Bananowiec - pielęgnacja, problemy w uprawie cz.1
- kaczmar005
- 200p
- Od: 17 lip 2010, o 20:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Bananowiec
Jak najbardziej jest to możliwe i o ile dobrze pamietam to ktoś na tym forum się chwalił owocującego bananem w domu
- stalewiak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 kwie 2009, o 10:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Mam sadzonki około 4 mc to sie dowiem pewnie na zimę 2014 czy zakwitnie ;)
Maniak roślin egzotycznych
- bartosz les
- Od: 24 sie 2013, o 09:02
Jak można przyspieszyć kiełkowanie bananowca?
może położyć na wilgotnej wacie?
moczyć nasiono w wodzie aż wykiełkuje? czy może są inne sposoby?
może położyć na wilgotnej wacie?
moczyć nasiono w wodzie aż wykiełkuje? czy może są inne sposoby?
Witam,
mam pewne wątpliwości co do wzrostu mojego bananowca. Na ogół wszystko jet z nim w porządku, ale pojawiły się mu nowe odrosty, które dopiero zaczynają kiełkować. Główny bananowiec nie jest zbyt duży - około 20 cm. Martwią mnie te nowe odrosty ponieważ widzę 3 małe kiełki, a oprócz nich jest jeszcze jeden odrost, który już ma pare miesięcy. Zamieszczam zdjęcia i proszę o odpowiedź czy te młode kiełki nie będą zbytnim obciążeniem dla dorosłego bananowca, co uniemożliwi mu efektywny wzrost. Może powinienem się pozbyć 2 z tych 3 nowych kiełków?
mam pewne wątpliwości co do wzrostu mojego bananowca. Na ogół wszystko jet z nim w porządku, ale pojawiły się mu nowe odrosty, które dopiero zaczynają kiełkować. Główny bananowiec nie jest zbyt duży - około 20 cm. Martwią mnie te nowe odrosty ponieważ widzę 3 małe kiełki, a oprócz nich jest jeszcze jeden odrost, który już ma pare miesięcy. Zamieszczam zdjęcia i proszę o odpowiedź czy te młode kiełki nie będą zbytnim obciążeniem dla dorosłego bananowca, co uniemożliwi mu efektywny wzrost. Może powinienem się pozbyć 2 z tych 3 nowych kiełków?
- Piotrek_85
- 50p
- Od: 24 sty 2014, o 16:40
Nie ma się czym przejmować, ten bananowiec tak ma, usuniesz te, odrosną nowe, a główny i tak sobie będzie rósł. Odrosty możesz posadzić do nowych doniczek,ale jak już podrosną trochę, czasem mają korzenie, czasem po posadzeniu same się korzenią.
Pozdrawiam, Piotrek
Właśnie jakiś tydzień temu go przesadzałem i ten największy odrost jeszcze ciężko było oddzielić i teraz się boję, że bardziej będzie karmiony ten odrost niż główny.
Powiedz mi jeszcze, co ile można przesadzać bananowca i jakie najlepiej mu kupić odżywki, czy takie dla cytrusów będą dobre?
Powiedz mi jeszcze, co ile można przesadzać bananowca i jakie najlepiej mu kupić odżywki, czy takie dla cytrusów będą dobre?
- stalewiak
- Kontakt:
Nie odcinaj młodych , młode się odcina jak mają ponad 20 cm wtedy mają swoje korzonki . Posadź go z całą bryła do np 20 l pojemnika i będzie ok . Ja nawożę substralem uniwersalnym , roztwór na 400l
- GeorgeLucas
- 200p
- Od: 4 mar 2013, o 16:43
To jest karłowy bananowiec, po co wsadzać go do 20l. pojemnika?
Na razie przesadziłem go do większej doniczki i ma dużo miejsca.
GeorgeLucas - co masz na myśli mówiąc, że to jest karłowy bananowiec? Że nie urośnie za wielki? Ile może mieć cm?
Mam go około 9 miesięcy i za wiele mi nie urósł, aczkolwiek wypuszcza systematycznie nowe liście. Póki co ma 13-14 cm. I właśnie to mnie najbardziej dziwi, że jest taki mały a już ma nowe odrosty...
Jeśli chodzi o gatunek to jest to Musa Acumulata.
GeorgeLucas - co masz na myśli mówiąc, że to jest karłowy bananowiec? Że nie urośnie za wielki? Ile może mieć cm?
Mam go około 9 miesięcy i za wiele mi nie urósł, aczkolwiek wypuszcza systematycznie nowe liście. Póki co ma 13-14 cm. I właśnie to mnie najbardziej dziwi, że jest taki mały a już ma nowe odrosty...
Jeśli chodzi o gatunek to jest to Musa Acumulata.
- stalewiak
- Kontakt:
Oski jeśli to musa acuminata to spokojnie 20 l starczy . Ten gatunek szybko daje odrosty bo nie rosnie większy jak 150 cm czasem ciut wiecej
No to dobrze, bo większy mi nie jest potrzebny z racji tego że mieszkam w bloku.
Rozwiej jeszcze do końca moje wątpliwości, bo wszyscy zawsze piszą acuminata, a ja mam czarno na białym napisane musa acumunata, na etykiecie która była załączona do sadzonki. Czy to jest to samo tylko w różnej formie, czy jednak jeszcze jakaś inna odmiana bananowca? Google też mnie poprawia na acuminata, więc zakładam że to to samo. :P
Rozwiej jeszcze do końca moje wątpliwości, bo wszyscy zawsze piszą acuminata, a ja mam czarno na białym napisane musa acumunata, na etykiecie która była załączona do sadzonki. Czy to jest to samo tylko w różnej formie, czy jednak jeszcze jakaś inna odmiana bananowca? Google też mnie poprawia na acuminata, więc zakładam że to to samo. :P
- Piotrek_85
- 50p
- Od: 24 sty 2014, o 16:40
- stalewiak
- Kontakt:
Tak jak napisał piotrek . Najczesciej spotykana odmiana w sklepach .