"Kaktusowe Rozmówki..." cz.2
- Farel
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2009, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: "Kaktusowe Rozmówki..." cz.2
Przy takim zabudowanym regale należy pamiętać o jego otwieraniu codziennie, bo przy pełnym słońcu temp. szybko podskoczy i ugotujesz rośliny.
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Ja na 4tym piętrze zwykłem wystawiać rośliny już w końcu marca. I to właśnie górale z Ameryki Południowej bo teraz już w zasadzie tylko one pozostały.
Prócz parodii i notokaktusów, oczywiście.
Prócz parodii i notokaktusów, oczywiście.
- chaveiro
- Od: 26 sie 2011, o 17:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuję za odpowiedzi, w takim razie wstrzymam się jeszcze z wystawieniem tych kilkunastu/kilkudziesięciu roślinek.
Wiadomo może już coś o rozpoczęciu sezonu w Dvur Kralove ?
- Artur89
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wiadomo (16-18 maja 2014) http://www.kaktusy-dk.cz/kalendar_akci.php
Na marginesie, jeśli ktoś zmotoryzowany planuje jechać, a przeszkodą jest benzyna to można umówić się na wyjazd w grupie tj. np. w max. 4-osobowym składzie. Zawsze to taniej wychodzi a wiadomo, że w grupie to zawsze lepsza zabawa
Na marginesie, jeśli ktoś zmotoryzowany planuje jechać, a przeszkodą jest benzyna to można umówić się na wyjazd w grupie tj. np. w max. 4-osobowym składzie. Zawsze to taniej wychodzi a wiadomo, że w grupie to zawsze lepsza zabawa
maja ? powiem szczerze, że ta "května" mnie bardzo zmyliła. Na przyszłość będę wiedział...
- Artur89
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ok, został już +- miesiąc do imprezy otwarcia sezonu w Dvur Kralove Niestety mój transport nie wypalił, a już zdążyłem się nieco napalic na wyjazd. Czy ktoś się wybiera i miałby wolne miejsce w samochodzie dla niezmotoryzowanego? Proszę o kontakt tutaj lub na PW.
-
- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
Z tamtego roku zostało mi rozrobione bi,czy to wylać czy jeszcze jest dobre i można spryskać kaktusy na wiosnę i czy to zrobić teraz czy w maju,
bo widzę ,że przy wykładaniu skrzynek znowu się pojawiło te paskudztwo,częściowo są już na letnim stanowisku
bo widzę ,że przy wykładaniu skrzynek znowu się pojawiło te paskudztwo,częściowo są już na letnim stanowisku
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Obawiam się, że ta mikstura za wiele właściwości owadobójczych już nie posiada. Odnośnie terminu użycia chemii to nasłuchałem się wielu opowieści jak to nie jedna cała kolekcja padła po podlaniu roślin pierwszy raz na wiosnę wodą z dodatkiem chemii. Generalna zasada jest taka, że pierwsze podlanie zawsze należy przeprowadzić używając czystej wody.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
-
- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
Tomku dzięki,ale wiosennie po podlaniu woda,to kiedy dać chemię
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Ja osobiście to użyłbym chemii gdy roślinki napiją się wody i zaczną rosnąć. Teraz, na sucho to ja bym tylko czymś spryskał i to uważając, by słonko tego nie przypiekło.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
-
- 100p
- Od: 9 mar 2013, o 20:40
heh.... i znów się czegoś dowiedziałem i nauczyłem
Byłem przekonany... i miałem taki zamiar, by pierwsze podlanie dać z chemią No ale w takim razie już tego nie zrobię
Tomku... to przy okazji się spytam..... przez ostatnie 2 tygodnie, codziennie spryskiwałem moje roślinki - kiedy teraz normalnie je podlać?? Robić jakąś przerwę po spryskiwaniu czy nie?? Dodam że roślinki cały czas stoją w mieszkaniu na parapecie.
Byłem przekonany... i miałem taki zamiar, by pierwsze podlanie dać z chemią No ale w takim razie już tego nie zrobię
Tomku... to przy okazji się spytam..... przez ostatnie 2 tygodnie, codziennie spryskiwałem moje roślinki - kiedy teraz normalnie je podlać?? Robić jakąś przerwę po spryskiwaniu czy nie?? Dodam że roślinki cały czas stoją w mieszkaniu na parapecie.
Pozdrawiam Szymon
Kaktusy Szymona
Kaktusy Szymona
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Najlepiej płynnie przejść od spryskiwania do podlewania. Zatem spryskiwać należy coraz bardziej intensywnie, by przemoczyć część podłoża i by ta przemoczona część podłoża ze spryskania na spryskanie była coraz większa. Oczywiście im bardziej intensywne spryskanie tym rzadziej powinno być wykonane - podłoże musi między jednym a drugim zabiegiem w 100% wyschnąć. Oczywiście przerwy z suchym podłożem nie mogą być zbyt długie bo roślinki znów "zasną". Na sam koniec należy roślinki podlać. Przy okazji nie należy przesadzić z ilością wody a także warto patrzeć co dzieje się z kaktusami. Jak reagują na spryskiwanie rozpoczęciem wegetacji to z czystym sumieniem można je podlać.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek