Fungicydy nowej generacji-octan wapnia cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Heliot
100p
100p
Od: 14 kwie 2013, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Fungicydy nowej generacji- octan wapnia

Post »

Nie doprecyzowałem drugiego pytania xD.W drugim pytaniu chodziło o to czy ocet który został po raz pierwszy otwarty, trzymany w zamkniętej butelce po jakimś czasie zmieni swoje właściwości?
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie zmieni się zawartość kwasu octowego
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

Jakoś bardzo kredowo się zrobiło w tym wątku. Wszyscy testują kredę.
To może ja pokażę pomidory.
Nie wytrzymałam i pierwszego kwietna pomidory wsadziłam do skrzynek. Pierwszy tydzień stały bez okrycia. Od tygodnia bardzo się ochłodziło. Osłoniłam je agrowłókniną. Opryskałam OW zaraz po wsadzeniu do skrzyń.
Obrazek Obrazek
Dla porównania, takie wsadzałam.
Obrazek

Jak widać zimno im za bardzo nie przeszkadza. Następny oprysk zrobię jak się troszkę ociepli, myślę że dopiero po niedzieli.
Awatar użytkownika
chmielu11
200p
200p
Od: 21 lip 2013, o 22:49

Post »

Napiszcie proszę gdzie kupiliście kredę u mnie w okolicy nigdzie nie mogę dostać Bielsko-Biała, a jak proszę sprzedawcę w 3 sklepach o załatwienie kredy to wywalają oczy jakbym był kosmitą ;:oj że kredy już sie nie używa co za buraki ;:223
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Naprawdę macie tyle wolnego czasu, żeby zwiedzać wszystkie markety w okolicy...? ;:224

Wystarczy poczytać wątek, już wrzucałem linki, ja miałem kredę z pozostałości po odkwaszaniu wina, 6 zł za 200g (z wysyłką coś ok. 15 zł), to wystarczy na ok. 77 litrów oprysku (130g na 1l zawiesiny, 100ml tej zawiesiny na 5l oprysku), łatwo wypalić paliwa za większą kasę jeżdżąc po sklepach, pomijam zmarnowany czas.

Co ważne - w winie ta kreda ma zrobić dokładnie to samo co w OW - zneutralizować kwas - zatem spora szansa, że będzie czysta jak "narkotyki dla bosa mafii sycylijskiej"...

http://www.eurowin.pl/pl/p/Weglan-wapnia-200g/217

A przedstawiona przeze mnie opcja to jedna z wielu jakie pojawiły się w wątku.
Pozdrawiam,
Tomek
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Za te 15zł można również mieć dostarczony do domu gotowy związek chemiczny,czysty,
a porcja wystarczy na 50 do 100 litrów.Zaskakujące,z jaką pracowitością,szukają ludzie
tej kredy,kiedy wszystko w zasięgu ręki,jajka w lodówce,gotowa substancja,w klawiaturze.
Opryskałem octanem wapnia róże,miałem pierwsze wrażenie,że stan liści po zimie poprawił się,
teraz nie jestem przekonany, co do poprawy,różnic nie widzę.
babcia360
50p
50p
Od: 26 sty 2011, o 19:50

Post »

OW działa.Popryskałam lodygi hortensji drzewiastej,które były porosnięte jakimś szarym porostem.Prawie go zniszczyłam. Babcia360
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

A czemu ma nie działać ?. Na wszystkie dolegliwości na pewno nie. Działa in vitro to czemu nie w naturze ?. Przecież człowiek poczęty in vitro to też człowiek.
krystynac50
200p
200p
Od: 9 lut 2010, o 09:37

Post »

pokaże swoje pomidorki testowane OW
1 koktailówka malinowa siana 8 marca do testów wybrałam 3 równe krzaczki o podobnym pokroju żeby było widać jak rosną. obecnie mają ok 13 cm wys i były pryskane 3 x OW w odstępach tygodniowych siane do ziemi kronona do siewu a pikowane do ziemi do pikowania rozsad - uniwersalnej

Obrazek

Obrazek

pokażę wszystkie 5 krzaków 2 pryskane i 3 niepryskane 2 krzaki op lewej pryskane OW i jeden z patyczkiem niepryskany
2 krzaczki testowane OW są prawie takiej samej wielkości tylko minimalnie wyższe jak ten niepryskany z patyczkiem ale za to są gęściejsze i zieleńsze . Specjalnie wybrałam prawie identycznie wyglądające krzaczki żeby zobaczyć różnicę we wzroście .
Druga testowana odmiana OPAL ESSENCE - tutaj nie wybierałam krzaków i opryskałam 4 z ośmiu OW . Opryskane 2 x w odstępach tygodniowych
Obrazek

Obrazek
U tej odmiany też listki są nieco zieleńsze i większe . Patyczki mają zabezpieczyć krzaki przed złamaniem przy przekręcaniu skrzynek z pomidorami
Bądź jak zegar słoneczny. Odmierzaj tylko pogodne godziny
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Umawialiśmy się, że będziemy podawać rodzaj użytego octu.
krystynac50
200p
200p
Od: 9 lut 2010, o 09:37

Post »

OW zrobiony z octu winnego firmy develey . prawie miesiąc temu . Stoi w lodówce ma ładny słomkowy kolor i zapach .
Bądź jak zegar słoneczny. Odmierzaj tylko pogodne godziny
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Kontakt:

Post »

forumowicz, zgłaszam swój akces w testowaniu OW na pomidorach, ogórkach i papryce. Proszę o przepis dla ogórków.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Czyli dla innych warzyw, stosuje się inne stężenie OW?? Ostatni tydzień jestem nieźle zapracowany i widocznie mi ten fakt umknął :roll: :?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”