Poziomki - uprawa cz. 2
Re: Poziomki - uprawa cz. 2
Jankes - ja pikowałam 3 tyg od zasiania. Miały jeden liść właściwy. Ale niektórzy czekają na 2-3 liście właściwe. Polecam wykałaczkę jako narzędzie do pikowania.
Lyanna-czy szybko wyrosły poziomki twoim sposobem pikowania? Do ziemi na działce czy do małych doniczek Pikowałaś?
-
- 100p
- Od: 26 paź 2011, o 12:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie sądzę, żeby ktoś pikował prosto do ziemi, przecież to są maleństwa Ja w zeszłym roku pikowałam pojedynczo do kubeczków po śmietanie/serku (takie po 150-200 g), a potem już postępowałam z nimi jak z pomidorami - hartowanie na balkonie i wysadzenie po połowie maja do gruntu.
Pikowałam do jednorazowych plastikowych kubeczków 200ml i od 4 kwietnia stoją na balkonie, mają po 4-5 liści właściwych. nie rosną zbytnio, widocznie czekają na lepszą pogodę. W połowie maja posadzę na grządki. W zeszłym roku dłużej były w domu ale na początku kwietnia był śnieg.
Zeszłoroczne na działce już zaczynają kwitnąć
Zeszłoroczne na działce już zaczynają kwitnąć
To normalne, że różnie rosną Są silniejsze i słabsze roślinki. Tych maluchów możesz się pozbyć w przypadku braku miejsca.
Mam pytanie - noce mamy chłodne, a ja wystawiłam rozsadę poziomek na balkon. Czym mogę je przykryć na noc - dodam, że nie mam nic profesjonalnego typu (agrotkanina). Chodzi mi o domowe sposoby. Jakiś worek wystarczy, może kawałek polaru?
Mam pytanie - noce mamy chłodne, a ja wystawiłam rozsadę poziomek na balkon. Czym mogę je przykryć na noc - dodam, że nie mam nic profesjonalnego typu (agrotkanina). Chodzi mi o domowe sposoby. Jakiś worek wystarczy, może kawałek polaru?
Ciesz się drobiazgami, a wielkie szczęście wejdzie w twoje życie. - Ola
Nertu - wow! - to tegoroczne poziomki? Siane czy kupione sadzonki?
kupiłam gotowe sadzonki 7 kwietnia, ale były malusieńkie, tak urosły przez 9 dni
Ciesz się drobiazgami, a wielkie szczęście wejdzie w twoje życie. - Ola
-
- 100p
- Od: 26 paź 2011, o 12:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A z moich posianych 2 szt. mają liść właściwy
Moje ładnie rosną i przeżyły obniżkę temperatury w nocy. Jestem jednak ciekawa czym można okryć poziomki na balkonie w przypadku obniżenia temperatury?
Szymon poziomki tak wschodzą. U mnie część ma po 2-3 listki właściwe część dopiero maleńkie liścienie . Ładniej ( bardziej równomiernie)mi zeszła odmiana poziomki żółtej. Moje też są mikruski i nawet te przepikowane nie bardzo chcą rosnąć.
- Ruda2011
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Szymon, Lucyna jest chłodno to i nie wyciągają się
Rosnąć jak na drożdżach zaczną na miejscu docelowym
Wszędzie piszą, żeby młodziaki wysadzać do gruntu po 15 maja
Rosnąć jak na drożdżach zaczną na miejscu docelowym
dobre pytanie. Może agrowłókninę narzucić ?Hoga24 pisze:Moje ładnie rosną i przeżyły obniżkę temperatury w nocy. Jestem jednak ciekawa czym można okryć poziomki na balkonie w przypadku obniżenia temperatury?
Wszędzie piszą, żeby młodziaki wysadzać do gruntu po 15 maja