Rośliny z nasion owoców egzotycznych Cz. 2

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
adam1008
100p
100p
Od: 13 cze 2012, o 21:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Rośliny wyhodowane z nasion owoców egzotycznych

Post »

Dlatego ja przykryłem kawe ,amatorską plastikową szklarenką zbudowaną z książek i z przeźroczystego pojemnika ze starej lodówki robiąc mikroklimat, ale nadal dolne liscie są wysuszone lekko :( Ciekaw jestem czy jest cos specjalnego do zachowania wilgoci dla takiej kawy , bo raczej spryskiwac codziennie nie dam rady bo kiedys sie zapomni na pewno ;P Ja w tamtym roku nic nie zimowałem i rozrost roślin jest :) tylko te dwa ancymonki
rose who grew from concrete
Awatar użytkownika
lucas070707
100p
100p
Od: 10 wrz 2012, o 18:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziś spotkała mnie dość miła niespodzianka - po ponad miesiącu wykiełkowało jedno nasiono herbaty :D Niestety jako jedyne z 15 wysianych (reszta się zepsuła). Teraz pozostaje zadbać należycie o siewkę, żeby doczekać się krzewu :wink:
Obrazek
Awatar użytkownika
echmea
50p
50p
Od: 26 sty 2013, o 10:52

Re: Musa velutina - RÓŻOWY BANANOWIEC

Post »

Witam serdecznie .
Nie mam wielkiego doświadczenia w uprawie z nasion ale kupiłam na targach ogrodniczych w ubiegłym roku zwykłego bananowca wys.około 1m.Na chwilę obecną mam z niego trzy po 50cm.Rosną w bogatej ziemi kompostowej z dodatkiem piasku.Wiem że są to rośliny bardzo żarłoczne,podłoże muszą mieć ciągle wilgotne,zasilam raz w tygodniu i zraszam co dwa dni rosną nieźle :D Nawóz daję do kwiatów kwitnących czasami biohumus.Mam jeszcze jedną sadzonkę różowego bananowca i postępuję z nią tak samo .Dzisiaj natomiast namoczyłam nasiona różnych odmian bananowca kupione na allegro za dwa dni wysieję i zobaczymy co z tego wyrośnie i czy w ogóle wyrośnie :wink:

Spróbuje dodać kilka zdjęć ;:oj może się uda :D ta mała sadzonka to bananowiec różowy.http://www.fotosik.pl/u/echmea/album/1603493

Obrazek
echmea
SLIMI
200p
200p
Od: 21 kwie 2010, o 11:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Musa velutina - RÓŻOWY BANANOWIEC

Post »

Ogólnie kupowanie nasion bananowców to bardzo zły pomysł. Przy odrobinie szczęścia kiełkuje jedno nasiono na 10 i to po pół roku. Na przyszłość kupuj sadzonki bo są pewne. Bananowce się łatwo przyjmują. Nie znam Musy Velutina ale przed zakupem dowiedz się jak ma wymagania co do światła w zimie. Najlepiej w Polsce radzą sobie zimą Musa Basjoo i banany karłowate.
Awatar użytkownika
suzuno
100p
100p
Od: 17 cze 2012, o 21:32

Post »

Ile czasu mniej więcej kiełkuje muraja?
Awatar użytkownika
echmea
50p
50p
Od: 26 sty 2013, o 10:52

Post »

Witam cieplutko.
Bardzo lubię eksperymentować z nasionkami a jeżeli coś wykiełkuję to dopiero jest radość :heja
czekam teraz na ciepełko ,trzeba sporo wystawić na dwór bo oranżeria zapełniona a kolejne roślinki wschodzą robi się tłok.Pozdrawiam.
echmea
Awatar użytkownika
KasiaPuk
200p
200p
Od: 17 sty 2011, o 21:25

Post »

Jakie macie doswiadczenia z kawa? Jak dlugo trzeba czekac na wschody? Moczona 24 h i posiana do piaskowego podloza do siewow.
adam1008
100p
100p

Post »

KasiaPuk pisze:Jakie macie doswiadczenia z kawa? Jak dlugo trzeba czekac na wschody? Moczona 24 h i posiana do piaskowego podloza do siewow.
Długo. Ja kupiłem swoją to wykiełkowała mi dopiero po miesiącu!. dla mnie to był szok, myslałem ze juz nie wykiełkuje. Co do tego moczenia to ja nie jestem jakis och i ach, bo niby w jakim to celu robic, jeśli ja zawsze swoje nasiona i tak w 1 dniu posadzenia podlewam.

Do ziemi w tym sezonie poszły daktylowce, jak wykiełlkują wrzuce zdjęcia:)

a i kawe najlepiej nawozic fusami kawy ;)
adam1008
100p
100p

Post »

echmea pisze:Witam cieplutko.
Bardzo lubię eksperymentować z nasionkami a jeżeli coś wykiełkuję to dopiero jest radość :heja
czekam teraz na ciepełko ,trzeba sporo wystawić na dwór bo oranżeria zapełniona a kolejne roślinki wschodzą robi się tłok.Pozdrawiam.
Ile taka oranzeja kosztowała?
adam1008
100p
100p

Post »

Palmy kokosowe w biedronce, za 20dychy. Ja juz mam swoją :) wiecie może czy np nawożenie fusami z kawy? ewentualnie solenie gleby na przykład byłoby racjonalnym nawożeniem?
Awatar użytkownika
KasiaPuk
200p
200p
Od: 17 sty 2011, o 21:25

Post »

Solenie gleby??? Nie wydaje mi sie to dobrym pomyslem w ogole. Fusy z kawy ponoc zawieraja duzo magnezu. Ja uzywam rain mixu z Akerne, zaczelam od storczykow i "rozprzestrzenilo" sie na inne rosliny, to odzywka ktora zawiera wszystko to co woda deszczowa, poki co sie nie zawiodlam.
adam1008
100p
100p

Post »

Od "nie wydaje mi sie", a "jestem pewien że bez sensu",jest dłuuuuuuga droga. Ktos uprawia palme kokosową?
Awatar użytkownika
Nolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2012, o 09:54

Post »

Sól jest zabójcza dla roślin! Skąd taki pomysł?
Może gdzieś słyszałeś o zasoleniu podłoża, a to jest zupełnie inna sprawa. Zasolenie gleby, to jej przenawożenie, które też jest niebezpieczne dla rośliny.
W żadnym przypadku nie syp soli do doniczki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”