Kawon ( arbuz ) - część 4
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kawon ( arbuz ) - część 4
Tak popatrzyłam po moich zeszłorocznych nasionach i Rosario ma takie średniobrązowe nie tyle w cętki co raczej ciemniejsze smugi w porach skorupki. Natomiast Złoto Wolicy to kolor średniej kawy z mlekiem, a przy czubku gdzie będzie wychodzić kiełek czarna obwódka.
Cóż, pesymista z ciebie Ja w tamtym roku miałem wysianych coś około 150, przetrwało 80, lecz powodem nieprzetrwania części była moja niewiedza na temat uprawy arbuzów i nie zahartowanie rozsady. Z 80 sadzonek miałem jakieś 200 sztuk owocówZelazo26 pisze:Z 200 zostanie 20, arbuzy są kapryśne, za bardzo nawodni, za głęboko zasieje, przesadzi w złym czasie, zmarzną na dworze, wybierze najbardziej wymagającą odmianę i może do przymrozków będzie 5 sztuk owoców z których może 2 tylko dojrzeje. Może jak tu się znajdzie to dowie się jak jest i ochłonie trochę. Taktycznie to zrobił bo jak by miał tylko 20 sztuk to do gruntu mogłaby żadna sadzonka nie doczekać
Viola kiedy sadziłaś, że juz masz takie duże sztuki?
A jak przygotować arbuzy to pogody na dworze. Mój ma już 2 właściwe listki i czy zaczać go wynosić na dwór.
- Viola K
- Od: 14 mar 2013, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Możesz wynosić spokojnie ,tylko nie stawiaj ich na wietrze ...schwimmen pisze:..
to tak jak ja;) a moje dwa najdorodniejsze arbuzy od 3 dni są już w gruncie pod tunelem foliowym na próbę i mają się dobrze
- Viola K
Sebans-
i tak ma być :)ja też eksperymentuję z roślinami trochę tak ,trochę tak i obserwuję . Od wczoraj wszystko -w tym arbuzy w szklarni ale nieogrzewanej i jest bardzo dobrze nic się nikomu nie dzieje ... a ja mam trochę lżej bo na prawdę mam duużo do noszenia .
i tak ma być :)ja też eksperymentuję z roślinami trochę tak ,trochę tak i obserwuję . Od wczoraj wszystko -w tym arbuzy w szklarni ale nieogrzewanej i jest bardzo dobrze nic się nikomu nie dzieje ... a ja mam trochę lżej bo na prawdę mam duużo do noszenia .
Jak patrzę na pola i widzę, że rzepak zaczyna kwitnąć to chętnie bym już wszystkie przesadził:D
- Viola K
Viola K pisze:Sebens-
u mnie arbuzy wrastały 100% 70% 50% 30% w zależności od roku i ile lat miały nasiona i czasu kiedy się je wysiewało, dopiero teraz zamówiłem nasiona na internecie, ponieważ słabo u mnie z czymś takim na osiedlu, kiedyś mieli i jeszcze kupiłem arbuza mam z niego 10 nasion, całkiem fajny jest mały owoc, jest bardziej orzeźwiający niż sugar baby trochę inaczej smakuje, inna słodycz, może mam gdzieś jego sklepową nazwę. mały owoc i małe nasiona mogą skutkowa że będzie dużo dojrzałych owoców.Alyaa pisze:200 krzaków to pewnie i na sprzedaż. U mnie też tak sprzedają przy drogach na straganach.
Zelazo26 u nas arbuzy pod chmurką dojrzewają jak się o nie dba. Pierwsze, o których słyszałam to było lata temu (jeszcze do liceum albo podstawówki chodziłam) to już moje kuzynostwo je sadziło (a mają krótszy okres wegetacyjny niż u mnie na południu).
Moje arbuzy dzisiaj wyszły z ziemi. Zrobiłam im miejsce już na oknie w ciepłym pokoju, a papryki przesiedliłam do chłodniejszego
- Prazyn
- 200p
- Od: 30 lip 2012, o 16:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
ja w tym roku oszczędnie Nie mam czasu na ogród. Wysiałem Rosario F1 i F2, Złoto Wolicy F2 i Sugar Baby F1 oraz jakąś odmiane, prawdopodobnie Sugar Baby ale F2. Wszystko dałem do duuużych donic( tak na oko 2/3 litry),. Ciekawe czy zarosną całą ziemie w tych doniczkach. Moge mieć problem z wysadzeniem do gruntu w maju
Karol
- Viola K
Nie przejmuj się ,będziesz miał arbuzy w doniczkach tak miała moja znajoma , urósł jej arbuz w donicyPrazyn pisze:ja w tym roku oszczędnie Nie mam czasu na ogród. Wysiałem Rosario F1 i F2, Złoto Wolicy F2 i Sugar Baby F1 oraz jakąś odmiane, prawdopodobnie Sugar Baby ale F2. Wszystko dałem do duuużych donic( tak na oko 2/3 litry),. Ciekawe czy zarosną całą ziemie w tych doniczkach. Moge mieć problem z wysadzeniem do gruntu w maju