MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.III
- kidaa21
- 200p
- Od: 6 kwie 2012, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach. Cz. III
Matt Ronix proponowałabym Tobie raczej byś przykrył jakąś papą wokół albo czymś innym trwalszym , bo folia przez słonce i wiatr pokruszy się i poniszczy
wonski1 wszystko masz opisane od samego początku do końca forum , poczytaj troche
przeglądałam pozostałą część kokonów zaczełam je otwierać ok 40sztuk mi zostało, to jak na razie 15 pszczółek było martwych wiekszość to samce, 3 samice żyją, zobaczymy w dniu jutrzejszym jak się trzymają, ale obawiam się ze pozostałe niewygryzione w 90% bedą martwe
wonski1 wszystko masz opisane od samego początku do końca forum , poczytaj troche
przeglądałam pozostałą część kokonów zaczełam je otwierać ok 40sztuk mi zostało, to jak na razie 15 pszczółek było martwych wiekszość to samce, 3 samice żyją, zobaczymy w dniu jutrzejszym jak się trzymają, ale obawiam się ze pozostałe niewygryzione w 90% bedą martwe
:)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Masz pewność że są martwe? u mnie po jakimś czasie ożyły te które wyglądały na martwe.
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- Matt Ronix
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 2 kwie 2014, o 20:58
kida21 folia jest dosyć twarda, więc o to się nie obawiam.
Pozdrawiam Grzegorz
- Space99
- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Słuchaj bo dobrze ci radzi. Słońce (UV) zje tą folie. Tunelową ze stabilizatorem UV niszczy a tą dlaczego ma oszczędzić?Matt Ronix pisze:kida21 folia jest dosyć twarda, więc o to się nie obawiam.
A te niby martwe pszczółki z rozdłubanych kokonów to one mogą jeszcze spać... poczytajcie biologie tej pszczółki. Ona w zimie już jest przeobrażona i w stanie odrętwienia do czasu wygryzienia. więc faktycznie może byc tak jak pisze @ostatnia szansa
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
- Matt Ronix
No to jutro jadę po papę. Folię zostawić czy ściągnąć?
Pozdrawiam Grzegorz
- kidaa21
- 200p
Matt Ronix może lepiej ściągnij, bo bedzie trzymać wilgoć
Space99 no niestety w tym przypadku są martwe ze względu na to że dotykając choćby ich czułków kruszą się, "po za tym ich ciała "są sztywne ", te które jeszcze spią <choc tych jest niewiele> mają miekkie futerka , nóżki można poruszać i nie są matowe ich futerka
Space99 no niestety w tym przypadku są martwe ze względu na to że dotykając choćby ich czułków kruszą się, "po za tym ich ciała "są sztywne ", te które jeszcze spią <choc tych jest niewiele> mają miekkie futerka , nóżki można poruszać i nie są matowe ich futerka
-
- Od: 4 kwie 2010, o 20:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Jak postawisz to na tych długich nogach na deskach, to przy mocniejszym wietrze masz to na ziemi .Pomyśl o jakimś innym rozwiązaniu ustawienia i zabezpieczenia tego.Matt Ronix pisze:Efekt dzisiejszej pracy:
Budowa prosta: skrzynia owinięta folią jakąś i proste nogi. Będzie to stało na deskach.
Macie jakieś sugestie?
-
- 10p - Początkujący
- Od: 10 sie 2013, o 13:04
Rozcinanie rurek pozwala usunąć szkodniki i owady spasożytowane. To rozumiem i akceptuję, ale rozcinanie kokonów to jak grzebanie "brudnymi łapami" matce w brzuchu, przed porodem. Specjalnie użyłem drastycznego porównania, by w głowach coś zostało. Pomóc przyrodzie ratując ginący gatunek to jedno, a pchać brudnego palucha do oka to drugie. Czyta ten wątek mnóstwo ludzi, więc błędy trzeba PODKREŚLAĆ ku przestrodze.Space99 pisze: A te niby martwe pszczółki z rozdłubanych kokonów to one mogą jeszcze spać... poczytajcie biologie tej pszczółki. Ona w zimie już jest przeobrażona i w stanie odrętwienia do czasu wygryzienia. więc faktycznie może byc tak jak pisze @ostatnia szansa
- kidaa21
- 200p
gryllotalpa zgadzam sie w zupelnosci z Toba, ale np w tamtym roku czekaam bardzo dugo z kilkunastoma sztukami które pozostay zamkniete, i co sie okazalo duza wiekszosc niestety tak dlugo czekala ze juz nie byly w stanie o wlasnych silach wychodzic, tak jak i teraz te ostatnie które pozostay, czesc juz nawet w trakcie wygryzania sie , po prostu padaja, kilka mam nadgryzionych zaledwie ale jak sprawdzilam byly po 2 dniach martwe,wiec te pozostale jeśli zyja jeszcze w kokonach wyciagne.....''cesarskie ciecia''jak wiecie ratuja dzieci :P a sezon u mnie w pelni...jeśli niektorym z Was nie wyszly jeszcze moze lepiej sprawdzcie choc kilka...
- pawelp1320
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
No dzisiaj znowu złapałem 2 trzmiele ziemne i 1 kamiennika. Szukały norek, chyba bardzo chciały już założyć gniazdo, bo nawet taka pogoda jaka dzisiaj u nas byłe ich nie zniechęcała. Mam na razie tylko jedną budkę, ale jutro pojadę do Praktikera albo Juli i tam sprawdzę może coś mają. A jak nie to zamówię przez all..ro.
Pozdrawiam Paweł
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Ja wczoraj postawiłem pudełko z kokonami na dachu ulika, przygrzewające słoneczko sprawiło że szybko zaczęły wygryzać się samiczki. Zrobiłem tak bo pora już najwyższa, czereśnia rozkwita a pracować nie ma kto 

Pozdrawiam, Maciek.
- Matt Ronix
Cześć wszystkim, tak sobie dzisiaj myślę czy musi to być papa? Można obić to czym innym?
Pozdrawiam Grzegorz
-
- 100p
- Od: 13 mar 2009, o 21:59
Można czym kolwiek: deski, gumolit, blacha itp.
U mnie w niedzielę było ładnie i słonecznie to i pszczoły ładnie się wygryzały i ogolnie był spory ruch o oklicy gniazda. Teraz jest chłodno więc i aktywnosc spada