Uprawa pomidorów w szklarni,w tunelu, pod osłonami cz.1
Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz.1
Takie duże masz już pomidory?wow, czy masz ogrzewanie w tunelu? Ja obecnie zapaliłam kilka świeczek ale czy to coś da? Mam byc przymrozek, a w szklarni nieogrzewanej ok.150 sadzonek pomidorów ...troche mi strach w oczy zagląda!
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam podwieszoną cienką folę i to już temperatura wzrasta o kilka stopni, w Waszych amatorskich przypadkach jeszcze dodatkowo, ze dwie metalowe beczki z nagrzaną wodą też może uchronić przed przemarznięciem. Znicze tylko przy niecałym jednym stopniu na minus chronią, bo bardzo mało ciepła dają.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Drugie grono ci kwitnie? . to te wysadzone w marcu chyba...
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Już obecnie trzecie, bo zdjęcie z kilku dni i żeby uprzedzić pytanie jaka odmiana, to VP-1.dyrydyry7 pisze:Drugie grono ci kwitnie? . to te wysadzone w marcu chyba...
pozdrawiam Ludwik
Skoro juz mowa o vp1 , za twoją radą, może nieświadomą , kupiłem ją i nie wiem w sumie , bo pamiętam że wysadzasz na późny zbiór, ale ile zbierasz gron, tak powiedzmy do połowy października?
- aguskac
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ty to na noc trochę przykręcaj, bo się rozbestwiły jak widzę Niektórzy tak w domu nie mają...ekopom pisze:Czy ja też, bo przed chwilą wróciłem z tunelu, a tam 18 oC.
Powinieneś w moich myślach przeczytać do kogo mogłaby być skierowana taka porada
Pewnie nie będzie Ci się teraz chciało lecieć do szklarni , ale gdy miałam już posadzone pomidory, to wbijałam między nie dość gęsto paliki wyższe od pomidorów i na nich rozkładałam podwójnie agrowłókninę.jondi pisze:... Ma byc przymrozek, a w szklarni nieogrzewanej ok.150 sadzonek pomidorów ...troche mi strach w oczy zagląda!
Ważne jest to, by była ona tuż nad pomidorami, ale nie może ich dotykać, bo te liście, które się stykały z tkaniną były przemarznięte.
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
Ja tak się zastanawiałem, że może dobrym patentem byłaby folia bąbelkowa, rolka 40 metrów kwadratowych (0,4m x 100m) kosztuje ok. 18-20 zł, można tym tunel 5x4 owinąć do wysokości 1,2m jedną warstwą i drugą do wysokości 0,8m, ew. jakoś podwiesić w środku - powinna mocno spowolnić promieniowanie ciepła przez dach i wtedy efektywność np. zniczy wzrosłaby znacznie).
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Jeśli szczelnie nakryjesz agro ( ja daję tą grubszą i podwójnie ) tak jak opisałam wyżej, to ciepło oddawane w nocy przez ziemię nie ucieknie do góry, zostanie przy sadzonkach. Moje tak przetrwały -5 na dworze.
Wstawiałam do szklarni także wiadra z wodą i wanienkę dziecięcą Ta woda w dzień dość mocno się nagrzewa. Nie wiem tylko jak szybko to ciepło traci.
Wstawiałam do szklarni także wiadra z wodą i wanienkę dziecięcą Ta woda w dzień dość mocno się nagrzewa. Nie wiem tylko jak szybko to ciepło traci.
Dzięki za rady ale rzeczywiście w nocy nawet mąż nie chciał ze mną wyjść na zew.. Rano temp. 2,5 st a w szklarni 8, nie wiem jak bylo w nocy, ale pomidorki stoją uff. W zeszłym tyg. szklarnię przykryłam siatką cieniująca(były takie upały, że w szklarni było ciągle w ciągu dnia ok 30'), a teraz temp. drastycznie spadły i nie wiem czy ta siatka mocno przeszkadza czy może też trochę chroni przed zimnem w nocy?
A co do przykrywania sadzonek to problem, bo poza 6 pomidorami zasadzonymi już na dobre,resztę mam na półkach i tak poupychane gdzie się da, że codzienne ich przykrywanie i odkrywanie przyznam się czasowo nie dałabym rady, pozostają mi świeczki i kilkanaście wiader z nagrzaną wodą...
Pierwszy rok mam szklarnię nie wiedziałam, ze da mi tyle radości aleee też ile stresu??:)-za zimno, za ciepło, za wilgotno, za sucho....
A co do przykrywania sadzonek to problem, bo poza 6 pomidorami zasadzonymi już na dobre,resztę mam na półkach i tak poupychane gdzie się da, że codzienne ich przykrywanie i odkrywanie przyznam się czasowo nie dałabym rady, pozostają mi świeczki i kilkanaście wiader z nagrzaną wodą...
Pierwszy rok mam szklarnię nie wiedziałam, ze da mi tyle radości aleee też ile stresu??:)-za zimno, za ciepło, za wilgotno, za sucho....
- gosiakmala
- 500p
- Od: 9 sty 2011, o 14:27
Ekopom , ile masz tam krzaczków ... w tym tuneliku? ;)
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Mróz dzisiaj będzie spory , przykrycie włóknina może być za mało, ja bym ewakuował spod folii wszystko co się da, a zwłaszcza pomidory.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Lepiej spytaj się, ile mam tych tunelikówgosiakmala pisze:Ekopom , ile masz tam krzaczków ... w tym tuneliku? ;)
pozdrawiam Ludwik
Ile masz tunelików:) i ile pomidorów w nich:).
Moja szklarnia znowu pięknie oświetlona taka nocna iluminacja dla sąsiadów . Już mi zniczy zabrakło a świeczki cała noc się nie palą . Ja się nabawię wrzodów żołądka z tego stresu...
Moja szklarnia znowu pięknie oświetlona taka nocna iluminacja dla sąsiadów . Już mi zniczy zabrakło a świeczki cała noc się nie palą . Ja się nabawię wrzodów żołądka z tego stresu...