Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
gogo76p
500p
500p
Od: 23 maja 2012, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.7

Post »

Ślczne tulipany :D moje niestety jeszcze między liśćmi schowane :wit
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Super tulipany botaniczne! Zawilce też!
Tak, skalniaka nie można spuścić z oka ani na chwilę, bo zarośnie. Na szczęście z czasem każdy z nas poznaje tempo wzrostu roślin i lepiej planuje nasadzenia 8-) Ja też to przerabiałem ;:136
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Izuniu u mnie na osiedlu również rosły głogi dwuszyjkowe. Wiosną wyglądały obłędnie. Niestety to już przeszłość. Prawie wszystkie zostały wycięte. Nie wiem kto podjął tak "mądrą" decyzję :evil: . Nie zauważyłam na nich oznak chorobowych.
Twoja kolekcja tulipanków botanicznych jest urzekająca. Te maleństwa nie dość, że mają ozdobne kwiaty, to i liście. Muszę jesienią koniecznie poszukać cebulek tych cudaczków.

Co to za roślina na tym zdjęciu: http://images61.fotosik.pl/841/f8fecdba3d065c64med.jpg ?
Pozdrawiam Hala
ela z NW
50p
50p
Od: 28 sty 2014, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne wiosenne kwiatuszki. Bardzo przyjemnie się ogląda Twoje zdjęcia.
Pozdrawiam - Ela z NW
Zapraszam na: Wiejskie podwórko w siedlisku
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35

Post »

Czy pikujecie przypołudniki. Moja posiane w doniczkach są geste i już dość duże, a gdzie jeszcze do maja :(
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kocico ciekawe dlaczego źle rosną hiacynty u Ciebie...U mnie jakoś sobie radzą. Jedne lepiej inne gorzej, ale wciąż rosną. Mam ich całkiem sporo. Sama nawet nie wiem ile. Ja nawet te kupowane na przedwiośniu do domu sadzę później na działce.
Ewo u mnie z tulipanami tez bywa różnie. Niektóre tylko liście mają. Na magnolię namawiam.
Krysiu moje przypołudniki posiane, ale stoją na działce. Nie wiem kiedy wykiełkują. To taki eksperyment. W zeszłym roku ciut za późno posiałam. Róże już przycięłam ( z grubsza).
Agness dzięki! Sama wiesz, że wiosenne to mój bzik. Bratki samosiejki już wylądowały w skrzyni. Skrzynia jest całkiem spora i prawie ich nie widać ;:224
Grażynko nie wiem co to ten bidens :oops: Ale na kratce chyba coś zawieszę - póki co. Dzięki za podpowiedź.
Gosiu i Ty się doczekasz kwitnących tulipanów. U mnie jak dotąd tylko botaniczne kwitną, a one są dużo wcześniejsze.
Dzięki Jacku! Masz rację z tym skalniakiem. Na początku działalnosci ogrodniczej chcemy by rośliny jak najszybciej rosły, kwitły i było je widać. Potem już nie koniecznie, bo zaczyna brakować miejsca ;:224
Halinko głogi chyba nie przepadają za przycinaniem, a niektórzy ostro je tną by nie wyrosły na duże drzewa. Może w tym problem...Sama nie wiem...W Elblągu też jest ich sporo, ale nie wszystkie wyglądają dobrze. Może miasto im nie służy? Na tulipany botaniczne namawiam Cię serdecznie. Są bardzo wczesne i kolorowe. Ta roślina o którą pytasz to zawilec gajowy odm. " Virescens "
Elu miło, ze zaglądasz i podoba Ci się.
Gosiu moich przypołudników jeszcze nie widać, ale nigdy ich nie pikowałam. Jeśli nadal będzie tak ciepło to nie musisz chyba czekać do maja z wysadzeniem ich w ogrodzie.

Ten tydzień upłynął mi pod znakiem paczek i zakupów. Pogada była w kratkę. We wtorek wybrałam się na rynek po bratki. To był chyba tylko pretekst, bo bratki sprzedają też w kwiaciarni na mojej ulicy ;:224 I stało się...Była "moja pani" od roślinek i popłynęłam. Kupiłam 2 rodzaje zawilców, różowe szafirki, kokorycz, prymulę i coś jeszcze , żółtego ( ;:124 ,a przecież ja nie przepadam za żółtym ) - zapomniałam jak się to to nazywa. Na innym stoisku kupiłam lewizję obsypaną pąkami i na koniec 4 doniczki bratków. Żeby nie było. Kolorem przewodnim jest czerwony. Niestety na tym nie koniec mojego szaleństwa zakupowego. W Biedronce kupiłam a jakże kolejny różanecznik i dalię z kolekcji premium. Nigdy wcześniej nie widziałam wiosennej oferty z tej serii. Tylko jesienną. A z niej zawsze byłam zadowolona, więc się skusiłam. Dalia pewnie wyląduje w donicy.

Tak prezentuje się moje szaleństwo:
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

A na działce wiosna szaleje:
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Z gorszych wiadomości to są dwie: poskrzypka liliowa szaleje i na niektórych różach zauważyłam mszyce :evil:
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Zakupy mi się podobają :D Nie zauważyłam jeszcze szkodników na roślinach, ale to pewnie kwestia czasu. Albo okularów ;:306
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
elutek63
100p
100p
Od: 27 lis 2011, o 21:39

Post »

Witaj. Bratki takie same sobie sprawiłam :D . Zakupy fajniutkie masz, Muszę się wybrać na ryneczek tylko jak mam poznać ,,Twoją panią,,. Na pewno ma dużo ciekawych roślin. ;:224 .Piękną masz wiosnę, u mnie takiej jeszcze nie ma.
Pozdrawiam.Elżbieta.
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

Jeszcze nie masz wszystkich zawilców ?.Nie wiem czy tylko u mnie ale szafirek różowy słabo rozrasta się.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Ewa Twoje zakupy też mi się spodobały :D
Elu dzięki! Panią poznasz po asortymencie. Ma zupełnie inny niż reszta sprzedających.
Janku wszystkich zawilców to ja nigdy nie będę miała. Niestety. Jesienią widziałam w sprzedaży cebulki różowych szafirków, ale wydały mi się zbyt drogie. Kwitnącej roślinie jednak trudno mi było się oprzeć. Choć cena porównywalna :;230 Białe szafirki też mi się nie rozrastają, a wręcz przeciwnie. Chyba przyjdzie mi ich dokupić.

Obrazek - tak w tej chwili wygląda chryzantema zimująca w zsypie - to ta doniczka z mixem

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Izo dziś mnie coś napadło i zaczęłam zwiedzać Twój wątek.

Mam pytanie , jak zimują Ci te zawilce ? u mnie wymarzły a miałam już take ładne kępy .

Podziwiałam też Twoje chryzantemy , obłędne , kupowałaś u Jary?

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
gogo76p
500p
500p
Od: 23 maja 2012, o 18:54

Post »

piękne zakupy :D a roślinki ślicznie ci kwitną :D ja dzisiaj też popłynęłam na ryneczku i wróciłam lżejsza o kilka dych ale za to z krzewami :D
Awatar użytkownika
elutek63
100p
100p
Od: 27 lis 2011, o 21:39

Post »

Witam ,czy ten żółty zawilec to ode mnie.Wygląda na to ,że ma dwa kwiatki. Jeśli tak to ta kępka zawilcowa zawsze miała po dwa kwiatki :D
Pozdrawiam.Elżbieta.
ela z NW
50p
50p
Od: 28 sty 2014, o 21:39

Post »

Nie sposób nie zaglądać do Ciebie, zawsze coś ciekawego się tu dzieje. A zakupowo to normalnie szalejesz. Masz jeszcze w swoim ogrodzie choć skrawek zwykłego trawnika?
Pozdrawiam - Ela z NW
Zapraszam na: Wiejskie podwórko w siedlisku
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22

Post »

U Ciebie Izuniu już widzę kwitnące bergenie ? Moje dwie, a rosną w różnych częściach działki dopiero wypuszczają nowe listki. Mam pytanie, czy to, że ich liście są jakby popalone dookoła i poskręcane to jakaś choroba grzybowa czy co? Widzę u innych na zdjęciach takie sztywne zielone, co może być moim.
Pozdrawiam Krystyna
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”