Przygotowanie ugoru do zagospodarowania,pod trawnik
Re: Zaniedbana działka Pomocy
2 to fiołek wonny.
- spagusia
- 200p
- Od: 4 maja 2010, o 21:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam!
Będę Ci gorąco kibicować, bo sama jutro idę "obrać" zaklepaną wcześniej działkę. Nasza jest jeszcze bardziej zapuszczona, także będziemy walczyć razem Choć u nas to nie pierwsza działka-sierotka, którą będziemy rewitalizować, ale już czuję, że pracy i niespodzianek będzie co niemiara. Pozdrawiam kolegę, początkującego działkowca!
A na zakończenie cytat z sąsiadki- działkowiczki z naszego poprzedniego miasteczka:
"Trzeba mieć pole. Bo bez pola, to człowiek na łeb dostaje!"
Będę Ci gorąco kibicować, bo sama jutro idę "obrać" zaklepaną wcześniej działkę. Nasza jest jeszcze bardziej zapuszczona, także będziemy walczyć razem Choć u nas to nie pierwsza działka-sierotka, którą będziemy rewitalizować, ale już czuję, że pracy i niespodzianek będzie co niemiara. Pozdrawiam kolegę, początkującego działkowca!
A na zakończenie cytat z sąsiadki- działkowiczki z naszego poprzedniego miasteczka:
"Trzeba mieć pole. Bo bez pola, to człowiek na łeb dostaje!"
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 17 mar 2014, o 23:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pada
Misterny plan poległ w gruzach .
Przeznaczam sobotę na wycieczkę po Ogrodniczych muszę kupić miedzian i to drugie do smarowania po cieciu.
ltanka na końcu bo to będzie misterna budowla
Teraz muszę poprzycinać dzikie pędy jabłonek póki paków nie ma i opryskać to wszystko a niema kiedy bo w tygodniu praca a na weekend deszcz
Kupiłem na oprysk Syllit 65 WP bo nie było mnie tydzień i boje się że puściły pąki więc miedzianem nie bardzo mogę pryskać.
Na cięcia do zasmarowania kupiłem Koro-Derma .
Może jutro nie będzie deszczu to pojadę .
Misterny plan poległ w gruzach .
Przeznaczam sobotę na wycieczkę po Ogrodniczych muszę kupić miedzian i to drugie do smarowania po cieciu.
ltanka na końcu bo to będzie misterna budowla
Teraz muszę poprzycinać dzikie pędy jabłonek póki paków nie ma i opryskać to wszystko a niema kiedy bo w tygodniu praca a na weekend deszcz
Kupiłem na oprysk Syllit 65 WP bo nie było mnie tydzień i boje się że puściły pąki więc miedzianem nie bardzo mogę pryskać.
Na cięcia do zasmarowania kupiłem Koro-Derma .
Może jutro nie będzie deszczu to pojadę .
- spagusia
- 200p
Nie martw się, trawnik się pięknie zazieleni, bo trawy są tak samo żywotne jak karaluchy My też na dniach ruszamy z kosą, bo na naszym "trawniku" można trenować zaplatanie warkoczy.
U mnie plany altankowe w tym roku spalą na panewce i trzeba się będzie obejść przyczepą campingową. Po dokonaniu "włamu" do altanki [wzięliśmy od ROD działkę po zmarłym, 6 lat nieużytkowaną, więc kluczy do kłódek brak] okazało się, że dach jest zarwany, i altana nadaje się wyłącznie do rozbiórki. A na nową środków brak, więc będzie altanka z przyczepki. Na pocieszenie Ci też "powiem", że u mnie już drzewa w pąkach, więc nawet przyciąć nie zdążę... Także owoce dopiero w przyszłym sezonie. Ale nie łammy się!
U mnie plany altankowe w tym roku spalą na panewce i trzeba się będzie obejść przyczepą campingową. Po dokonaniu "włamu" do altanki [wzięliśmy od ROD działkę po zmarłym, 6 lat nieużytkowaną, więc kluczy do kłódek brak] okazało się, że dach jest zarwany, i altana nadaje się wyłącznie do rozbiórki. A na nową środków brak, więc będzie altanka z przyczepki. Na pocieszenie Ci też "powiem", że u mnie już drzewa w pąkach, więc nawet przyciąć nie zdążę... Także owoce dopiero w przyszłym sezonie. Ale nie łammy się!
-
Pytanko jak na jabłoniach mam już pąki to mogę dociąć jeszcze dzikie gałęzie ?
Czy to nie spowoduje że drzewo zacznie chorować albo uschnie ?
Nie zależy mi na owocach w tym sezonie
Czasu nie miałem zrobić tego wcześniej bo gdy mam wolne to pada a jak nie pada to rurki układam
Czy to nie spowoduje że drzewo zacznie chorować albo uschnie ?
Nie zależy mi na owocach w tym sezonie
Czasu nie miałem zrobić tego wcześniej bo gdy mam wolne to pada a jak nie pada to rurki układam
nowy stary pomysł. ;)
nie mam pojęcia dlaczego wcześniej na niego nie wpadłem.:
https://www.youtube.com/watch?v=tBPfPZYACQM
nie mam pojęcia dlaczego wcześniej na niego nie wpadłem.:
https://www.youtube.com/watch?v=tBPfPZYACQM
Zycie UPrawa Roli PrzyRodzie
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=74480
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=74480
-
Bobik a czy w tym linku jest odpowiedz na mojej pytanie bo oglądałem i nic nie skumałem .
Jutro jadę na działęe od rana i dalej nie wiem czy przycinać czy na jesień zostawić :/
Jutro jadę na działęe od rana i dalej nie wiem czy przycinać czy na jesień zostawić :/
- spagusia
- 200p
Ja też nie skumałam
Wczoraj zabraliśmy na działkę znajomych [rolnicy z dziada pradziada]. R. od razu obciachał wszystko, co mu przeszkadzało- "bo trzeba to prześwietlić i ..uj!". Wobec takiego argumentu polegliśmy. Pąki kwiatowe mu wyraźnie nie przeszkadzały dokonać dzieła. Ale czy tak się powinno, to Ci nie powiem. Dam znać na jesień czy mi drzewa nie uschły
Wczoraj zabraliśmy na działkę znajomych [rolnicy z dziada pradziada]. R. od razu obciachał wszystko, co mu przeszkadzało- "bo trzeba to prześwietlić i ..uj!". Wobec takiego argumentu polegliśmy. Pąki kwiatowe mu wyraźnie nie przeszkadzały dokonać dzieła. Ale czy tak się powinno, to Ci nie powiem. Dam znać na jesień czy mi drzewa nie uschły
-
Powiem wam co mi podpowiada rozsądek .
Olać te drzewa bo już kwitną zająć się nimi na jesień ( ale kurcze to ja będę na nie patrzył cały sezon ).
Zrobić porządek z trawnikiem klombami itd.
No i wreszcie altanka bo już nie mogę doczekać się budowy no ale zanim ja ten zielony rozgardiasz ogarnę to 100 lat minie
No chyba że ktoś mądry napisze mi coś na temat przycinania drzew z pąkami .
Olać te drzewa bo już kwitną zająć się nimi na jesień ( ale kurcze to ja będę na nie patrzył cały sezon ).
Zrobić porządek z trawnikiem klombami itd.
No i wreszcie altanka bo już nie mogę doczekać się budowy no ale zanim ja ten zielony rozgardiasz ogarnę to 100 lat minie
No chyba że ktoś mądry napisze mi coś na temat przycinania drzew z pąkami .
-
Co do trawnika męska decyzja podjęta
Przyjechałem na działkę tydzień padało i co widzę na moim trawniku .
60% mleczy
20% perzu
10% inne dziadostwo
10% coś podobne do trawy .
Jadę all Randapem ja się denerwował nie będę
Przyjechałem na działkę tydzień padało i co widzę na moim trawniku .
60% mleczy
20% perzu
10% inne dziadostwo
10% coś podobne do trawy .
Jadę all Randapem ja się denerwował nie będę
-
- 200p
- Od: 8 lip 2008, o 13:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A może na tą trawę to póki co lepszy był by Mniszek lub Starane. Pozbędziesz się mleczy i zobaczysz co będzie. Staraj się kosić regularnie aby nie dopuścić do kwitnięcia mleczy. Jeśli chodzi o cięcie drzew to jabłonie grusze śmiało bym ciął teraz, nawet jak już kwitną, drzewa na pewno tego źle nie zniosą. Na jesień będą na nich liście i wtedy w ogóle nie będzie widać co masz ciąć, a co nie. No i tego wiszącego jabłuszka na gałązce będzie żal. Drzewa pestkowe (śliwy, wiśnie, czereśnie) tniemy latem, przerzedzając im konary.
Pozdrawiam Jarek
-
Takiej odpowiedzi oczekiwałem od dawna
Co do tego Mniszka już się dowiadywałem w sklepie ogrodniczym za dużo tego u mnie jest spale Randapem przekopie wyrównam teren i posadzę od nowa muszę tylko gdzieś trawę w rozsądnej cenie zakupić bo obsiać 500m2 to z torbami pójdę .
Co do tego Mniszka już się dowiadywałem w sklepie ogrodniczym za dużo tego u mnie jest spale Randapem przekopie wyrównam teren i posadzę od nowa muszę tylko gdzieś trawę w rozsądnej cenie zakupić bo obsiać 500m2 to z torbami pójdę .