Pikowanie pomidorów cz.2
- Maraga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pikowanie pomidorów cz.2
Przydałyby się zdjęcia.Tak przykładowo po każdym kubku i odmianie.I za jakieś dwa tygodnie znowu powtórzenie tych sadzonek.Mielibyśmy obraz jak rosną w tych kubkach.W którym najszybciej a w którym najwolniej.
Zrobię, zrobię
-
- 200p
- Od: 2 cze 2013, o 10:41
Nie no zdjęcie każdego kubka to przesada ale pięćdziesięciu.... no to bardziej przemawia.
Gratulować profesjonalizmu, no i czekam na dalsze relacje z uprawy pomidorka. Na pewno wiele będzie można podejrzeć i się nauczyć.
Btw powodzenia.
Gratulować profesjonalizmu, no i czekam na dalsze relacje z uprawy pomidorka. Na pewno wiele będzie można podejrzeć i się nauczyć.
Btw powodzenia.
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
sjs_wa, jak długo czekałaś na wykiełkowanie krakusa? z jakiej firmy siałaś nasiona krakusa?sjs_wa pisze:Nasiona to mniej więcej pół na pół Krakus i Bawole serce.
Ilona.
To mój pierwszy rok przygody z pomidorami, od nasionka..
woj. łódzkie
To mój pierwszy rok przygody z pomidorami, od nasionka..
woj. łódzkie
- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Właśnie skończyłam pikować na dziś. Zalatwilam 80 sztuk. Drugie tyle na jutro...
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
D3flo!
Nie chodzi o każdy kubek ze 180!
Tylko o 3 różne kubki i o 2 odmiany pomidorów.
Do tego aby pokazać wystarczą dwa zdjęcia.I tyle albo aż tyle.
Nie chodzi o każdy kubek ze 180!
Tylko o 3 różne kubki i o 2 odmiany pomidorów.
Do tego aby pokazać wystarczą dwa zdjęcia.I tyle albo aż tyle.
-
- 100p
- Od: 5 lut 2013, o 17:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Proszę o podpowiedz;dlaczego zaczyna plesniec ziemia w sadzonkach pomidorow ,papryk itd?.Gdy było słonce ziemia szybko wysychała więc podlewałam często,teraz brak słonca i moze mają moje roslinki za wilgotno .Ziemia specjalna do sadzonek.
Marianna
No nie zapisałem, ale bardzo szybko, chyba po kilku dniach. W ogóle znakomicie wykiełkowały, miałem w kuwecie gęsty las. Tak szacuję że z małej torebeczki nasion około 150 roślinek, byłem pozytywnie zaskoczony, w ubiegłym roku miałem problemy z innymi odmianami, kiełkowało coś koło 50-60% nasion. A producenta nasion niestety nie zapisałem, ale to jedna z kilku firm które sprzedają nasiona w supermarketach.ilka_ka pisze:sjs_wa, jak długo czekałaś na wykiełkowanie krakusa? z jakiej firmy siałaś nasiona krakusa?sjs_wa pisze:Nasiona to mniej więcej pół na pół Krakus i Bawole serce.
- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zdecydowanie za mokro, zruszaj palcem ziemię, możesz też dosypać na wierzchu ciut suchszej i nie podlewaj dość długo. Możesz co kilka dni grzebnąć palcem w ziemi i sprawdzić wilgotność. Też tak miałam w pudełkach z winogronami, ale potem już mi pleśń nie wróciła.miisia pisze:Proszę o podpowiedz;dlaczego zaczyna plesniec ziemia w sadzonkach pomidorow ,papryk itd?.Gdy było słonce ziemia szybko wysychała więc podlewałam często,teraz brak słonca i moze mają moje roslinki za wilgotno .Ziemia specjalna do sadzonek.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 4 kwie 2014, o 22:41
Mam pytanie odnośnie popikowanych pomidorów - czy liścienie się im uszczykuje już w fazie pikowania czy one mają same odpaść? A może nic się z nimi nie robi? - bo gdzieś tutaj już to czytałam, ale oczywiście jak trzeba to znaleźć nie mogę.
Przy pierwszym pikowaniu się ich nie usuwa, no chyba, że roślina jest bardzo wybiegnięta i trzeba ją "obniżyć".
Pozdrawiam
Adam
Adam
-
- 10p - Początkujący
- Od: 4 kwie 2014, o 22:41
Wielkie dzięki za odpowiedz.
Nie są bardzo wybiegnięte - na moje oko - porównując ze zdjęciami innych to chyba ok.
Czyli jak nie będzie potrzeby ponownego pikowania (bo chyba nie zawsze trzeba) to usuwa się je dopiero przy wsadzaniu do gruntu? Dobrze zrozumiałam???
Nie są bardzo wybiegnięte - na moje oko - porównując ze zdjęciami innych to chyba ok.
Czyli jak nie będzie potrzeby ponownego pikowania (bo chyba nie zawsze trzeba) to usuwa się je dopiero przy wsadzaniu do gruntu? Dobrze zrozumiałam???
- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
Moje sadzonki już pokazywałam. Posiałam 4 odmiany pomidorów, ale zachciało mi się jeszcze jedną.
Byłam dzisiaj w Li..i dokupiłam Herzfeuer- odmiana bardzo wczesna, smaczna, mieszaniec.Czas kiełkowania opisany na torebce 12-18 dni, wysiew od marca do kwietnia.
Ciekawa jestem co to za odmiana i czy zdjęcie grona na opakowaniu koresponduje z faktycznym wizerunkiem tego pomidorka
Jeszcze ciekawostka: piszą, że opakowanie wystarcza na wyhodowanie około 25 rośli, a w środku około 100 nasion.
Posiałam 13 sztuk w doniczce. Zaczynam obserwacje za 12 dni
Byłam dzisiaj w Li..i dokupiłam Herzfeuer- odmiana bardzo wczesna, smaczna, mieszaniec.Czas kiełkowania opisany na torebce 12-18 dni, wysiew od marca do kwietnia.
Ciekawa jestem co to za odmiana i czy zdjęcie grona na opakowaniu koresponduje z faktycznym wizerunkiem tego pomidorka
Jeszcze ciekawostka: piszą, że opakowanie wystarcza na wyhodowanie około 25 rośli, a w środku około 100 nasion.
Posiałam 13 sztuk w doniczce. Zaczynam obserwacje za 12 dni