1.

2.

Notocactus tak,ale mammulosus nie.leszek2 pisze:1.Notocactus ,może to być mammulosus,ale nie jestem pewny
Tak, to na pewno rodzaj Faucaria.
Na pierwszym planie jest makabrycznie wyciągnięty z braku słonka Chamaecereus silvestrii. Ta kolumna w tle to rodzaj Mammillaria, widzę też coś na kształt zwojów muzgu, to najprawdopodobniej Hildewintera aureispina cristata. Jest też jakaś rozeta, pewnie Haworthia attenuata.maziama pisze:Bardzo proszę o identyfikację moich nowych nabytków (znajoma pozbywała się wszystkich kaktusów i im podobnych)
[...]
Crassula ovata cv. Hobbitmaziama pisze:Tu podejrzewam grubosza, ale chyba inna odmiana bo listków okrągłych nie ma...
[...]
Zbliżenie...
[...]
Rozeta nie jest kaktusem. Aby dokładnie roślinki zidentyfikować potrzebne są lepsze, bardziej dokładne zdjęcia. Warto też rośliny rozsadzić do oddzielnych doniczek, by wiedzieć dokładnie która roślinka jest którą.maziama pisze:Dałabym sobie rękę uciąć, że w donicy (na pierwszym zdjęciu) są trzy rodzaje kaktusa, a tu istnieje podejrzenie, że cztery.
Są na to szanse, ale niewielkie.maziama pisze:Chociaż jak się przyjrzeć to wygląda to tak, jakby te długie pędy wyrastały z tych właśnie zwojów. Czy jest opcja, że całość tego "wężyka" to właśnie Hildewintera aureispina cristata...? Czy on się raczej tak nie "prowadzi"...?
Rośliny wcześniej nie miały wystarczającej ilości światła. To, że stały na parapecie wcale tego nie gwarantuje. Ważna jest strona świata okna, ewentualne elementy cieniujące okno oraz to czy np. były żaluzje, zasłony itp.maziama pisze:Tak jak pisałam mam te kaktusy od znajomej, która miała je na parapecie okna, więc światła dużo miały, czyli chyba na jego brak nie mogły narzekać. U mnie są zaledwie 3 tygodnie.
To wyrok śmierci dla tych roślin. One potrzebują pełnego słońca, by właściwie rosnąć.maziama pisze:Ja niestety nie mam tak szerokiego parapetu, więc donica powędrowała na szafkę, ale zdaję sobie sprawę, ze długo tak w tym miejscu nie pociągnieMuszę coś wymyślić.
Nie mam pojęcia co to takiego.maziama pisze:A co z ostatnim zdjęciem? Jakieś pomysły, w jakim rodzaju chociaż szukać...?