Wiejski eksperyment Pat - Ogród wiosną 2014

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ogla
500p
500p
Od: 27 kwie 2010, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wiejski eksperyment Pat - Ogród wiosną 2014

Post »

Pat, zmieniasz swój ogród w ekspresowym tempie i jak widać roślinom się to podoba. Multum pracy daje efekty, nawet róże się do tego dostosowały :)

Była taka piosenka "Twoja słynna błękitna furtka"... a może to chodziło o niebieski prochowiec... :)
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50

Post »

Moje żurawki jakieś takie słabiutkie po zimie są, że wstyd pokazywać i nie wiem czemu tak źle przetrwały zimę ;:185 Twoje to takie dorodne, że chyba je czymś podlewasz co?. Mój sąsiad do foljaka ze zniczami szedł i powiedział mi, że dziś w nocy ma być -2st :twisted: Kurde mogło by być już całkiem ciepło. Kupiłam sobie dzisiaj czarną malinę i po przecenie zioła do donicy :heja ....ale mam radoche co? :wink:
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zimno i pada co jakiś czas. Dobrze pozaglądać do cudzych ogrodów :D
Ogórki w pionie planuję już od dwóch sezonów, tylko jakoś mi nie wychodzi :? Podpórek ciągle mi brak :oops:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
tomaszkowa
500p
500p
Od: 28 paź 2013, o 17:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

survivor26 pisze: to nie mam pojecia co to, ale zamierza kwitnąć:
Obrazek
Pat a to nie jest czasami wielosił błękitny?
Pozdrawiam. Beata.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Tak spacerowałam sobie i dojrzałam niebieskości w Twoim wątku domowym ( zamknięty niestety). Pomyślałam, że spodoba Ci się. :wit

Obrazek
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 18:41

Post »

Patrycja ale pedzisz i pierwszy paczek rozy nono ;:138
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Dziś pogoda wybitnie nieogrodowa, ale sprzyjająca wzrostowi roślin (i chwastów). Mam nadzieję, że jak tak podleje to ostatnie róże-leniwce raczą listki wypuścić....

Dziękuję za rozpoznanie wielosiłu! Po kwitnieniu w takim razie powinnam go przenieść na słońce, bo objawił się na cienistej, ale może nie zauważy, że ma niesprzyjające warunki? skoro Koralik tam dał radę, to wszystko urośnie :)

Marysiu, Tajemniczego Ogrodu Flo jeszcze nie czytałam, ale w sumie mozna by już spróbować...choć z oporami idzie przekonywanie jej do lektury bez masy kolorowych obrazków :roll: A koncepcja tajemniczego ogrodu u mnie jest mi bardzo bliska, tylko na razie nie do końca możliwa do zrealizowania, bo muszę kozom wybieg zostawić. Ale cichaczem, tu krzew wsadzę z boku łąki, tam pergolkę i powolutku przygotowuję ogród do przekształcenia w gąszcz pełen tajemniczych zakątków...marzy mi się taki z przejściami obrośniętymi bluszczem i różami ;:224 Miałam też koncepcję przekształcenia w wybieg dla kóz warzywnika, ale jest ukryty za stodołą, wtedy koza młodsza już by zupełnie robiła co chciawszy bez nadzoru matki :wink:

Aguś, a śniliśmy się dobrze czy źle? :wink: Perz jest w zasadzie nie do opanowania, jeśli chce się go usunąć z żyjącego ogrodu...trzeba by zacisnąć zęby, zaorać wszystko, zalać chemią i tak kilkanaście razy, ale w depresję bym wpadła, jeślibym miała parę lat patrzeć na ugór przed posadzeniem pierwszej roślinki.

Bogusiu, żurawki po zimie zwykle są niewygladające - moje tę wyjątkowo dobrze przetrwały, ale też sporo suchych liści musiałam im poobrywać. Niedługo biorę się za rozsadzanie, bo częśc zaczyna mi - o czym kiedyś wspominała Marysia - iść w górę zamiast na boki (no i jest to doskonały pretekst do poszerzenia żurawowej rabaty... :wink: )

Ewo, ja wykorzystuję zapał eMa do robót w drewnie i niechęć do robót w domu :wink: Ponieważ jednak niedługo trzeba go będzie siłą przykuć do chałupy, zeby trochę remont podciągnął, to robię na zapas. Ramę w sumie mogłabym sama zrobić, bo wystarczy kantówkę skręcić i sznurki rozciągnąć, ale mam nadzieję, że na fali zapału ogrodowego zrobi mi jeszcze kolejne podwyższone rabaty i stół ogrodowy... Ogórki w pionie są niezbedne, bo wtedy trzeba tylko odchwaścić waski pasek na sadzonki a nie hektary pod wielometrowe pędy :) widziałam też opcję hodowania w pionie cukini i dyni, ale do tego, to by trzeba stelażu ze stali zbrojonej :)

Małgosiu, cudne! Nawet podobne romantycznie wybite okno w stajni mam :)

A dla wszystkich miłych gości jeszcze kilka obrazków ze słonecznych czasów:

ciemiernik cuchnący, 5 miesiąc kwitnie - po oberwaniu pędu głównego wypuscił boczne :wink:

Obrazek

Obrazek

Gęsiówki od Joli:

Obrazek

Obrazek

i zapomniany pierwiosnek, który ścichapęk rozrósł się pod trawą i obficie kwitnie:

Obrazek
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p
Od: 15 maja 2013, o 09:59

Post »

Fajna ta zakamarkowa koncepcja ogrodu. Ja zawsze chciałam mieć taką trawiastą ścieżkę wijącą się wśród ukwieconych rabat :D Na razie w miastowym mam ścieżkę żwirową i z tym wiciem to szału nie ma, zważywszy na skromny areał, ale może na wsi uda nam się coś stworzyć, zanim starcze niedołęstwo nas dotknie. Żurawki mają się u Ciebie wspaniale. Zadbałaś o te różne kątki, wąskie rabatki przy domu czy schowane w cieniu. Z przyjemnością patrzę na bliższe i dalsze plany (zdjęciowe i przyszłościowe).
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
dosia
1000p
1000p
Od: 1 lut 2009, o 16:10

Post »

;:196 nadrobiłam zaległości. Masz co robić dziewczyno, a ile już zrobiłaś?
Pozdrawiam Anula
pod naszym niebem
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Pat
Oczywiście , że dobrze :D Byliście bardzo fajni, Małż też.
Tylko mnie wkurzyło, że tylko chwilę byliście i pojechaliście....
Może do Sulejowa się wybierzecie :?: Lepszej okazji na poznanie forumków w pigułce nie ma ;:224
Pat ogórki potrzebują tylko sporej dziury wzbogaconej jakimś papu, mogą wić się po ziemi przez chwasty, wystarczy przydeptać i przykryć. Sprawdzone :D W pionie dają mniejsze plony.
Myślę, że wielosił by sobie w półcieniu poradził, tylko sucho nie może mieć.
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Pat! Ja popieram te ogórki w pionie, bo i później łatwiej je opielić! :;230 Nie wiem czy pamiętasz, że ja je tak uprawiam od dawna, a ja do gorliwych ,,pielaczy" nie należę... ;:224 Tyle, że na początku zapleść je na sznurku trzeba...
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
konsuela
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 11 maja 2009, o 11:31

Post »

O żesz, ale pogoniłaś z ogrodem. Wielkie postępy! Bardzo podoba mi się wizja tajemniczego gąszczu, z tym że u mnie akurat łąka, więc chyba sto lat minie jak wyhoduję jakiś zakamarek.
Kasia
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43

Post »

Pat - ta roślinka, co Tomaszkowa pisze, że to jest wielosił błękitny, to ja też bym się chyba pod tym podpisała. Dostałam 2 sadzoneczki od Klarysy i choć malutkie, to listki mają identyczne.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”