki, co wygląda bardzo ciekawie. Strąków jest naprawdę dużo. Ciągle rośnie i kwitnie i dochodzi do 150 cm wysokości.
Może ktoś jeszcze go miał?
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
- nowapasja
- 1000p
- Od: 28 sty 2011, o 10:25
Wczoraj zauważyłam że wychodzi groszek siany ok 3 tyg. temu bez namaczania
-
- 10p - Początkujący
- Od: 4 kwie 2014, o 22:41
Nie brałam pod uwagę w tym roku wysiewania groszku, ale jak poczytałam ten wątek to naszła mi ochota.
Z tego co piszecie wynika, że najlepiej jest go wysiać w marcu, niektórzy piszą że można do połowy kwietnia. W tym tygodniu już nie mam szansy na wysianie groszku - dopiero po świętach. Tak więc pomyślałam że może dałoby sie wysiać groszek do doniczek torfowych a późnej z nimi hops do gruntu .
Myślicie że tak się da?
Z tego co piszecie wynika, że najlepiej jest go wysiać w marcu, niektórzy piszą że można do połowy kwietnia. W tym tygodniu już nie mam szansy na wysianie groszku - dopiero po świętach. Tak więc pomyślałam że może dałoby sie wysiać groszek do doniczek torfowych a późnej z nimi hops do gruntu .
Myślicie że tak się da?
- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Ja bym wybrała zwykłe małe doniczki i posiała tam po 4 szt. Jak tylko przebiją się przez ziemię to koniecznie na dwór, choćby na balkon. On się zimna nie boi.
-
- 100p
- Od: 11 wrz 2012, o 13:36
Posiałabym od razu do gruntu a nie do doniczek torfowych
U mnie - w zależności od odmiany - mają już po kilka cm, a wsiane od razu do gruntu w drugiej połowie marca. Groszek zielony łuskowy zniesie ew. przymrozek majowy, a cukrowy (ma pomarszczone nasiona) można też już siać.
U mnie - w zależności od odmiany - mają już po kilka cm, a wsiane od razu do gruntu w drugiej połowie marca. Groszek zielony łuskowy zniesie ew. przymrozek majowy, a cukrowy (ma pomarszczone nasiona) można też już siać.
- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
Witam Czy ktoś z Was okopywał już groszek
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Mój groszek z pocz. marca już taki