Świdośliwa (Amelanchier ) cz.1

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
MoniaK
200p
200p
Od: 25 cze 2013, o 13:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Świdośliwa

Post »

Poszperałam troszkę w moich rozpiskach i tak oto świdośliwę zakupiłam we wrześniu 2012 r.
http://www.sadowniczy.pl/product-pol-86 ... a-HIT.html Nie wiem jaka to odmiana, bo nie dostałam żadnej informacji z wyżej wymienionego sklepu. Bardzo chciałabym aby roślina po prostu mi się rozkrzewiła pomijając na razie owoce. Na dzień dzisiejszy wygląda tak mikro i chwiejnie jakby za chwilę miała się wywrócić :wink: (zdjęcie tego nie oddało).
Rzeczywiście "drzewko" to na razie nie jest ale może będzie kiedyś dorodnym krzewem. Co do przycinania pozwolę sobie zacytować: "Świdośliwę podcina się w celu usunięcia chorych, suchych, zbyt gęstych pędów oraz po to by pobudzić roślinę do owocowania........ Przycinając świdośliwę pamiętajmy, że owocuje ona na zeszłorocznych oraz starszych gałązkach." - http://www.krzewy.net.pl/opis-138.html I jeszcze jeden malutki cytat: "Instrukcja sadzenia swidośliwy - na przedwiośniu skrócić pędy do ok. 50cm nad ziemią lub o połowę" - http://www.derenjadalny.com/pages/stron ... swidosliwa. Nie znam się na przycinaniu specjalnie ale i tak nie mam za wiele do stracenia bo wyglądu moja sadzonka też nie ma żadnego.
Awatar użytkownika
wosiek67
500p
500p
Od: 26 lut 2012, o 14:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Monia spokojnie możesz sobie ładne drzewko wyhodować. A na owoce przyjdzie czas przecież z tego mikrusa miałabyś góra 5 jagódek o ile w ogóle zawiązałaby jakiś owoc. Jeśli zacznie rosnąć to wybierzesz sobie pęd, który będzie nowym przewodnikiem i odpowiednio poprowadź a będziesz miała ładne drzewko. Ogrodnictwo uczy cierpliwości. ;:333 :D
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Emilia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2012, o 15:19

Post »

Cztery lata temu kupiłam 2 szt. świdośliwy larmacka (po 7,50zł). Jedną dałam do posadzenia przy domku ogrodowym wnuczków, żeby go trochę ocieniała i żeby owoce były dla dzieciaków. Drugą posadziłam u siebie. Ta u syna w 2 lata rozrosła się w olbrzymi drzewo-krzew i co roku jest obsypana owocami - dzieciaki długo mają frajdę, bo domek jest na palach i z tarasu mogą dużo sięgnąć. Natomiast mój "krzaczek" ma połowę wysokości tamtego i rodzi niewiele. Prawdopodobnie u syna służy jej mokra gleba, bo ogród jest na zasypanym piachem terenie bagiennym. A u mnie gleba gliniasta.
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Niekoniecznie decyduje wilgotność ziemi ale może brak składników pokarmowych lub odczyn gleby.
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
GERTRUDA
1000p
1000p
Od: 25 lis 2007, o 17:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Świdośliwa czyli Amelanchier to roślina terenów podmokłych - niedostatek wody skutkuje opadaniem owoców lub nawet brakiem obwitego kwitnienia .
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
Awatar użytkownika
corazonbianco
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 11:22

Post »

x_o-a pisze:Zainteresowała mnie moja świdośliwa - bo kwitnie oryginalnie - ma i różowe i białe kwiaty. Nigdy nie spróbowałam owoców ( ptaki są szybsze }, nawet nie wiedziałam, że się je jada i są takie zdrowe :) . Czy ktoś wie jaką mam odmianę. Mam ją już kilka, albo kilkanaście lat i zupełnie przypadkowo kupiłam w ogrodniczym jako krzew ozdobny.

Obrazek Obrazek
To jest czeremcha.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
Giaur
50p
50p
Od: 27 kwie 2013, o 07:27

Post »

Moja świdośliwa ma jeszcze jedną ważną zaletę - zawsze mam solidne podpory do grochu;
i nie widać żeby to odmładzanie jej szkodziło, właśnie zaczyna kwitnąć - orgia kwiecia,
a później wszystkie ptaszęta z okolicy się zlatują; lubię patrzeć, jak gołąb grzywacz siada na cienkich gałązkach :D a kopciuszki dzielnie walczą wydziobując pestki. zawsze wycinam część gałązek z owocami, które suszę na strychu; zimą karmię nimi kosy, szczygły, grubodzioby, itd. Trzeba gałązki ścinać gdy jagody są różowe, bo później opadają po wyschnięciu.
Awatar użytkownika
corazonbianco
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

monberka pisze:ja kupiłam u konieczko, ale jakoś sobie inaczej ją wyobrażałam...trochę chyba większą za te pieniądze :(
Mnie również trochę rozczarowali. Zamówiona świdośliwa to wysokie drzewko ok. 110 cm wysokości, ale bez rozgałęzień, niemniej... Złożyłam spore zamówienie: 10 sztuk krzewów i drzewek owocowych, w tym m.in. 3 jagody kamczackie (2 Atut i jedna Morena), rokitnik odmiana Orange Energy i świdośliwa Smoky, wiśnia Sabina i śliwa Valor. Co do dwóch ostatnich nie mam zastrzeżeń - bardzo ładne i dorodne sadzonki. Zresztą wszystkie rośliny są w bardzo dobrym stanie. Niemniej po rozpakowaniu okazało się, że tylko na części roślin widnieją oryginalne etykiety z określeniem gatunku i odmiany oraz pochodzeniem. Dwie jagody zostały pozbawione etykiety i zamiast tego opatrzone nabazgraną ręcznie nazwą jagoda, to samo ze świdośliwą i rokitnikiem - brak oryginalnej etykiety z określoną odmianą, jedynie napisana ręcznie flamastrem nazwa rokitnik i świdośliwa. Rokitnik w odmianie kosztował 25 zł, świdośliwa również. Przez to odnoszę niemiłe wrażenie, że sprzedano mi inne odmiany niż zamówione. Wysłałam maila do firmy z wnioskiem o wyjaśnienie wszelkich niejasności związanym z zamówieniem, po 2 tygodniach nadal nie otrzymałam odpowiedzi. Czy spotkaliście się kiedyś z podobną sytuacją w tej szkółce?

Wracając do tematu świdośliwy - planuję zakup odmian Smoky, Bluemoon i Krasnojarskaja - ze względu na wysoką plenność i walory smakowe. Czy macie jakieś doświadczenia z tymi trzema odmianami.
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

A masz męskie rośliny rokitnika? Inaczej owoców nie będzie.
Awatar użytkownika
corazonbianco
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam męskiego i jeden żeński bezodmianowy, ale chciałam posadzić jeszcze ze dwa żeńskie. Wybór padł na Orange Energy i Krasavice ze względu na duża plenność i wysoką zawartość witaminy C oraz beta-karotenu w owocach.
Darkat
200p
200p
Od: 21 lip 2012, o 12:20

Post »

corazonbianco pisze:
monberka pisze:ja kupiłam u konieczko, ale jakoś sobie inaczej ją wyobrażałam...trochę chyba większą za te pieniądze :(
Mnie również trochę rozczarowali. Zamówiona świdośliwa to wysokie drzewko ok. 110 cm wysokości, ale bez rozgałęzień, niemniej... Złożyłam spore zamówienie: 10 sztuk krzewów i drzewek owocowych, w tym m.in. 3 jagody kamczackie (2 Atut i jedna Morena), rokitnik odmiana Orange Energy i świdośliwa Smoky, wiśnia Sabina i śliwa Valor. Co do dwóch ostatnich nie mam zastrzeżeń - bardzo ładne i dorodne sadzonki. Zresztą wszystkie rośliny są w bardzo dobrym stanie. Niemniej po rozpakowaniu okazało się, że tylko na części roślin widnieją oryginalne etykiety z określeniem gatunku i odmiany oraz pochodzeniem. Dwie jagody zostały pozbawione etykiety i zamiast tego opatrzone nabazgraną ręcznie nazwą jagoda, to samo ze świdośliwą i rokitnikiem - brak oryginalnej etykiety z określoną odmianą, jedynie napisana ręcznie flamastrem nazwa rokitnik i świdośliwa. Rokitnik w odmianie kosztował 25 zł, świdośliwa również. Przez to odnoszę niemiłe wrażenie, że sprzedano mi inne odmiany niż zamówione. Wysłałam maila do firmy z wnioskiem o wyjaśnienie wszelkich niejasności związanym z zamówieniem, po 2 tygodniach nadal nie otrzymałam odpowiedzi. Czy spotkaliście się kiedyś z podobną sytuacją w tej szkółce?

Wracając do tematu świdośliwy - planuję zakup odmian Smoky, Bluemoon i Krasnojarskaja - ze względu na wysoką plenność i walory smakowe. Czy macie jakieś doświadczenia z tymi trzema odmianami.

ja też kupiłem tam u nich świdośliwy. Też się trochę zawiodłem. Ceny duże, a sadzonki lichutkie.
Ale coś zaczynają powoli ruszać. Ballerina - w tamtym roku już od korzeni zaczęły wybijać nowe pędy. A teraz na wiosnę zauważyłem że również w odmianie Smoky też wybija od korzeni.
Oczywiście nie jestem do końca pewny czy to co zamówiłem to dostałem. Kartki przyczepione to były odręcznie napisane.
No ale ważniejsze że coś powoli rusza
Acia30
50p
50p
Od: 22 kwie 2010, o 10:43

Post »

Witam miłośników świdośliwy! Dwa lata temu kupiłam niewielki krzaczek w ogrodniczym z karteczką pisaną ręcznie Amelanchier lamarkii kwitł i owocował, owoce ok trochę gorsze od borówek ale moje dziecko lubi. Urósł niewiele ale teraz też obficie kwitnie. Zachęcona kupiłam kolejny w innym ogrodniczym z kartką drukowaną Amelanchier lamarckii i doczepioną ręczną Świdośliwa kanadyjska. Myślałam, że kupuję dokładnie tą samą co mam jednak widzę po kwitnieniu że się różnią. Jednej listki są jasnozielone i ma pokrój krzaczasty a druga listki i oprawa kwiatów brązowa i ma formę drzewka. Czy tych lamarckich jest wiele odmian???? Może ktoś zidentyfikować?
Pozdrawiam i proszę o pomoc.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Awatar użytkownika
fezo
100p
100p
Od: 31 sty 2008, o 14:10

jak prowadzić w małym ogródku świdośliwę

Post »

Kupiłem KRASNOJARSKAJA ŚWIDOŚLIWA.Można ją prowadić w formie drzewka lub krzewu.Dorastają do 3-5 m. wysokości.
A ja mam mało miejsca w ogrodzie i chciałbym tak prowadzić aby bez drabiny zrywać a świdośliwa zajmowała mało miejsca.
Jak powinienem prowadzić tą roślinę? :roll:
Dziękuję z góry za info.
janek
-----------------------
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Re: jak prowadzić w małym ogródku świdośliwę

Post »