Lubródek

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Rudominka
200p
200p
Od: 9 wrz 2010, o 21:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Lubródek

Post »

Śliczna ta brunnera, zamówiłam sobie sadzonkę, w przyszłym tygodniu już będzie u mnie :)
Awatar użytkownika
malmagna
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 mar 2014, o 19:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Parę nowości z Lubródka. Na pierwszy rzut mój nowy nabytek - ciemiernik.

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
malmagna
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Kontakt:

Post »

Cisza a tu tyle się dzieje. Prace ogródkowe ruszyły - sadzenie , przesadzanie , pielenie, kupowanie - chyba dlatego tu taka cisza :)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Rudominka
200p
200p

Post »

Dzieje się w ogrodach, to na forum mniej czasu zostaje :) A jak teraz popadało, to tyle pielenia będzie, że już w ogóle strach myśleć :)
Świetne ujęcie biedronki na hiacyncie ;:138 , zresztą, Ty zawsze robisz super zdjęcia :)
Jeszcze trochę, a skuszę się na migdałka...
Awatar użytkownika
malmagna
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Kontakt:

Post »

Aniu Rudominko, brunnera dotarła? Moja już obsypana kwiatkami. Tak się cieszyłam, że mam wszystko popielone, uporządkowane a tu chwasty i niechciana na rabatkach trawa rosną jak szalone! Ale przynajmniej i coś innego rośnie :)
Aniu specjalnie dla Ciebie:

Obrazek
Awatar użytkownika
malmagna
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Kontakt:

Post »

Na razie przedstawiam zdjęcia konkretnych roślinek, które zawsze wyglądają uroczo. Ogólnie jest łysawo ciągle, ale powoli zagęszcza się. Jak mi się w tym roku zagęści to nie opanuję sytuacji. Niestety cierpię na chorobę wielu tutejszych "ogrodników", chcę jak najwięcej na jak najmniejszej przestrzeni. Profesjonalista ogrodnik popukałby się w czoło ;:124 Przestrzeni za wiele nie mam, owszem mogę zagarniać trawę, co do tej pory czyniłam regularnie, ale znów wymaga to przesadzania tych roślinek z przodu, przesunięcia obrzeża... Kusi, nie powiem, ale i tak przy tej powierzchni jest co robić.
Moje łysawe rabatki :
Od północy
Obrazek Obrazek
Od wschodu
ObrazekObrazek
Od południa
Obrazek
Od zachodu
Obrazek
ObrazekObrazek
Przy domu
Obrazek
Awatar użytkownika
patusia336
1000p
1000p
Od: 31 sty 2011, o 19:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pięknie , rabatki łysawe, bo to taka pora, że wszystko małymi krokami będzie się pojawiać. U mnie też łysawo, ale kwestia czasu ;:215
Awatar użytkownika
Aga1504
200p
200p
Od: 2 lut 2013, o 15:51

Post »

Witaj Gosiu ;:7
Powiem Ci że jak zaglądłam na Twoją pierwszą stronę to mnie zatkało. Wciągu roku taka odmiana ;:oj ;:oj ;:oj
Przeglądając kolejne zajęcia utwierdziłam się tylko że żaden z ciebie amator,ponieważ ktoś posiadający tak śliczny ogród musi mieć "czuja", który jest o wiele ważniejszy od wiedzy książkowej. Życzę kolejnych sukcesów ;:215

Ps.moim zdaniem wcale nie jest łysawo - jest pięknie zielono a za chwilę będzie przepięknie kolorowo :tan
Pozdrawiam Agnieszka*
Mój mały kawałek ziemi:-D
Awatar użytkownika
malmagna
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Kontakt:

Post »

Drogie Ogrodniczki, sama nie wiem jak ja to zrobiłam :), dziękuję za docenienie mojej pracy. Jak wszystko trochę podrośnie i coś będzie kwitło pokażę zdjęcia historyczne i dzisiejsze. Bardzo lubię oglądać takie metamorfozy u innych. Ciągle szukam inspiracji, chociaż nie mam już gdzie ich zrealizować, jakieś małe najwyżej.
Jednak pomarzło mi kilka roślinek m.in. kilka kolorowych liliowców, niepotrzebnie sadziłam jesienią, gaury i mój ukochany kwiatek o którego wcześniej pytałam. Właśnie ponawiam pytanie , dalej nie wiem co to jest, takiego maczka nie znalazłam , wg mnie to nie maczek , przynajmniej z tych co poszukałam.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
MariaWy
1000p
1000p
Od: 3 lip 2011, o 22:12

Post »

Gosiu ja tu nie widzę ;:185 łysych rabatek widzę ;:oj piękny ogród i śliczne rabatki ;:138 a za chwilę się tak wypełnią że palca nie wciśniesz. ;:7 ;:7
Awatar użytkownika
Rudominka
200p
200p

Post »

Rabatki są bardzo ładne i wcale nie łyse...
A brunera dotarła, ale bardzo wymęczona - mam nadzieję, że się zbierze i w przyszłym roku też będę mogła pokazać takie ładne zdjęcia.
Czy ten twój tajemniczy kwiatek to nie był zawilec jakiś?
Awatar użytkownika
malmagna
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Kontakt:

Post »

Wiecie, już jest lepiej. Po tych wiosennych deszczach tak soczyście zielono.
Aniu, brunera jeszcze w tym roku odżyje, wprawdzie kwiatków już nie będzie miała, ale liście ma równie dekoracyjne. Ja dostałam maleńką sadzonkę i w pierwszym roku już solidnie urosła.
A ten tajemniczy kwiatek to nie jaskier. Kwitnie w lipcu/sierpniu, ma trochę "makową" łodyżkę i pąki , listki nie wiem do czego porównać, ale po przekwitnięciu to na pewno nie przypominają makówek, raczej właśnie anemony. Z kolei anemony zupełnie inaczej wyrastają. No kurczę nie wiem co to jest. Napisałam nawet do tego sklepu ogrodniczego, w którym zamawiałam roślinki, wysłałam im zdjęcia i prosiłam o identyfikację. Też nie wiedzą. Ten kwiatek moim zdaniem był kupiony jako dziewanna filetowa. Dziewanna nie wyrosła a wyrosło takie coś, dziczka jakaś? Ale urocza, nieprawdaż? W marcu coś tam się jeszcze zieleniło, ale teraz nic kompletnie, zmarzła, albo uschła.

Teraz to co spędza mi sen z oczu to moja TRAWA. Pomóżcie mi ja doprowadzić do stanu zadowalającego. Macie jakieś sposoby? Teren zrobił się nierówny, jak się chodzi to czuć te pagórki i doliny, z daleka oczywiście nie widać. Nie wiem czemu tak się porobiło. Do tego są łyse placki. W zeszłym roku kopane były rowy pod kable i mimo dosiania ciągle widac różnicę. Zdradźcie mi sposób na piękną trawę, proszę ;:173
Awatar użytkownika
Rudominka
200p
200p

Post »

Na nierówny teren to wałowanie jak ziemia jest mocno wilgotna - czyli np jak się skończą te opady. Do tego wertykulacja i nawożenie. Trawa w miejscach po kablach powinna w tym roku się już wyrównać - u nas co roku po basenie jest wielka łysa plama, która od września zanika i za parę tygodni nie będzie po niej śladu. A te łyse placki to nie jest szkodnik jakiś albo choroba? Przyjrzyj się uważnie.
A co do nn - kuklik patrzyłaś? Zobacz Geum Flames of passion - co prawda tamten jest ciemniejszy, ale poza tym wyglądają bardzo podobnie (tylko patrz na zagranicznych stronach, u nas prawie go nie ma)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”