Pomidorki koktajlowe - 4 cz.

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
KASIA
200p
200p
Od: 4 cze 2005, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Pomidorki koktajlowe - 4 cz.

Post »

emilijaie pisze:
KASIA pisze:Hoga24 Bawole serce uprawia się w doniczkach 10-12 litrów ale nigdy nie za duża bo korzen sie rozwija zamiast lisci czy owocow.
Maskotkę uprawia się w 25l a bawole serce w 10l???
Co każdy człowiek to inne zdanie... Maskotka spokojnie uda się też w 10 l...Nie trzeba ogromnych rozmiarów...Czasem i 5 l wystarczy ;)... A nie napisałam że tylko w 10 a od 10 do 12 litrów i w góre...Ale wtedy korzenie korzystają zamiast rozwijać część nadziemną ;:108
Primum non nocere
Awatar użytkownika
sachel
100p
100p
Od: 14 lut 2014, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wszystko się da, ale nie zawsze jest sens, ważna kwestią jest utrzymanie odpowiedniej wilgotności przy ~ +30st w cieniu podczas lata, bez jakiegoś prostego systemu nawadniania się nie obejdzie

:wink:
Awatar użytkownika
KASIA
200p
200p
Kontakt:

Post »

Ja nigdy problemu nie miałam z utrzymaniem wilgotności ;) Rozkładałam pojemniki z wodą w okół pomidorów i ten sposób działa :D
Primum non nocere
Awatar użytkownika
noriska
100p
100p
Od: 8 mar 2012, o 15:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

KASIA pisze:
emilijaie pisze:
KASIA pisze:Co każdy człowiek to inne zdanie... Maskotka spokojnie uda się też w 10 l...Nie trzeba ogromnych rozmiarów...Czasem i 5 l wystarczy ;)... A nie napisałam że tylko w 10 a od 10 do 12 litrów i w góre...Ale wtedy korzenie korzystają zamiast rozwijać część nadziemną ;:108
Mozna i w 2 l...... Tylko po co tak meczyc pomidora i siebie? Im wieksza doniczka tym latwiej utrzymac odpowiednia wilgotnosc i nawozenie. To czysta fizyka. Im mniejsza doniczka tym wieksza tancowanie przy niej by utrzymac rownowage wodno-pokarmowa. Co do korzeni to one w kazdej doniczce beda sie rozrastaly wraz ze wzrostem pomidora. Ich wielkosc NIE zalezy od wielkosci doniczki. Idac tym tokiem myslenia pomidory w gruncie powinny miec tylko korzenie.... ;:oj
To ze cos nie tak z czescia nadziemna to nie wina doniczki i wielkosci korzenia ale nawozenie i nawadniania.
będę miala trzeci rok pomidory w doniczkach i wiem, ze im wieksza doniczka tym mniej pracy i zdrowsze i lepsze pomidory.
D3flo
200p
200p
Od: 2 cze 2013, o 10:41

Post »

Punkt dla Norwegii. ;:333
noriska pisze:Co do korzeni to one w kazdej doniczce beda sie rozrastaly wraz ze wzrostem pomidora.
Aż w końcu wyjdą z doniczki dołem albo górą.
Ileż to sie można ludziom natłuc a Ci dalej swoje. No szkoda, szkoda nawet zachodu do pomidorów jeżeli maja sie ściskać w małej doniczce. Owszem można, można robić wszystko żeby nie mieć nic. Tak tez można.
Można tez cieszyć oko jak wszystko bez większych problemów pięknie rośnie.
Przedstawiam Wszystkim moje jedno z wielu doniczkowych osiągnięć zeszłego roku.
Oto przed państwem Sława Nadrenii!!
Obrazek
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

No właśnie. Też wykoncypowałem w tym roku, że Sława Nadrenii będzie dobra do pojemników na balkon. I St. Pierre
D3flo
200p
200p
Od: 2 cze 2013, o 10:41

Post »

No muszę przyznać ze te dwie odmiany w zeszłym roku bardzo mnie pozytywnie zaskoczyły, jako uprawiane w doniczkach, no i alternatywa pomidorow koktailowych :D
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Ja wybrałem je na balkon na podstawie ich wzrostu i pokroju w gruncie. Są mało wymagające , nie wysokie a b. plenne. Jeśli będzie taka różnica w smaku jak na ubiegłorocznych moich Perłach Małopolski to mogą one zawitać na balkonie na stałe.

Intryguje mnie też Red Stuffer. W gruncie miał b. dobry smak choć pustawy w środku/ paprykowy/. Ale jak tylko będę miał na balkonie taki widok na co dzień to będę bardzo rad. :D

Obrazek
Awatar użytkownika
Hoga24
50p
50p
Od: 21 lut 2014, o 14:06

Post »

Uwielbiam zdjęcia waszych pomidorów i już żal mnie ściska, że nie zasiałam jeszcze z 10 innych odmian ;) Samo dotykanie małych sadzonek i ten ich zapach mnie powala.

Ja zdecydowałam się w tym roku na:
mix koktajlowych pomidorów - chcę je dać do donic - nie jestem pewna co mi z nich wyrośnie, ale po roślinach i liściach widać, że różności. Donice pewnie ukochany zbije 20-25 litrowe bo z waszych relacji widzę, że to najrozsądniejsze wielkości. Podobał mi się patent, który znalazłam na forum z zakopaną w korzeniach i podziurkowaną butelką, do której wlewa się wodę przez dziubek wystający nad ziemią. Próbowaliście takiego nawadniania?

maglia rosa - ziemia do rozsady była dla niego za bogata w składniki odżywcze więc nie ma specjalnie dużych wymagań
indigo rose
GIGANTESQUE
GREAT WHITE - dosyć rachityczne siewki, nie rosną zbyt oszałamiająco
STRIPED CAVERN - paprykowy
SIBERIAN - już teraz wygląda, że nie ma wielkich wymagań, nic mu nie straszne
Yellow pearshape
malinowy smaczek - malutki, niewysoki jak na razie pomidorek, ale ładnie rośnie

Już uzupełniam w myślach listę na przyszły rok o wasze ulubione gatunki. Oczywiście nie wysadzę jak w tym roku po 10 nasion z każdej odmiany bo mam ponad 100 sadzonek i jednak będę musiała je wszystkie oblecieć.
Awatar użytkownika
KASIA
200p
200p
Kontakt:

Post »

Jak forumowicz mówi że st pierre jest ok to na pewno ta odmiana.
Dzisiaj nawoże pomidory nawozem z rozpuszczonych pałeczek do roślin zielonych...
Primum non nocere
darnok
200p
200p
Od: 13 kwie 2012, o 08:23

Post »

Ja wczoraj wysiałem pomidor koralik :) Mam bardzo ciepło w pokoju,więc powinien szybko wystartować
Awatar użytkownika
Yvona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sie 2011, o 21:38

Post »

Ma ktoś zdjęcie Sweet Orange?
Czy ta odmiana ma długie międzywęźla czy mi wybiegła? :lol:
Przy tej pogodzie wszystko jest zresztą możliwe :|
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
jondi
500p
500p
Od: 3 kwie 2014, o 21:47

Post »

Mam tylko kilka odmian pomidorów, w tym tylko trzy z kupionych nasion, a reszta to sadzonki z zebranych przez siebie nasion (może być wielka niespodzianka co mi obrodzi...). na razie sadzonki ładnie rosną, ale kupione maskotki są wyjątkowo malutkie nawet o 10 razy mniejsze od pozostałych (wszystkie w jednym dniu siane,pikowane itd), rozumię że wyglądem się różnią ale czy aż tak wzrostem? Czy to normalne?
Tomi9
50p
50p
Od: 17 maja 2013, o 21:13

Post »

forumowicz
Pamiętasz może jakiej gramatury miałeś flizelinę?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Miałem i mam.

17g/m2 i 19 g/m2
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”