Kobea i jej uprawa cz.3

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
passi
200p
200p
Od: 19 mar 2014, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kobea i jej uprawa cz.3

Post »

stecu pisze:Dzisiaj posadziłem po x 1 swoje kobee, czy to nie za późno, trochę się zagapiłem? 4 nasionka po namoczeniu wrzuciłem do wilgotnej ziemi. Będzie z tego coś rozsądnego?
Też się zgapiłam ale mam nadzieję że nie będzie tak źle o ile wykiełkuję.
Pozdrawiam Ania.
zielone co nieco http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=75814" onclick="window.open(this.href);return false;
lucyna78
200p
200p
Od: 11 mar 2014, o 19:08

Post »

Obrazek moje kurduple. Ciekawe czy Kobea zakwitnie :?:

a te maciupkie to poziomki :;230
passi
200p
200p

Post »

sara44 tak. Posiałam tylko 2 nasionka, jeśli wykiełkują domyślam się że kwiatów w tym roku nie doczekam ale i tak warto jeśli zarośnie bok balkonu, kiełkuje mi z 6 szt 1 tunbergia i długo kazała czekać na siebie więc może nie będzie tak źle.
Pozdrawiam Ania.
zielone co nieco http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=75814" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 21:50

Post »

passi, dlaczego myślisz, że nie zakwitnie? Ja siałam swoje kobee zeszłej wiosny w okresie zbliżonym do teraźniejszego. Kobea zaczęła kwitnienie pod koniec lipca, za to do bardzo późnej jesieni kwitła, bodajże do listopada, bo dopiero wtedy zaczęły się u nas mrozy. Rosła sobie na balkonie, jedna sadzonka w sporej donicy, zarosła mi szczelnie kratkę, którą mój mąż specjalnie dla niej sklecił, a następnie wspięła się i owinęła wokół betonowej kolumny, kończącej się pod stropem. Zakwitnie na pewno, daj jej tylko trochę miejsca, dużo słońca i dużo wody :D .
passi
200p
200p

Post »

arameic doniczki duże i wodę mogę obiecać gorzej ze słońcem :)

Kasiu kobea fioletowa. Nie mam możliwości jeszcze odpowiedzieć ale poprawiłam, dzięki :)
Pozdrawiam Ania.
Elzwira
100p
100p
Od: 15 paź 2013, o 08:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jaka pojemnośc doniczki będzie odpowiednia dla kobei,myslę tu już o docelowym miejscu. Nie chcę wysadzać w grunt bo gleba kiepska i nie chcę aby rosnące obok małe trzmieliny miały konkurencję,planuję powsadzać w donice i poustawiać pod płotem,aby ładnie zarosły siatkę,stąd moje pytanie 20l donica będzie wystarczająca,czy za mała?
Awatar użytkownika
szy---
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2013, o 14:40

Post »

Moje kobey muszę wynieść na balkon bo czepiają się wszystkiego a poza tym są za duże. Udało mi się ukorzenić w wodzie fioletową a biała chyba tez powoli puszcza korzenie. :heja
Balkon u Szymka Zapraszam :D
Szymon
Agate
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 lut 2014, o 22:50

Post »

Witam!
Kiedy do gruntu je wsadzić??? Czy ktoś próbował wczesniej niż przed 15 maja w innych latach?? Kusi mnie bo juz nie moge nad nimizapanowac gasz kobei w mym domu:/
Elzwira
100p
100p
Od: 15 paź 2013, o 08:54

Post »

A ja ponawiam pytanie o wielkosc doniczki, w ktorej docelowo moglaby rosnac kobea?
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 21:50

Post »

Elzwira, moja kobea spędziła zeszły sezon na balkonie w doniczce o średnicy 30 cm. Docelowo posadziłam ją tam w maju, kwitnienie rozpoczęła w lipcu, zarosła mi gęsto całą kratkę, zbitą specjalnie dla niej, a następnie przepełzła na kolumnę pod stropem budynku, aż straciłam ją z oczu :wink: .
wojciech1987
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 3 kwie 2014, o 16:46
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moje same sie rozgalezily bez przycinania.W sloneczne dni bardzo szybko rosna.Mam nadzieje, ze za kilka tygodni znajda sie juz na balkonie.
Obrazek
Awatar użytkownika
kaja_krys
200p
200p
Od: 17 lip 2012, o 10:22

Post »

[quote="janek45"]Ja Marysiu jak uciąłem tak wstawiłem do wody i po 3 tyg.były korzonki
witam,
Janek45- czy w ubiegłych latach też ukorzeniałeś swoje kobełki? jeśli tak to w jakim okresie (marzec,kwiecień??) i kiedy te ukorzenione zaczynały kwitnąć? Czy kwitły w terminie jak roslina mateczna? Czy jeżeli teraz rozpocznę ukorzenianie to jest szansa, że będą kwitły? Czy też należy liczyć wyłącznie na zielona masę?
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 07:01

Post »

Krysiu mam ją drugi rok w zeszłym roku dopiero o niej usłyszałem od forumowiczów i kupiłem późno sadzonkę w Lipcu ,nie zdążyła mi zakwitnąć choć miała małe pączki pierwszy raz ukorzeniałem ,a przyciąłem kiedy widziałem że jest spora i wstawiłem do wody.
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”