Działka na Kaszubach - 2014

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Działka na Kaszubach - 2014

Post »

Paulo - jakbym miała chociaż jedną "myszowatą" hostę to bym ją zagadała na śmierć :;230
A tak to muszę rozmawiać z sasankami..bo już jest ich więcej :tan
Grażynko - no dramat prawdziwy z zasięgiem w tym roku :shock: w domu dosłownie nie mam ani jednego miejsca z którego mogłabym porozmawiać. Nawet na piętrze beznadzieja :evil: Aż mi się myśleć nie chce o tym jak będziemy funkcjonować przez lato...
Ewo - bardzo się martwię o moją KM. Ma listki i cztery młode pędy, które wyrosły w sklepie w kartonie. Boję się czy nie spali ich słońce.
Moja na razie zadołowana tymczasowo, bo w miejscu gdzie chciałabym ją posadzić na razie wegetuje na wpół zdechła śliwka ( do eksterminacji) a weźmiemy się za nią dopiero w maju jak już przyjedziemy na stałe.
Miniony weekend upłynął pod znakiem sadzenia, przesadzania i robienia sadzonek. Roślinki od dobrych ludzi z forum - nabyte i podarowane a także zakupy z Lubania. Udało mi się przejechać kolejny fragment powierzchni trawnikopodobnej wertykulatorem. W trakcie pracy ( a raczej w przerwie) zajrzałam wgłąb maszyny i się okazało - że pogubił blisko połowę zębów ;:202 No i teraz muszę nowy wałek kupić :evil: Może i dobrze...nie będę w maju żadnego zielska kupować :wink:

Zakwitły trzy siostrzyczki mojej sasanki ;:138, jeszcze dwie mają pączki. To jak na razie sześć. Są jeszcze sadzonki w innych miejscach, ale do tej pory nie raczyły pokazać pączków. Chyba przyjdzie uzbroić się w cierpliwość do przyszłego roku.

Obrazek

A to moje ostatnie "dzieło" Rabata Żurawkowa. Miała być hostowa, ale....
Oczywiście jak widać - jest jeszcze nie skończona. Kopiemy po dwa metry dziennie wyciągając z ziemi taczkę korzeni po wykopanych ałyczach. To znaczy L kopie a ja pełzam na kolanach i wyciągam całe kłęby tych korzeni :evil:

Obrazek
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Rabata zapowiada się ciekawie. Całkiem sporo miejsca na niej.
Jakoś nigdy nie mogę trafić na różowe śnieżniki :( Twoje takie śliczne.
Pochwal się co kupiłaś na targach.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izo - w tym roku byłam wyjątkowo zdyscyplinowana. Pojechałam z zamiarem kupienia tylko kilku żurawek...i wróciłam do domu z 6-cioma żurawkami nn, sprzedawca nazw nie znał :evil:
Na rabatce pusto bo w kieszeni też :;230 ale mam obiecane żurawki do ukorzenienia od koleżanki z FO z Kościerzyny. Skorzystam z jej oferty na pewno, ale dopiero wtedy jak już będę na stałe na działce, żeby małolatów żurawkowych nie zostawiać bez opieki.

A jeśli chodzi o dyscyplinę zakupową - to przyjechałam na targi mając pół bagażnika roślin do posadzenia - wcześniejsze zakupy oraz dary od forumek

Obrazek

Strasznie lubię doniczkować takie maluchy

Obrazek Obrazek

Ciemiernikowe przedszkole - w kwadratowych doniczkach są siewki od Madzi-Madziagos a w okrągłych od Ali-Alka. Największy, wypasiony ciemiernik cuchnący od Madzi rośnie już na docelowym miejscu.
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu
Cieszę się razem z Tobą z kwitnienia sasanki ;:138
To miłe uczucie.
Tyle roślinek przywieźliście :!:
Biedny Pan L.
Pokaż Marysiu posadzone nowe nabytki OK. :?:
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

:wit Przedszkole ciemiernikowe wygląda super! Muszę więc chyba i ja pozbierać swoje maluchy! Wysiały mi się między ciemiernikiem cuchnącym a białym i nie mam pojęcia jak je teraz rozróżnić. Może jak podrosną? ;:138
A najbardziej podoba mi się Twój robaczek. Nie przepadam za figurkami w ogrodzie, a w tym wypadku normalnie ,,muszę sobie takiego sprawić!" ;:oj To pewnie dodatkowo towarzystwo moich ukochanych sasanek! ;:196
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
Kochammmkwiaty
1000p
1000p
Od: 25 maja 2012, o 09:30
Kontakt:

Post »

Witaj Marysiu,

Śliczna rabata żurawkowa się tworzy - znam ból wyrywania darni, tym bardziej po ałyczy.
Ale będzie ładnie - gorąco Wam kibicuje.
Masz rewelacyjną gasienice w ziemi musi Ci bardzo użyźniać.
Skarby są zawsze wspaniałe, dzięki niem mój ogród w tym roku sporo zyskał.

:wit
Agnieszka :) wątki: cz1 ,cz2,cz3 - aktualna
Mój blog - zapraszam :),
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko-Pell - mój L to biedny naprawdę był w październiku ubiegłego roku, kiedy walczył z 20-to letnim żywopłotem

Obrazek

a później wykopywał z ziemi karpy

Obrazek Obrazek

Teraz to już tylko kosmetyka...ale w ziemi są jeszcze całe kłęby takich cienkich korzeni i to właśnie je teraz wyciągam

Reniu - mało Ci zakupów, jeszcze samosiejki będziesz doniczkować :;230 - jesteś niepoprawna ;:306
Robaczek - to Dżdżownica na Wieloryba kupiłam ją dla mojego syna wędkarza. Śmieszna jest okropnie, prawda?

Agnieszko-Kochammm.. - cieszę się że się podoba. Żurawek na razie niewiele, ale mam nadzieję, że to się z czasem zmieni...
Na razie upycham tam wszystkie znalezione na działce naparstnice i trochę bodziszków, żeby nie było tak goło.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Marysiu :D całkiem wielka rabata Ci wyszła po tych ałyczach. ;:oj
Jestem pełna uznania dla pracy wykonanej przez Pana L. ;:138 i oczywiście Twojej. ;:138
Gdzie posadzisz te wszystkie ciemierniki ?
Mnie też się narobiło trochę siewek ale nie ruszałam ich jeszcze. Do tej pory miałam tak dużo zaległości w ogrodzie, że takie drobiazgi zostawiłam na kiedyś tam.... ;:170
Miłego wieczoru :wit
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Post »

Mega ciężka praca za Wami,teraz najprzyjemniejsza część-sadzenie ;:138
Ja wsadziłam swoje siewki od Mazi do gruntu...nie wiem czy to dobrze?Nie myślałam,żeby je pikować pojedyńczo... :wit
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

Haha kochana to moja jest też zdecydowanie zagadana :D Jedyna wychuchana, tak ją zagadałam, że nawet zapomniała żeby zdechnąć ;:224 Rośnie więc jest okej :uszy

Jaka urocza dżdżowniczka! Skąd ją masz?
Wyrywam trawnik, nie mam co prawda ałyczowych kłączy ale mozolna i ciężka praca. Współczuje
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Marysiu,

jakie Ty masz ładne małe ciemierniki w doniczkach :D
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Wielkie uznanie za zwalczenie ałyczy!
Co do Krasavitsy,w B.nie było wyboru,inne bzy miały żółte liście,których nabawiły się w kartonie i w cieple,mój mały,ale oba pędy ma zielone i mam nadzieję przeżyje.Wróciłam z pracy późno i w deszcz,zdjęcia zrobić się nie dało.Pogoda deszczowa,z 1 stopnia nocą już poranne blisko 5.
Gdybym miała dom,domeczek,swoje siedlisko to kupiłabym bez większy,kwitnący około 165 wzrostu był za 25 zł w niewielkiej miejscowości 30 km od Krk,ale w donicy i jakbym się z nim zabrała do busa i z busa pieszo,no i potem trudniejszy do przesadzenia.
Awatar użytkownika
patusia336
1000p
1000p
Od: 31 sty 2011, o 19:42

Post »

Jak kupiliśmy działkę, też wycięliśmy od razu żywopłot, od razu zrobiło się tak czysto i więcej miejsca. Bardzo dobra decyzja ;:215
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”