Papryczka chili-jak pielęgnować cz.3
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.3
Ja dotad nie mialam tez dzurek w doniczce na dnie teraz mam wsadzone do dziurkwanych ale wczesniej mialam w pojemniku po lodach moze to od tego mi tak slabo szly. moze cos jeszcze z nich bedzie co? a z tego co poczytalam to peter pepper to odmiana najostrzejszej chili - przynamniej niektorzy tak ja nazywaja ja nie mam pojecia co to jest ale Dzięki wszystkim za wypowiedzi sa dla mnie cenne. i na pewno wysadze je w duze doniczki tylko czy teraz nie jest za pozno? i Dzięki Dorcinda za polecenie tematu fiutkow to rzeczywiscie o moich papryczkach jest.
Papry Fiutki nie są najostrzejszymi paprykami! Z tego co wiem to mają około 20 tyś w skali scovillea a najostrzejsze papryki mają ponad 2 mil więc nie ma porównania Osobiście hoduję jedne z najostrzejszych papryk na świecie i nie mogę się doczekać aż sprawdzę czy są tak bardzo ostre heh
Pozdrawiam Sudzio ;)
- sachel
- 100p
- Od: 14 lut 2014, o 14:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
5.000 - 30.000 SHU różne źródła różnie podają, zależy to od wielu czynników, m in. od klimatu ;)
Sudzio
A cóż to za cudeńka o których mówisz?
Sudzio
A cóż to za cudeńka o których mówisz?
- MARIOooZIOOM
- 100p
- Od: 25 lut 2014, o 17:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie wszystko ładnie rośnie tylko habanero się ociąga:)
- sachel
- 100p
---------------------------------------
początek offtopa
Pomidorek
Przykro mi, że tak to odbierasz, nie uważam żebym odpowiedział Ci w chamski sposób, ale skoro już poczułeś się urażony i dotknięty moją wypowiedzią - przyjmij moje przeprosiny
koniec offtopa
Może ktoś sie pochwali zdjęciami, chętnie pooglądam, a moje habanero też się ociąga - ten typ tak ma
początek offtopa
Pomidorek
Przykro mi, że tak to odbierasz, nie uważam żebym odpowiedział Ci w chamski sposób, ale skoro już poczułeś się urażony i dotknięty moją wypowiedzią - przyjmij moje przeprosiny
koniec offtopa
Zależy co chcesz osiągnąć i co z nimi zrobić, bo oczywiście że możesz hodować je do 'końca' i NIE te pojemniki nie są za małePomidek pisze: ....
Chciałem je hodować w tych pojemnikach już do końca - chyba nie są za małe (1L - 2L)??
...
Może ktoś sie pochwali zdjęciami, chętnie pooglądam, a moje habanero też się ociąga - ten typ tak ma
Moje docelowe doniczki.
I największe papryczki:
Doniczki mają średnicę 25 i 29 cm.
A Habanero zupełnie inaczej rośnie zauważyłam. Jest z natury krępe i szerokie.I nie rośnie wzwyż tak szybko.
I największe papryczki:
Doniczki mają średnicę 25 i 29 cm.
A Habanero zupełnie inaczej rośnie zauważyłam. Jest z natury krępe i szerokie.I nie rośnie wzwyż tak szybko.
Pomorze...klimat łagodniejszy .
sachel
No właśnie bardziej jak atak to brzmiało niż rada. Ale spoko:) przeprosiny przyjęte
habanero wcinacie na surowo?? u mnie to cayenki i siberian chyba najmocniejsze.
Piri Piri wysiałem z słoiczka z Lidla chyba ale nic z nich nie będzie - dziś odgarnąłem ziemie i ani widu kiełków a już 3 tyg siedzą.
Cyklon mi kwitnąć zaczyna reszta dopiero zalążki kwiatków.
No właśnie bardziej jak atak to brzmiało niż rada. Ale spoko:) przeprosiny przyjęte
habanero wcinacie na surowo?? u mnie to cayenki i siberian chyba najmocniejsze.
Piri Piri wysiałem z słoiczka z Lidla chyba ale nic z nich nie będzie - dziś odgarnąłem ziemie i ani widu kiełków a już 3 tyg siedzą.
Cyklon mi kwitnąć zaczyna reszta dopiero zalążki kwiatków.
- sachel
- 100p
Racja, a co do selekcji to jest to tylko i wyłącznie selekcja do sesji zdjęciowych odpowiednich egzemplarzy, chwytliwa nazwa, marketing robi swoje i już się sprzedaje
Aimee
Ładne roślinki, tylko nie wiem czy bym już je ładował do docelowych i przynajmniej jedna bym 'ogłowił' Ciekaw jestem jakie miały korzenie przed wsadzeniem, prawie nikt nie pokazuje a szkoda
Aimee
Ładne roślinki, tylko nie wiem czy bym już je ładował do docelowych i przynajmniej jedna bym 'ogłowił' Ciekaw jestem jakie miały korzenie przed wsadzeniem, prawie nikt nie pokazuje a szkoda
sachel a moje dziecinki z tych ostrzejszych to: Trinidad Scorpion Morogua Yellow, Hebenerki Red, Mustard, big Sun, White i jeszcze kilka a reszta to już mnie ostre ( tabasco, meduza, marbles, Jamaikan hot Yellow, Filius blue, Cayenne red i yellow) I kilka łagodnych papryk. W weekend jak będę miał czas to wstawię zdjęcia W przezimowanym Tabasco już pomału zaczynają przebarwiać się owoce. Piękne drzewko i ogromną ilością papryk Teraz tylko więcej słoneczka i ruszą jak z kopyta
Pozdrawiam Sudzio ;)
Białe i obrosły już całą doniczkę produkcyjną-tę małą.sachel pisze: Aimee Ciekaw jestem jakie miały korzenie przed wsadzeniem, prawie nikt nie pokazuje a szkoda
Obrywam pierwszy kwiat. Przyciąłbyś całą roślinkę?
Pomorze...klimat łagodniejszy .
- sachel
- 100p
Tak, przyciął bym np. tą sztukę najbardziej na lewo nad 2 para liści - myślę, że byś nie pożałowała tego pod koniec sezonu
Wiem, że serce się kraje obcinać dużą część malucha, ale sam planuje tak zrobić, choć mam mniejszych podopiecznych niż Ty
Pozdrawiam
Wiem, że serce się kraje obcinać dużą część malucha, ale sam planuje tak zrobić, choć mam mniejszych podopiecznych niż Ty
Pozdrawiam
Czy warto jest ogławiać roślinę, jeżeli puszcza boczne pędy sama z siebie?
Tak obecnie wyglądają moje papryczki:
Na środku Jalapeno Red, a reszta to NN.
Przydałoby się już przesadzanie, ale poczekam jeszcze ze 2 tygodnie i pójdą do pojemników docelowych.
Ozdobne Mirasol Yellow i Mirasol Red:
Ich ogławiać nie będę, bo są małe, krępe i mają całą masę pędów bocznych.
Reszta papryczek, w tym Piri-Piri, Bird's Eye i NN:
Część została trochę przypalona przez słonko.
Większość z nich zabiera się już za kwitnienie, ale pączki obrywam. Kiedy mogę dać im spokojnie zakwitnąć?
Tak obecnie wyglądają moje papryczki:
Na środku Jalapeno Red, a reszta to NN.
Przydałoby się już przesadzanie, ale poczekam jeszcze ze 2 tygodnie i pójdą do pojemników docelowych.
Ozdobne Mirasol Yellow i Mirasol Red:
Ich ogławiać nie będę, bo są małe, krępe i mają całą masę pędów bocznych.
Reszta papryczek, w tym Piri-Piri, Bird's Eye i NN:
Część została trochę przypalona przez słonko.
Większość z nich zabiera się już za kwitnienie, ale pączki obrywam. Kiedy mogę dać im spokojnie zakwitnąć?
Moje storczyki ------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=21813" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
- MARIOooZIOOM
- 100p
- Od: 25 lut 2014, o 17:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nesuniaaa u mnie kwitną zawsze jak już mają kształt Y