Ogródek Robaczka cz.13

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Robaczka cz.13

Post »

Kasiu, kolorowo i zjawiskowo u Ciebie, te łany tulipanów są niesamowite, moje choć w mniejszej ilości dopiero za kilka dni pokażą swe piękno, podobnie jak tawuła Grefsheim i inne, w sumie to mogłyby teraz jeszcze kilka dni wytrzymać :;230 , to na święta byłoby znaczniej kolorowo. Wczoraj mój M zauważył na wisterii kilka innych dużo większych pączków nie jestem pewna czy to kwiatowe czy być może pospieszyło się kilka liściowych, ale mam maleńką nadzieję, cieszyłabym się gdybym mogła zobaczyć choć jeden jej kwiatuszek. Twój Grahamek ;:oj
Awatar użytkownika
julieta
100p
100p
Od: 28 paź 2010, o 00:03

Post »

:heja ;:50 ;:138 Jest ! Jest! A nawet są ! Pierwsze różane pączki. I to wcale nie na wyrywnej Eglantyne, ale na Maigold.
To może się najpierw przywitam ;:131 Dobry wieczór Kasiek :wit
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witajcie!
Dzisiaj solidnie popadało, ogród zielenieje w oczach ;:173 Planowałam drobne plewienie bo mlecze mi zakwitły na ścieżce :lol: a;e skończyło się na rutynowym obchodzie. Zapach ogrodu po deszczu działa na wszystkie zmysły ;:170
Róże mają coraz ładniej wybarwione przyrosty, tylko patrzeć jak się masowo zapączkują ;:138

Po deszczu wyszło słonko, więc wybrałam się na spacer z aparatem. Nie znudziło Wam się jeszcze? ;:131

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wciąż królują tulipany i codziennie pojawiają się kolejne!

ObrazekObrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To jeden z moich ulubieńców - Yellow Crown

Obrazek

Judaszowiec

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Chciałam uchwycić promienie słońca połyskujące wśród soczystej zieleni zroszonych roślin?nie wyszło tak, jakbym chciała, ale?czujecie klimat? :D

Obrazek

Obrazek
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję za pączek róży ;:196 Żeby Cię rozśmieszyć, pokażę jutro, w jakim stadium znajdują się moje najwyrywniejsze róże ;:306 Generalnie nie jest źle, ale zrobię zdjęcia i zobaczysz sobie sama.
Padało, grad przez chwilę też leciał, a teraz się rozpogodziło=temperatura spadła. Wczoraj słyszałam żabi koncert, dziś cisza. Zmarzły i się schowały.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p
Od: 4 maja 2013, o 22:46

Post »

Jak wszystko pięknie "umyte" deszczem.. Już dawno zauważyłam, że mogę w trawnik ładować wodę szlauchem, a i tak efekt sto razy lepszy, gdy deszcz popada chwilę.. Inna "jakość wody".. Bujną masz wiosnę, i taką radośnie kolorową.. Ja dopiero od niedawna zaczęłam na nowo odkrywać zalety wiosennych cebulowych kwiatów i widzę, że mam jeszcze sporo do nadrobienia ;:65
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martuś, udało się dzisiaj dotrzeć na działeczkę? U nas mocno padało, ogród wreszcie solidnie podlany ;:215
Ewa-Gajowa, witaj! Bardzo mi miło, że odnalazłaś drogę do mojego ogródka ;:196 Sama mam rosnące zaległości w Waszych ogrodach, więc tym bardziej mi miło, że znalazłaś czas na odwiedziny. Pozdrawiam serdecznie!
Sweety, trzy stówy za 130 cm glicynię to dużo. W Niemczech takie kosztowały ok. 30 euro. Myślę, że po kwitnieniu będzie do wzięcia za pół ceny. Warto się wtedy skusić, bo glicynia, którą kupisz powinna zakwitnąć w kolejnym roku ;:108
Aniu, widziałam Stellaty w kilku centrach ogrodniczych..moją kupowałam w szkółce przy Kórnickim Arboretum.
Moje róże też dostały nawóz i widać jak ruszyły po deszczach! Sezon różany chyba zacznie się nam w maju ;:oj Pozdrawiam serdecznie!

Dla Ciebie - James Galway

Obrazek

Dorotko, witaj! Z tych samych względów zostawiam moje ostatnie tawuły..zawsze można je nieco przystrzyc ;-))
Mszyce widziałam już na kilku różach, ale podjerzewam że gdybym się mocniej przyjrzała zobaczę i na innych.. ;:224 Opryskujesz czy zbierasz ro dziadostwo? Staram się unikać ostrej chemii póki można?Generalnie mszyce mam sporadycznie i tylko na wysokich różach, w sezonie lawenda chroni niższe partie rabaty i mszyc nigdy tam nie widziałam.
Deszczyk potrafi zdziałać cuda! Będzie nam wszystko rosło teraz jak na drożdżach! Buziaki ;:196

To jeszcze kilka tulipanków dla miłych gości ;:4

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Ogród skąpany deszczem w promieniach słońca to widok który zachwyca.
Refleksy w kroplach wody dają niesamowity efekt.
Nasze róże jak widzę idą łeb w łeb....... :uszy
Oj będzie się niedługo działo o ile aura nie spłata nam niemiłej niespodzianki.
Tulipany miodzio. ;:224
Grażyna.
kogro-linki
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43

Post »

hehe no chciałam iść na działkę, ba nawet się rano rozpędziłam i guzik..........kajaka jeszcze nie mam ;:223
a potem już było tylko gorzej.......jeden facet w samochodzie stwierdził, że chyba za mało jestem mokra ja i parasol to mi urządził mały prysznic...... :twisted: i świeżo prane spodnie z powrotem do pralki zaś buty....do suszenia ;:223
na działkę pójdę albo w piątek albo w weekend dopiero :roll:

ale fakt, że ogród świeżo po deszczu i jak słonko na jego świeci ma w sobie coś magicznego ;:170
u Ciebie, Kasiu to widać......jak z bajki ;:167 ;:168
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Kasiu, zachwycają te Twoje tulipany ;:303 Masz ich tysiące ;:173 ;:215
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagi, witaj ;:196 Dobrze, że jesteś?zmartwiła mnie Twoja długa nieobecność..cieszę się, że wracasz do formy, brakowało mi Ciebie ;:168 Na pogodę nie narzekam, bo deszcz się przyda, a jak sobie przypomnę ubiegłoroczny początek kwietnia to dostaję zimnych dreszczy... Narzekanie na tegoroczną pogodę to bluźnierstwo :wink:
Pęcherznice faktycznie zajmują sporo miejsca, ale jako rośliny żywopłotowe są nieocenione, więc na razie zostawiam je w spokoju, choć tnę dosyć mocno co roku. Poza tym rosną w większości w miejscu, gdzie nic innego nie da rady. Od strony zachodniej mam jeszcze 4 sztuki i jak sąsiedzi dorobią się ogrodu z prawdziwego zdarzenia i zasłonią mi tą stronę ogrodzenia to zastanowię się nad wymianą. Dziękuję za ciepłe słowa i odwiedziny, nie znikaj proszę ;:196
Dla Ciebie, moja tawułowa kaskada:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miłka, gdzie takie fajne widoki? Sama chętnie objerzę :lol: A tymczasem, czekam na kwiatowy parasol u siebie ;:65
Dzisiejesza porcja pączków:

Obrazek

Obrazek

April, cebulice łatwo się sieją, więc wystarczy trochę cierpliwości ;:196 Będzie cudnie, już to widzę ;:170

Małgosiu, dla Ciebie moja serduszka. Glicynię obejrzę, udało się zrobić zdjęcia?

Obrazek

Madziu, dziękuję! Migdałek wygląda oszałamiająco właśnie teraz. Potem to zwykłe drzewko, więc pewnie dlatego nie zwróciłaś na nie uwagi, nie wygląda jakoś szczególnie atrakcyjnie. Ale wiosną to przepiękna ozdoba ogrodu ;:170

Obrazek

Aniu, witaj! Wiosna w tym roku rekompensuje nam ubiegłoroczne spóźnienie ;-)) Wszystko zaczyna kwitnąć bardzo szybko, mamy ok. 3 -4 tyg wyprzedzenia w stosunku do ubiegłego roku ;:oj Bardzo lubię tę porę roku, więc niech trwa jak najdłużej! Pozdrawiam serdecznie :wit
Witaj Patrycjo! Miło mi, że do ogrodu wciąż trafiają nowi goście ;:138 Dziękuję za odwiedziny, ciepłe słowa i zapraszam serdecznie do wspólnej celebracji wiosny :wit
Na powitanie, tulipanek 'Yellow Crown'

Obrazek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Ilekroć jestem u Ciebie zachwycam się ogrodem jako całością, przenikającymi się kompozycjami oraz aranżacjami tarasowymi....bajkowy, zaczarowany świat z właścicielką czarodziejką ;:196
Tawuła cudowna ;:167
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wando, dziękuję za info. Staram się je regularnie ciąć, ale zależy mi też na gęstym żywopłocie bo sąsiedzi dopiero będą zakładać ogród. Może kiedyś uda mi się je zamienić?np. na szpaler grabów, który mi się marzy ;:170
Grażynko, gęsiówkę masz zaklepaną ;:196 Zobacz jak pięknie rośnie hosta od Ciebie:

Obrazek

Elfy mam, Ania też. Zaraz wyśę info na PW :wit
Kwitnące magnolie teraz czarują w wielu ogrodach, np. u naszej forumowej Jagódki ;:170 Wybieram się w krótce do arboretum w Kórniku, ależ się szykuje spektakl ;:oj
Ilonko, koniecznie pokaż zdjęcia tej glicynii, ocenimy pączki :uszy Tulipanów posadziłam całe mnóstwo, kilkaset tylko w zeszłym roku, w grudniu :wink: Fajnie, że zakwitają stopniowo?dzięki temu mamy pokaz kwiatowy od marca, który pewnie potrwa do maja ;:138
Juliet, super wieści! Przyślij zdjęcia koniecznie ;:196 Ale czad będzie w tym roku ;:172
Zobacz jaką papryczkę chilli M sobie złowił u Niemców :lol: Szybko mu wyrosła, nie?

Obrazek

Obrazek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewa, czekam w taki razie na fotki ;:65
U mnie obyło się bez gradu, ale deszczu było całkiem sporo..zieleń nabiera magicznej głębi ;:170
Louis Odier

Obrazek

Monia, nasz trawnik też nieco odżył, choć wymaga jeszcze pracy i dosiewek..ale deszcz zbawienny.
Cebulowe to dla mnie nieodłączny element wiosny, uwielbiam je sadzić, komponować kolorystycznie i fotografować gdy wreszcie zakwitają! Cała radość i kwintesencja wiosny ;:138
Nawet drobne szafirki zachwycają intensywnością koloru, nie wyobrażam sobie bez nich wiosennego ogrodu!

Obrazek

Grażynko, krople deszczu wyglądają jak połyskujące w słońcu diamenty?.w tym roku posadziłam szpaler przywrotników, już teraz zachwycają zroszone deszczem...

Obrazek

Obrazek

Pogoda jak na razie jest naszym sprzymierzeńcem, oby tak dalej ;:215

Martuś, tak właśnie myślałam?musisz poczekać kilka dni ;:168 Ogród po deszczu jest magiczny, to prawda?nawet gdy jeszcze niewiele roślin widać w całej okazałości, można się zachwycić kolorem zieleni ;:131

Obrazek

Monia, co roku dosadzam tulipany, bo nie wykopuję, więc liczę się z tym, że część się wynaturzy i będę musiała wyrzucić. W ubiegłym roku posadziłam całkiem sporo?., skończyłam sadzić tydzień przed świętami :lol:
Agnieszko, dziękuję za przesympatyczny wpis ;:196 Wiem, że lubisz biel?.tawuła przepięknie kwitnie wiosną, warto ją zaprosić do siebie. Może się skusisz? ;:131 Miłego wieczoru!
*moje wątki*
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”