Kobea i jej uprawa cz.3
Re: Kobea i jej uprawa cz.3
Poniosło mnie w tym roku z wysiewaniem i wzeszlo mi ponad 10 sztuk a to jeszcze nie koniec .... Wysiałam pózno, mam nadzieje,że doczekam się kwiatów. Mieszkam w UK gdzie mrozy pojawiają się pózno więc jest szansa. W związku z ilością sadzonek mam pytanie czy można je sadzić w donicach ( jak duzych)?
Nie mam miejsca dla tylu roślinek a dodatkowo ziemia na moim ogrodzie to sama glina
Nie mam miejsca dla tylu roślinek a dodatkowo ziemia na moim ogrodzie to sama glina
- Tunia-mar
- 200p
- Od: 18 lut 2010, o 08:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
lucyna78
Ja swoje kobee sadzę w donicy o średnicy 25 cm i wysokości 35cm. Sadzę zwykle od 4-7 roślinek (ile mi akurat wykiełkuje). Mają się doskonale,oczywiście po połowie czerwca zaczynam podlewać z nawozem. Czytałam kiedyś że wszelkie pnącza wymagają głębokich donic bo mają bardzo rozbudowany system korzeniowy własnie "w głąb" (brzmi logicznie,żeby utrzymac wysoką roślinę). To by się zgadzało kobee sadzone w skrzynkach sąsiadkom szybko wyschły i ogólnie zmarniały.
Ja swoje kobee sadzę w donicy o średnicy 25 cm i wysokości 35cm. Sadzę zwykle od 4-7 roślinek (ile mi akurat wykiełkuje). Mają się doskonale,oczywiście po połowie czerwca zaczynam podlewać z nawozem. Czytałam kiedyś że wszelkie pnącza wymagają głębokich donic bo mają bardzo rozbudowany system korzeniowy własnie "w głąb" (brzmi logicznie,żeby utrzymac wysoką roślinę). To by się zgadzało kobee sadzone w skrzynkach sąsiadkom szybko wyschły i ogólnie zmarniały.
Kochani czym mam nawozić kobee ?? Mogę juz teraz czy dopiero do gruntu??? U mnie liscienie uschly reszta ok czy u was tez tak??
- gaura
- 500p
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Sadzonki, które były w wodzie (te z uszczykiwania) wypuściły wreszcie korzenie, więc kolekcja kobei powiększyła się
Pozdrawiam, Kasia
- stecu
- 50p
- Od: 3 lip 2008, o 13:12
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzisiaj posadziłem po x 1 swoje kobee, czy to nie za późno, trochę się zagapiłem? 4 nasionka po namoczeniu wrzuciłem do wilgotnej ziemi. Będzie z tego coś rozsądnego?
- gaura
- 500p
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
Dziękuję Jankujanek45 pisze:Gratulacje Kasiu
Ukorzeniałam te uszczykiwane sadzonki po raz pierwszy, wzorując się Twoim przykładem
Pozdrawiam, Kasia
- janek45
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 sie 2012, o 07:01
To bardzo mi miło i się ciesze że moje porady się przydają Kasiu
Czy można posadzić Kobee z Klementisami w jednej doniczy?
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja bym się bała, że kobea zagłuszy klematisa. Ale mi klematisy słabo rosną, więc może się nie znam. Kobea traci liście na dole, warto zatem posadzić coś, co zasłoni dolną część i nie jest zbyt wysokie plus ma płytkie korzenie.
- janek45
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 sie 2012, o 07:01
- -SONIA127-
- 200p
- Od: 1 lut 2013, o 19:26
Kobea fioletowa... Przesadzona już do większej doniczki,ale rośnie tak szybko że korzenie już wychodzą dołem...
Pozdrawiam Sylwia
Jak już macie giganty moim dopiero wychodzą liście właściwe